Cei mai inteligenți oameni din istorie: Gânditorii cu IQ-uri de peste 200 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Este greu să estimezi cu exactitate IQ-ul unei persoane care a trăit cu sute de ani în urmă, însă specialiștii nu se lasă intimidați de acest detaliu. În stabilirea coeficientului de inteligență al personalităților care au marcat istoria omenirii se iau adesea în calcul două surse: cartea din 1926 a autoarei Catherine Cox – “Early Mental Traits of 300 Geniuses”, care a calculat IQ-urile geniilor din secolele XV-XIX , și “Book of Genius” din 1994 a lui Tony Buzan, care a inclus în cartea sa 100 de genii din lumea întreagă. Discrepanța dintre topurile lor este mare: Buzan îl are pe prima poziție pe Da Vinci, cu un IQ de 220, în vreme ce Cox i-a atribuit “numai” 180. În plus, în clasamentele lor nu se regăsesc geniile secolului XX – Einstein, Enrico Fermi și Stephen Hawking, minți sclipitoare care au adus contribuții esentiale în domeniile lor de expertiză. Iată totuși top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie, genii care se regăsesc în listele ambilor autori:

10. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Baruch Spinoza – IQ: 175

Baruch Spinoza (1632-1677) a fost un renumit filosof olandez, un raționalist și unul din reprezentanții panteismului. A fost printre cei care au pus bazele Iluminismului, într-o epocă în care știința începea să conteste adevărul “absolut” al Bisericii. Spinoza a trăit într-o perioadă a marilor descoperiri științifice, politice și economice.

9. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Michelangelo – IQ: 177

Michelangelo Buonarroti (1475 – 1564) a fost un adevărat geniu, care și-a arătat talentul și creativitatea în diverse domenii – pictură, desen, sculptură, arhitectură și poezie. Reprezentant de bază al Renașterii Italiene, Michelangelo a lăsat moștenire omenirii picturile faboloase din Capela Sixtină de la Vatican, dar și statuia David de la Florența. Deși nu i-a fost acordat acest titlu, mulți îl consideră cel mai mare artist al tuturor timpurilor.

8. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Desiderius Erasmus – IQ: 177

Erasmus din Rotterdam (1466/1467 sau 1469 – 1536) a fost un renumit teolog și erudit de oringine olandeză, unul dintre reprezentații de bază ai Umanismului, curent răspândit în perioada Renașterii. A militat întotdeauna pentru toleranță religioasă într-o eră în care catolicii și protestanții erau într-un coflict continuu. Deși a fost critic la adresa bisericii, și-a păstrat credința catolică. Erasmus a luptat împotriva ignoranței, superstițiilor și structurilor autoritare tradiționale

7. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Rene Descartes – IQ : 177

Filosof, matematician și scriitor, fracezul Rene Descartes ( 1596 – 1650) a avut contribuții importante în domeniile în care și-a desfășurat activitatea: metafizică,epistemologie, știință, matematică. Meditationes metaphysicae (Meditații metafizice), cea mai importanta operă filosofică a sa, este încă un material de bază în universitățile din întreaga lume.

6. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Galileo Galilei – IQ: 182

Fizician, matematician, filosof și astronom, Galileo Galilei (1564-1642) a fost într-adevar unul dintre geniile omenrii. “Părintele astronomiei observaționale”, “părintele fizicii modene” sau al științei – sunt doar câteva dintre supranumele pe care le-a primit pentru contribuțiile sale revoluționare în aceste domenii. Galilei este omul care a inventat telescopul, care a descoperit patru dintre cei mai mari sateliți ai planetei Jupiter și care a stabilit că soarele este în centrul sistemului nostru solar și că planetele se rotesc în jurul lui. Această ultimă descoperire l-a trimis direct în gura Bisericii, care l-a acuzat de erezie.

5. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: John Stuart Mill – IQ: 182.5

Filosof respectat în epoca Victoriană, John Stuart Mill (1806 – 1873) a pus bazele doctrinei liberale cu lucrarea sa “Despre libertate”. Opera sa analizează natura și limitele puterii ce poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului. Potrivit folosofiei lui Mill, fiecare individ are dreptul de a acționa cum dorește, dar faptele sale să nu îi afectează pe ceilalți.

4. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Gottfried Wilhelm von Leibniz – IQ:191

Gottfried Wilhelm von Leibniz (1646-1716) a fost un filosof și matematician de origine germană, care a contribuit la întemeierea iluminismului în țara să. El este cel care a inventat termenul de funcție în matematică, fiind considerat fondatorul analizei matematice moderne. Leibniz a pus bazele calculului diferențial și integral. Este cunoscut și pentru faptul că a susținut ideea continuității și evoluției naturii.

3. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Isaac Newton – IQ: 192

Isaac Newton (1643 – 1727) a revoluționat omenirea cu descoperirile sale științifice. Om de știință, alchimist, teolog, matematician, fizician și astronom de renume, Isaac Newton a stabilit care sunt legile atracției universale în lucrarea sa Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Acesta a stabilit cele trei legi universale ale mișcării (Legile lui Newton), referitoare la inerția de repaus și mișcare și la principiul acțiune-reacțiune. Newton a definit Legea atracției universale.Tot el a pus bazele mecanicii clasice. Alaturi de Leibniz, a contriuit la implementarea calculului diferențial și integral.

2. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Leonardo Da Vinci – IQ: 200

Leonardo Da Vinci (1452 – 1512) este simbolul Renașterii italene, fiind considerat de mulți experți drept cel mai mare geniu al omenirii. Acesta și-a demonstrat genialitatea în diverse domenii de la pictură și sculptură până la muzică, inginerie, anatomie, arhitectură, geologie, anatomie sau botanică. Unul dintre cei mai mari pictori care au existat vreodată, Da Vinci este autorul celebrei Mona Lisa și a capodoperei Cina cea de taina.
Un mare inventator, Leonardo da Vinci a făcut proiecte pentru mașini de zburat, tancuri, mașini de socotit etc, însă, din păcate, ideile sale nu au putut fi puse în practică cu resursele din acele vremuri.

1. Top 10 cei mai inteligenți oameni din istorie: Johann Wolfgang von Goethe – IQ: 220

Despre Johann Wolfgang Goethe ( 1749 – 1832) se spune că ar fi avut unul dintre cele mai mari IQ-uri din istorie, ajungând în fruntea topului celor mai inteligenți oameni care au trăit vreodată. Poet, gânditor ilustru și om de știință, Goethe este creatorul capodoperei Faust, dar acesta a realizat și alte lucruri de seama. Suferințele tânărului Werther, Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister, Prometeu sau Teoria culorilor sunt printre cele mai apreciate opere ale sale. Goethe a avut contribuții importante și în domeniul științific. Ca susținător al evoluționismului, Goethe a lansat ipoteze referitoare la geneza diferitelor organe ale plantelor, în lucrarea sa Die Metamorphose der Pflanze („Metamorfoza plantei”, 1790).

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora