Filosofia, terapia sufletului și a minții. Ce poți învața la cursul de Filosofie Generală organizat de Societatea Muzicală? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Filosofia, terapia sufletului și a minții. Ce poți învața la cursul de Filosofie Generală organizat de Societatea Muzicală?

Societatea Muzicală lansează pe data de 19 octombrie o nouă sesiune a Cursului de Filosofie Generală.
Share this article

“Filosofia poate fi văzută și ca un soi de antrenament al minții”, spune Prof. Dr. Laurențiu Staicu, unul dintre profesorii care predau la cursurile de Filosofie organizate de Fundația Culturală „Societatea Muzicală”.  Cursurile au nivel academic și sunt dedicate mai ales managerilor și corporatiștilor care vor șă își împrospăteze cultura generală și cărora le este dor să se simtă iar studenți.

Cursuri de Filosofie pe o perioadă de doi ani, organizate în patru semestre

Împărțite în 4 semestre, pe timp de doi ani, cursurile își propun să ofere răspunsuri la cele mai importante dileme filosofice. De exemplu, cursanții pot studia ontologie, epistemologie, etică, estetică, filosofia limbajului, a științei, a matemeticii sau a minții.

Coordonatorul cursului și lectorul principal este Sorin Costreie, profesor de Filosofie, Prorector pentru Relații Internaționale și Relația cu Studenții al Universității din București.

Cursurile încep în această toamnă, pe 13 octombrie și costă 1.900 de lei pe semestru sau 3.000 de lei pentru întregul an.

“Cursul se desfășoară pe o perioadă de doi ani, și nu pe un an ca până acum, pentru o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă Filosofia. Pactic, ceea ce se face la Facultatea de Filosofie se învață și la aceste cursuri, însă în pastile foarte concentrate. Cei care participă sunt oameni de succes, oameni care își doresc mai mult, oameni care vor să se autocunoască. La aceste cursuri ne întrebăm de tot și de toate.  Sunt oameni dedicați, iar discuțiile cu ei pot fi chiar mai intense decât cele cu studenții de la Facultate”, spune Conf. dr. Sorin Costreie.

Cel care a avut ideea organizării unor astfel de cursuri este George Butunoiu,  cunoscut ca fiind cel mai bun specialist în recrutare din România. Fondatorul “Societății Muzicale” spune că jobul său l-a inspirat. “Eu intru în contact cu o mulțime de oameni și îmi dau seama cât de importantă este cultura generală pentru un om. Mai ales, de exemplu, când se prezintă la un interviu. Un astfel de curs de Filosofie te ajută să te dezvolți ca om, să ai o cultură generală, să ai încredere în tine. Ai un altfel de discurs”, spune George Butunoiu.

 Ce obțin cursanții la finalul celor doi ani de studiu al Filosofiei?

“La sfârșitul celor doi ani de cursuri, targetul nostru este ca omul care trece prin ele să aibă o cultură generală filosofică și să înțeleagă mai bine un text sau o discuție filosofica”, spune Conf. Dr. Sorin Costreie.

Organizatorul cursurilor, George Butunoiu, spune că acestea nu sunt deloc ușoare și că cei care studiază vor fi trecuți prin toate lucrurile importante.

Prof. Dr. Laurențiu Staicu susține că Filosofia poate fi studiată la orice vârstă, așa că așteaptă la cursurile sale orice om pasionat de acest domeniu, indiferent dacă este student sau pensionar.

Foto: iStock

“Filosofia s-a născut din dorință noastră de a înțelege lumea și de a ne vindeca, pe cât posibil, de acele maladii inevitabile care cresc în mintea și sufletul nostru pe măsură ce inaintăm în viată: ignorantă, angoasă, nesigurantă, anxietate, tristețe, nefericire, deznădejde. Această menire esentială a reflecției filosofice, de terapie a sufletului și a minții ne poate sluji la fel de bine la 20 sau la 70 de ani”, spune Laurențiu Staicu.

De ce este important să facem un curs de Filosofie?

“Filosofia poate fi văzută și ca un soi de antrenament al minții, o încercare de a privi lumea prin ochelarii rafinați și pătrunzători ai gândirii critice, cu scopul de a-i pune în lumină ordinea și dezordinea, rostul și absurditatea, frumusețea și urâțenia. Iar acest exercițiu poate fi făcut la orice varstă”, spune spune Prof. Dr. Laurențiu Staicu.

Cine sunt cursanții și ce așteptări au? 

George Butunoiu spune că la cursuri vin, în general, oameni cu funcții importante, în jur de 40 de ani – directori, manageri, antreprenori. “Am avut și companii care au ocupat toate locurile de la un curs pentru angajații lor. Sunt oameni responsabili, care vor să se dezvolte”, spune fondatorul Societății Muzicale.

Profesorul Sorin Costreie precizează că la cursurile de Filosofie mai participă și specialiști în diverse domenii, care își doresc o altă abordare a ariei lor –  fizicieni, matematicieni, artiști etc.

 La ce ne este de folos Filosofia?

Conf. Dr. Sorin Costreie spune că, în ultimii ani, Filosofia a devenit din ce în ce mai apreciată. “Au apărut și așa numitele “centre de consiliere filosofică”, unde oamenii vin ca la doctor, numai că nu au o durere fizică și nici o suferință psihică, ce poate fi tratată de un psiholog. Acolo se autodescoperă, își dau seama cine sunt ei înșiși, își răspund ei singuri la dileme și își dau seama ce nu e în regulă în viața lor”, spune profesorul.

Profesorul Laurențiu Staicu susține că oamenii au avut nevoie dintotdeauna de Filosofie.

“Anticii credeau că dacă vrem să știm ce este lumea, trebuie să deslușim, mai întâi, din ce sunt plămădite toate aceste elementele care alcătuiesc lumea sau care este principiul unificator al tuturor lucrurilor. Abia apoi vom ști ce este lumea, cu adevărat. Socrate, de pildă, credea că dacă vrem să știm ce sunt lucrurile frumoase trebuie să aflăm ce este Frumosul, dacă vrem să știm cum putem deosebi opiniile adevărate de cele false, trebuie să știm, mai întâi, ce este Adevărul în sine. Așa s-a născut filosofia în Occident. Nevoia noastră de a înțelege ordinea lumii, determinată, la rândul său, de dorința noastră de a trăi mai bine, în armonie cu această ordine, ne-a îmboldit către cea mai abstractă formă de gândire născută vreodată din mintea omenească pe care, la început, am numit-o simplu “iubire de intelepciune” – filosofia”, spune profesorul.

Poți afla mai multe detalii despre curs pe site-ul societateamuzicala.ro.

 

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora