fbpx

Căutare

Share this article

Printre cei mai renumiți matematicieni din istorie, ale căror descoperiri au revoluționat lumea se numără Pitagora, Grigori Parelman sau Terry Tao.

Pentru a destinde puțin atmosfera ultimelor zile, am decis să aruncăm un ochi în istorie și să aflăm poveștile inspiraționale a zece oameni, zece matematicieni care au scris istoria în cărțile de specialitate.

Cei mai renumiți matematicieni: Pitagora (circa 570-495 îHr)

Un lider mistic, obsedat de numere, Pitagora a devenit faimos pentru teorema sa legată de triunghiul dreptunghic ce se predă încă de atunci și până acum în școli. A trăit într-o comunitate în care numerele erau venerate atât pentru calitatea lor spirituală, cât și matematică.  Înclinarea lui către numere ca și cum ar reprezenta esența întregii lumi l-au transformat în falnicul părinte al matematicii Greciei, în mod esențial cea care reprezintă începutul matematicii pe care o cunoaștem azi.

Cei mai renumiți matematicieni: Hypatia din Alexandria (360-416 )

Femeile nu sunt foarte bine reprezentate în lumea matematicii chiar dacă azi istoria ne arată că nu e un subiect exclusiv masculin. Hypatia a fost o savantă a bibliotecii din Alexandria, în secolul al 4-lea după Hristos. Cea mai valoroasă moștenire științifică a sa este versiunea editată a „Elementelor” lui Euclid, cel mai important text matematic din Grecia ce a rămas versiunea standard mult timp după moartea sa oribilă. Hypatia a fost omorâtă de o gloată de creștini care au dezbrăcat-o, i-au jupuit pielea cu bucăți de porțelan spart și i-au rupt membrele.

Cei mai renumiți matematicieni: Girolamo Cardano (1501 – 1576)

Cardano a fost acel matematician italian pentru care s-ar fi putut inventa termenul de om al Renașterii. Medic de profesie, a fost autorul a 131 de cărți. Dar a fost și un parior compulsiv. Acest viciu l-a condus către prima analiză științifică a probabilității. A realizat că ar putea câștiga mai mult la zaruri dacă ar putea calcula probabilitatea șanselor folosind numerele. Aceasta a fost o idee revoluționară ce a condus la teoria probabilității care a dus la rândul ei la nașterea statisticilor, marketingului, a industriei asigurărilor și la previziunile meteo.

Cei mai renumiți matematicieni: Leonard Euler (1701 – 1783)

Cel mai prolific matematician al tuturor timpurilor, Euler a publicat aproape 900 de cărți. Când a orbit, pe la vârsta de 50 de ani, productivitatea sa în mai multe domenii a crescut.  Formula sa faimoasă eiπ + 1 = 0, unde e este o constantă matematică uneori cunoscută sub denumirea de numărul lui Euler și i este rădăcina pătrată a lui -1, este larg răspândită ca fiind una dintre cele mai minunate formule din matematică. Mai târziu a început să studieze și să fie interesat de tabelele latine, ceea ce înseamnă că fără el, nu am fi avut sudoku.

Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, de la geometrie, analiză matematică, algebră, trigonometrie, teoria numerelor și până în astronomie.

Cei mai renumiți matematicieni: Carl Friedrich Gauss (1777 – 1815)

Cunoscut drept prințul matematicienilor, Gauss a adus contribuții semnificative la marea majoritate a domeniilor legate de matematică în secolul al XIX-lea. Un perfecționist obsedat, nu a publicat cea mai mare parte a lucrărilor sale, preferând să le reevalueze și să-și îmbunătățească teoremele înainte de a le trimite la tipar.

Descoperirea sa revoluționară asupra spațiului non-Euclidean  (ceea ce este matematic consecvent că liniile paralele pot diverge) a fost găsită printre notele sale, după moarte. În timpul analizelor sale legate de datele astronomice, a realizat că erorile de măsurătoare pot produce curba clopotului, iar acea formă este azi cunoscută drept distribuția gaussiană.

Cei mai renumiți matematicieni: Georg Cantor (1845-1918)

Dintre cei mai renumiți matematicieni, Cantor a fost cel care a îndeplinit cel mai bine stereotipul (Hollywoodian) potrivit căruia un geniu matematic este și un bolnav mintal. Cea mai strălucitoare perspectivă a lui Cantor a fost aceea de a dezvolta un mod de a vorbi despre infinitul matematic. Teoria sa a dus la descoperirea contra-intuitivă că unele infinități erau mai mari decât altele. Rezultatul a fost de-a dreptul impresionant. Din nefericire a început să sufere de probleme mentale și a fost de foarte multe ori spitalizat. De asemenea s-a fixat pe ideea de a demonstra că operele lui Shakespeare au fost de fapt scrise de Francis Bacon.

Cei mai renumiți matematicieni: Paul Erdös (1913 – 1996)

Erdös a trăit ca un nomad, ducând o viață simplă, fără de averi, mutându-se de la o universitate la alta, de la sala de conferință la hotel. Rareori a publicat singur, preferând să colaboreze, lucru ce a dus la peste 1500 de lucrări alături de 511 colaboratori. Astfel, Erdös este al doilea cel mai prolific matematician după Euler. Ca un omagiu plin de umor un „număr Erdös” este dat matematicienilor în funcție de proximitatea colaborării cu el: Numărul 1 pentru cei care au semnat alături de el; Numărul 2 pentru cei care au fost co-autori cu matematicienii ce au primit Erdös Nr. 1.

Cei mai renumiți matematicieni: John Horton Conway (82 de ani)

Matematicianul din Liverpool este foarte cunoscut pentru matematica serioasă care a provenit din analizele sale despre jocuri și puzzle-uri. În 1970 a venit cu regulile pentru „Game of Life”, un joc în care vezi cum tiparele celulelor evoluează într-o rețea. Primii oameni de știință în informatică adorau jocul Vieții, obținând statutul de stea Conway.

El a adus contribuții importante la numeroase ramuri ale matematicii pure, cum ar fi teoria grupurilor, teoria numerelor și geometria și, împreună cu colaboratorii, a venit și cu concepte care sună minunat, cum ar fi numere suprarealiste, marele antiprism și monstruous moonshine.

Cei mai renumiți matematicieni: Grigori Perelman (53 de ani)

Perelman a primit un premiu de 1 milion de dolari pentru că a furnizat una dintre cele mai faimoase întrebări deschise în matematică, Conjunctura lui Poincare. Însă pustnicul rus a refuzat banii. Și a renunțat deja la cea mai prestigioasă onoare în lumea matematicii, Fields Medal, în 2006. „Dacă dovada e concretă, nici o altă recunoaștere nu e necesară”, a spus el. Conjunctura Poincare a fost începută inițial în 1904 de către Henri Poincare și se preocupă de comportamentul formelor în trei dimensiuni. Parelman este șomer la ora actuală și duce o viață frugală, alături de mama sa, în St. Petersburg.

Cei mai renumiți matematicieni: Terry Tao (44 de ani)

Auustralian cu origini chineze, care locuiește în SUA, Tao a câștigat (și a acceptat) Medalia Fields în 2006.

Tao a fost copilul minune care a învățat să citească singur la vârsta de doi ani și a urmat cursuri de matematică de nivel universitar la vârsta de nouă ani. A urmat cursurile universității Princeton și a devenit cel mai tânăr profesor la catedra de matematică de la Columbia University.

Împreună cu Ben Green, el a demonstrat un rezultat uimitor legat de numerele prime.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO