Căutare

Share this article

Giganticul British Airways i360 poate acomoda până la 200 de persoane pe care le poate urca la o înălţime de 138 de metri. Turnul a fost proiectat de aceeaşi echipă de arhitecţi care au conceput faimosul London Eye.

La începutul lunii august a fost inaugurat British Airways i360, cel mai mare turn de observaţie din lume, în staţiunea britanică Brighton. Turnul este o construcţie gigantică ce presupune un stâlp de susţinere de 162 de metri înălţime pe care se poate ridica o platformă cilindrică construită din sticlă şi oţel, ce cântăreşte 94 de tone şi are o suprafaţa de 180 de metri pătraţi. Această platformă în formă de farfurie poate ridica în aer aproximativ 200 de vizitatori într-un timp exact de 5 minute şi 20 de secunde, până la înălţimea de 138 de metri. Iar panorama ce se arată ochilor este absolut uimitoare, susţin cei care au avut ocazia să o vadă.

British Airways i360 este poziţionat pe malul mării, aproape de vestitul „West Pier” (digul de vest). ”i”-ul din titlu este abrevierea pentru „inteligenţă, inovaţie şi integritate”, aşa cum susţin designerii acestui proiect.

British Airways i360 este primul mijloc de transport vertical prin cablu şi cel mai înalt turn mobil de observaţie din lume, iar echipa de arhitecţi se aşteaptă ca această construcţie se intre în Cartea Recordurilor anul viitor.

„Prima dată am experimentat impactul pe care l-a avut London Eye, acel mix de arhitectură inovativă şi inginerie, combinat cu o privelişte impresionantă a unui oraş minunat. Apoi am simţit nevoia să o facem din nou – să aruncăm o altă piesă de design în apă şi să privim apoi valurile. Sperăm şi ne aşteptăm ca i360 să aibă acelaşi efect pozitiv asupra unui alt oraş minunat cum este Brighton”, a declarat Julia Barfield, membră a echipei de arhitecţi.

La primul nivel al turnului sunt poziţionate facilităţile tehnice şi administrative, un restaurant de 400 de locuri, o zonă de shopping, un loc de joacă pentru copii, un spaţiu expoziţional şi un salon de ceai şi evenimente. Acoperişul clădirii se extinde spre malul mării pentru a deveni zonă de îmbarcare pentru vizitatori.

„Situat la capătul dintre plaja West Pier din Brighton, British Airways i360 este un dig vertical al timpurilor moderne al cărui scop este acela de a delecta, a distra şi a inspira. Designul său, ingineria şi modul de construcţie sunt inovative, aşa cum West Pior a fost la vremea sa. Vizitatorii sunt invitaţi să <<păşească în aer>> şi să observe noi perspective ale oraşului, aşa cum digul original invita societatea victoriană să <<păşească pe apă>>”, a adăugat arhitectul David Marks.

Proiectul a costat 60 de milioane de euro şi a durat 2 ani de la proiect până la finalizare. Se estimează că va genera mai mult de 440 de locuri de muncă şi peste 160 de atracţii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO