Cele mai bune 15 filme cu Al Pacino. De la „Scarface” la ”Parfum de femeie”, filmele care au scris istoria cinematografiei mondiale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme cu Al Pacino sunt probabil unele dintre cele mai bune filme ale cinematografiei tuturor timpurilor.

Născut în 1940, Alfred „Al” Pacino a fost, alături de Robert De Niro, la conducerea unui stil actoricesc diferit și radical, ce a oferit o abordare nouă cinematografiei anilor 1970. Acest stil de abordare a fost numit „Metoda”, aceea în care un actor intră profund în psihologia și filosofia personajului pe care îl joacă.

Rezultatele au fost niște roluri memorabile pe care Pacino le-a lăsat moștenire în ultimele decade ale cinematografiei. Iată care sunt cele mai bune 15 filme cu Al Pacino.

15. Panică în Needle Park (1971)

Acesta este un film ce a atras atenția tuturor iar, la final, spectatorii s-au întrebat: „Al Pacino. Cine e tipul ăsta?”.

Cu o privire dură, neclintită și complet de neuitat asupra consumului de droguri la New York la începutul anilor șaptezeci, regizorul Jerry Schatzberg avea un ochi complet nesentimental și aproape documentar pentru ceea ce se întâmpla în această perioadă. Acțiunea e plasată într-o perioadă în care heroina era foarte greu de găsit, iar Al Pacino joacă rolul dependentului ce caută cu disperare un remediu. „Panică în Needle Park” este o bijuterie rară, un film care nici nu predică și nici nu ridică la rang de lux subiectul său.

  1. …and Justice for all (1979)

Dreptate pentru toți a primit două nominalizări la Premiul Oscar pentru Cel mai Bun Actor (Pacino) și pentru Cel mai Bun Scenariu Original (Curtin și Levinson) . Pacino a primit de asemenea o nominalizare la Premiile Globul de Aur pentru prestația sa .

După acest film, Al Pacino a devenit celebru pentru discursul său de la finalul filmului: „You’re out of order!You’re out of order!The whole trial is out of order!They’re out of order!”. Această scenă este filmată dintr-o singură dublă, ceea ce arată clar talentul acestui mare actor. Pacino îl joacă pe Arthur Kirkland, un avocat idealist care în acest caz poate fi descris ca „avocat al diavolului” deoarece este pus să apere un judecător acuzat de viol. Deși disprețuiește cazul, nu îl poate refuza deoarece riscă să fie exclus din Barou.

  1. Parfum de femeie (1992)

Este rolul ce-l numește pe Al Pacino, perfect meritat, cel mai bun actor de Oscar.

Colonelul în rezervă Frank Slade, acum orb și extrem de irascibil și dificil, primește ca ajutor un tinerel timid de la colegiu. Acesta are nevoie de bani, iar familia militarului nu știe cum să mai scape de el. Cei doi însă au la dispoziție un weekend ca să se cunoască și, de ce nu, să se împrietenească. În final, fiecare îl va ajuta pe celălalt.

  1. Donnie Brasco (1997)

Parcă nici un rol nu-i vine mai bine lui Al Pacino decât rolul de gangster, însă unul cu suflet. Donnie Brasco e povestea adevărată și emoționantă a unui agent FBI, care, lucrând sub acoperire, ajunge să se împrietenească cu cel pe care trebuie să-l dea pe mâna justiției și pe care, în ultimă instanță, e nevoit să-l trădeze, după ce e la un pas de a cădea victimă dublei sale identități, fiind tentat să aleagă prietenia în defavoarea datoriei. Agentul FBI este jucat de Johnny Deep, iar mafiotul este nimeni altul decât Pacino.

  1. Totul sau nimic (1992)

Lansat în același an cu „Parfum de Femeie”, filmul acesta a făcut ca pentru prima dată în istoria premiilor Oscar, același actor să fie nominalizat atât pentru rol părincipal, cât și pentru rol secundar.

„Totul sau nimic” este un film independent adaptat de David Mamet după piesa cu același nume scrisă tot de el și premiată cu premiile Pulitzer și Tony în 1984. Filmul prezintă două zile din viața unor agenți comerciali și modul în care aceștia devin disperați când sunt anunțați de către un reprezentant trimis special pentru a-i „motiva”, că într-o săptămână vor fi concediați dacă nu vor da rezultate.


Citește și: Cele mai bune filme cu Robert De Niro


  1. Cele mai bune filme cu Al Pacino: Carlito’s Way (1993)

Carlito’s Way este o poveste despre un om care încearcă să scape de fosta sa viață. Al Pacino este Carlito Brigante, un traficant de droguri din Puerto Rico, eliberat după numai cinci ani de închisoare, deși avea de ispășit 30, datorită abilității avocatului său îndrăzneț, dependent de cocaină, Dave Kleinfeld (Sean Penn).

Carlito renunță la viața sa anterioară și își asumă un job de manager al unui club în care Kleinfeld a investit, plănuind să economisească suficienți bani, astfel încât să se poată muta în Caraibe. Dar nu trece mult timp și ajunge din nou pe străzile din New York, stricat de vechea viață și foștii parteneri…

  1. Serpico (1973)

Serpico este un film american din 1973 regizat de Sidney Lumet. Este bazat pe povestea adevărată a polițistului newyorkez Frank Serpico. Serpico a devenit cunoscut pentru încercarea sa reușită de a demasca corupția din sânul Poliției luptând, practic, împotriva tuturor, inclusiv a colegilor săi polițiști.

Pentru că, dacă nu e mafiot, Al Pacino este Polițistul bun și joacă la fel de bine.

  1. Cruising (1980)

Pacino joacă un polițist sub acoperire ce încearcă să demaște un criminal în serie. Este un rol în care joacă absolut „amețitor”, mai ales când ajunge la scenele în care începe să-și piardă mințile din cauza naturii meseriei sale. Este un „must see!”.

  1. The Insider (1999)

Filmul spune povestea adevărată a unui bărbat care a decis să spună lumii ceea ce știa (și ascundeau) cele șapte mari companii de tutun despre pericolele produselor lor. Jeffrey Wigand (Russell Crowe) a fost un om de știință angajat în cercetare la firmele de tutun, Brown și Williamson. După ce este concediat, ia legătura cu producătorul emisiunii „60 Minutes” jucat de Al Pacino și împreună reușesc să investigheze cazul într-o anchetă jurnalistică.

  1. Heat (1995)

De Niro joacă rolul lui Neil McCauley, un spărgător profesionist calm și introvertit în timp ce Pacino este Lt. Vincent Hana, detectiv veteran al LAPD, al cărui temperament exploziv și obsesiv față munca sa îl fac să-și neglijeze familia. Conflictul filmului este bazat pe experiențele fostului polițist din Chicago, Chuck Adams în încercarea acestuia de a prinde un criminal pe nume McCaulay în anii ’60, de unde și numele personajului lui De Niro.

Finalul este însă apoteotic. Este singura dată când Pacino și De Niro stau la aceeași masă.

  1. Angels in America (2003)

Dacă ți se pare că mereu se termină prea repede un film cu Al Pacino, ei bine, ai acum un serial, o mini serie HBO regizată de Mike Nichols și bazată pe piesa câștigătoare a premiului Pulitzer cu același nume de Tony Kushner.

Cu acțiunea în 1985, filmul se învârte în jurul a șase vieți ale șase newyork-ezi, ale căror destine se încrucișează.

  1. Dog Day Afternoon (1975)

Într-o zi de vară, Sonny atacă o bancă din Brooklyn. Pentru că este disperat și numai așa mai poate să facă rost de bani pentru schimbarea de sex a iubitul lui, Leon. Cu cât nervosul Sonny rămâne mai mult în bancă, ținând ostatici clienții și funcționarii, cu atât afară crește mulțimea curioșilor și numărul polițiștilor. Alternând amenințările că va executa prizonierii cu gesturi prin care încearcă să le câștige încrederea (la un moment dat comandând pizza pentru ei), Sonny reușește chiar să se facă simpatic celor de afară.

Până când se află că e bisexual, clipă în care e părăsit de majoritate, dar începe să fie aclamat de membrii grupului pentru drepturile homosexualilor.

Extraordinar recital actoricesc al lui Al Pacino în rolul gangsterului pervers.

  1. Scarface (1983)

Al Pacino are rolul lui Tony Montana, un criminal cubanez exilat, care lucrează pentru regele drogurilor din Miami, Robert Loggia. Montana se ridică în vârful lanțului infracțional din Florida, timp în care se apropie nepermis de mult de amanta lui Loggia (Michelle Pfeifer). Filmul are un final tragic. Reacțiile la lansarea filmului au oscilat, filmul fiind foarte criticat pentru violență și limbaj explicit. Cu toate acestea, filmul s-a clasat pe primele locuri în Box Office căpătându-și în timp statutul de film idol.

  1. The Goodfather (1972)

Acest film, în toate topurile din lumea întreagă, este catalogat drept unul dintre cele mai bune ale tuturor timpurilor. Este o capodoperă cinematografică în regia lui Francis Ford Coppola, cu una dintre cele mai interesante distribuții: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan sau Robert Duval.

Așa cum spuneam și mai sus, lui Al Pacino îi stă bine în rolul mafiotului deși, pe durata întregului film este personajul care încearcă să se dezică de traseul scris lui. Al Pacino joacă rolul lui Michael, fiul lui Don Corleon (Marlon Brando), capo di tuti capi, șeful unei familii mafiote de origine italienească, ce dictează regulile în New York-ul anilor 1940.

Întors de pe frontul celui de-al doilea Război Mondial, decorat pentru curaj și dedicare, Michel, condus de orgoliul său și de spiritual minții sale libere, se dezice de afacerile familie, atât de mult încât, până la urmă este acaparat de ele și ajunge el însuși, The Goodfather.

  1. The Goodfather II (1974)

Continuările sunt de obicei încercări proaste de rescriere a succesului primei părți. The Goodfather 2, este una dintre cele mai bune continuări ale tuturor timpurilor, din punctul meu de vedere, singurul de luat în seamă. De această data filmul este structurat în două părți, de fapt două epoci diferite prin care a trecut familia Corleone. Prima parte este debutul ascensiunii clanului Corleone, începuturile sale în America, atunci când Don Vito Corleone era un biet imigrant interpretat de Robert De Niro ce a primit un binemeritat Oscar pentru prestația sa. A doua parte este ascensiunea noului cap al clanului, Michael Corleone în fruntea familiei și în fruntea mafiei. Filmul a primit 11 nominalizări la Oscar și a plecat cu nu mai puțin de 6 premii, dintre care și cel pentru filmul anului 1974.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora