Cei mai sănătoşi peşti pentru consum. Ce alegem din galantar pentru o dietă perfectă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai sănătoşi peşti pentru consum. Ce alegem din galantar pentru o dietă perfectă

Acest aspect, dar şi greutatea cu care creşte, îl transformă şi într-un peşte destul de scump. Unde mai pui că are oase puţine şi uşor de îndepărtat, aşa că nu se poate plânge nimeni că nu este uşor de mâncat. Are toţi aminoacizii esenţiali, un conţinut scăzut de grăsimi, vitamine şi minerale importante.
Share this article

Nu vă spun nimic nou dacă vă vorbesc despre importanţa consumului de peşte în alimentaţia noastră. Medicii nutriţionişti şi nu doar ei recomandă să mâncăm peşte de cel puţin 2 ori pe săptămână dacă vrem să avem un organsim cât mai sănătos. Peştii au niveluri scăzute de grăsimi saturate şi colesterol, au proteine de calitate şi calorii puţine, dar şi o gamă largă de vitamine şi minerale. Doar că lucrurile sunt un pic mai complicate decât ar putea părea la prima vedere pentru că nu toţi peştii aflaţi în galantare au aceste calităţi. Am făcut o listă cu cei mai sănătoşi peşti pentru consum şi nutrienţii care îi transformă în vedete.

Somonul este starul peştilor cu conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, fiind unul dintre cei mai des întâlniţi prin galantare şi la restaurante. Bogat şi în proteine şi antioxidanţi şi cu un conţinut ridicat de vitamina D, vitaminele B şi minerale, somonul a devenit o constantă printre consumatorii de peşte. Cel sălbatic este şi cel mai scump, dar şi cel mai bogat în nutrienţi. Pe de altă parte, somonul poate conţine mercur, aşa că nu trebuie abuzat de el. Consumat cu măsură, acesta poate reduce riscul de apariţie al bolilor de inimă, combate inflamaţiile, îmbunătăţeşte sistemul osos, ajută la păstrarea sănătăţii funcţiilor cerebrale şi la păstrarea unei vederi cât mai bune.

Sardinele nu sunt doar foarte gustoase, dar sunt şi excelente pentru o dietă sănătoasă. Bogate în acizi graşi Omega 3, proteine, vitaminele B2, B3 şi D, seleniu, calciu şi fosfor, sardinele pot fi o alegere inspirată pentru o masă cu aer mediteranean. Ajută la metabolizarea grăsimilor şi scăderea colesterolului rău, favorizează funcţionarea bună a aparatului digestiv, îmbunătăţesc sănătatea oaselor şi aduc aportul de iod necesar în funcţionarea optimă a glandei tiroide.

Anşoa este un peşte extrem de savuros, folosit de multe ori de bucătarii cu experienţă pentru a da un gust deosebit diverselor preparate culinare. Ca şi predecesorii săi, este un peşte plin de vitamine şi minerale, precum şi de acizi Omega 3 ajutând astfel la reducerea nivelului de colesterol nesănătos şi la îmbunătăţirea sănătăţii inimii, creierului şi ochilor.

Heringul este catalogat drept unul dintre cei mai importanţi peşti pentru consum. Ajută la păstrarea în stare bună a sănătăţii inimii şi oaselor, dar şi la reducerea simptomelor artritei şi stimularea sistemului nervos. Bogat în seleniu, Omega 3, calciu, magneziu şi potasiu, acest peşte este capabil să restabilească energia consumată de organism şi îmbunătăţeşte procesul de regenerare a organelor.

Bibanul de mare este un peşte care se potriveşte de minune cu o dietă pentru slăbit având în vedere numărul scăzut de calorii pe care îl are. O porţie de 100 de grame ajunge undeva la 85 de calorii, dar aportul de nutrienţi este considerabil. Bibanul este o sursă bună de acizi graşi esenţiali, precum şi de o gamă largă de vitamine B, fiind extrem de util în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare.

Păstrăvul este şi el bogat în deja celebrii acizi Omega 3, precum şi în vitamina B12, vitamina D şi acid folic, fiind unul dintre cei mai recomandaţi peşti femeilor însărcinate. Un alt aspect important în această recomandare este că face parte din categoria peştilor cu cea mai scăzută cantitate de mercur. Deşi este evitat de multe persoane din cauza oaselor multe, mici şi subţiri, medicii spun că merită efortul de a le alege. Este uşor de digerat şi bogat în proteine, ajută la îmbunătăţirea memoriei, reduce nivelul de colesterol LDL şi îl creşte pe cel HDL, previne accidentele vasculare şi acţionează ca un agent antiinflamator.

Codul conţine cantităţi mari de vitamina B12, iod, seleniu, fosfor şi proteine, fiind foarte bun în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, dar este şi o sursă esenţială de acizi Omega 3 şi 6. Să nu uităm că din ficatul de cod se extrage uleiul folosit în suplimentele alimentare atât de folosite la scară mondială. Poate ajuta şi la scăderea trigliceridelor, dar şi la păstrarea în norme fireşti ale tensiunii arteriale. În plus, este unul dintre peştii cu cel mai scăzut conţinut de mercur posibil, aşa că poate fi consumat cu şi mai multă relaxare.

Calcanul este considerat cel mai bun peşte plat şi cu siguranţă este unul dintre cei mai gustoşi din lume. Acest aspect, dar şi greutatea cu care creşte, îl transformă şi într-un peşte destul de scump. Unde mai pui că are oase puţine şi uşor de îndepărtat, aşa că nu se poate plânge nimeni că nu este uşor de mâncat. Are toţi aminoacizii esenţiali, un conţinut scăzut de grăsimi, vitamine şi minerale importante.

Tonul şi macroul, deşi sunt peşti oceanici şi sunt des menţionaţi ca fiind peşti buni pentru organismul uman datorită cantităţilor crescute de acizi graşi, lipsesc din topul cu cei mai sănătoşi peşti pentru consum din cauza cantităţilor mari de mercur pe care le conţin. La macrou puteți evita problemele alegând peşti de mici dimensiuni care, trăind mult mai puțin, au şi şanse mai mari să fi ingerat mai puţin mercur. Mercurul este un mineral ce există în mod natural în mediul înconjurător, dar care este şi eliberat în aer în cantităţi colosale prin deşeurile realizate de oameni şi poluare. Bacteriile din aer îl transformă în metilmercur, o substanţă extrem de toxică ce se acumulează cu mare uşurinţă în oceane, ajungând astfel în peştele ce ne ajunge nouă în farfurie. Rechinul, merluciul şi pangasiusul sunt şi ei magneţi pentru mercur şi alte substanţe toxice, aşa că e bine să-i evitaţi atunci când ajungeţi la raioanele de peşte.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora