Căutare

Share this article

Viaţa tot mai agitată şi aglomerată ne consumă pe noi şi ne consumă şi din timpul pe care, pe vremuri, îl acordam mult mai uşor unor plăceri şi chiar necesităţi. Cititul, de exemplu, este una dintre activităţile care are de suferit şi nu pentru că oamenii nu îşi mai doresc să facă asta, ci pentru că nu mai apucă. Când stai cu orele în trafic, când trebuie să ajungi în prea multe locuri în prea puţin timp, nu-ţi mai rămâne prea mult timp şi pentru asta. Acesta este motivul pentru care audiobook-urile au luat tot mai mult avânt în ultimii ani. Am căutat şi noi să aflăm unde găsim cele mai bune audiobookuri şi cum putem beneficia de ele, gratuit sau contra cost.

Fie că faci multe drumuri prin oraş, că pleci des în călătorii sau, de ce nu, în drumeţii pe munte, audiobookurile sunt mereu la îndemână. Mai mult, ai o gamă variată din care să alegi, de la beletristică la educaţie, de la cursuri de dezvoltare personală la documentare, interviuri sau conferinţe. Unele resurse oferă gratuit accesul la acestea, altele necesită un abonament sau le poţi cumpăra individual, aşa cum faci şi cu cărţile în format clasic.

Platforme de unde poţi descărca audiobookuri în limba română:

  • De aici poţi descărca cărţi cam pentru toate gusturile, contemporane sau mai vechi, inclusiv poezie.
  • Fie că eşti în căutarea unor poveşti celebre, de odinioară, ale schiţelor lui Caragiale, pieselor lui Cehov sau misterelor Agathei Christie, aici le vei găsi pe toate şi multe altele.
  • Aici vei descoperi o mulţime de cărţi celebre precum Papillon al lui Henri Charriere sau Divina Comedie a lui Dante Alighieri, dar şi motivaţionale precum În sfârşit nefumător a lui Allen Carr.
  • Nuvele, povești, povestiri ale unora dintre cei mai cunoscuți autori români, dar și poveștile lui Jules Verne le poți descărca de aici.

Platforme de unde poți descărca audiobookuri în limba română:

  • org este una dintre cele mai populare surse de audiobook-uri și este un proiect realizat pe bază de voluntariat. Voluntarii citesc cărțile, apoi acestea ajung pe site, de unde pot fi ascultate direct sau descărcate în diferite formate.
  • org este printre cele mai mari biblioteci virtuale din lume, având peste 42.000 de titluri în format pdf sau audio.
  • com este o platformă dezvoltată de Amazon și are o colecție impresionantă de audiobook-uri noi de ficțiune, non-ficțiune, educație și dezvoltare personală, poezie, sport, memorii și cărți pentru copii.
  • com este o altă colecție considerabilă de cărți noi pe care le poți descărca gratuit, dar pentru o perioadă limitată de timp. Ai peste 150.000 de titluri din toate zonele de interes din care poți alege.
  • Spotify este o altă platformă pe care puteți descoperi titluri interesante sub formă de audiobook, așa că dacă aveți deja cont, tot ceea ce trebuie să faceți este să vă puneți pe căutat.

Din fericire avem o mulțime de resurse la dispoziție din care putem alege titlurile care ne sunt pe plac şi pe care ne dorim să le ascultăm, mai ales că, la fel ca şi în cazul lecturii, alegerile sunt subiective. Sunt însă câteva nume care credem că pot intra cu graţie pe o listă cu cele mai bune audiobook-uri în limba română.

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” este un audiobook complex, cu 10 volume, 10 lecţii de istorie fermecătoare, pe înţelesul tuturor, scrise şi povestite chiar de Neagu Djuvara.

50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu” este un audiobook tot cu 10 CD-uri în care cei 2 abordează într-un stil extrem de sincer şi, poate pentru unii, surprinzător de amuzant subiecte diverse, de la iubire şi speranţă la prostie, calomnie sau toleranţă.

Nu ceda, nu renunţa” este povestea lui Louis Zamperini, fost olimpic şi erou în Al Doilea Război Mondial, scrisă cu ajutorul lui David Rensin. Este un audiobook motivaţional, de dezvoltare personală, ce vorbeşte despre cum poţi ieşi învingător în ciuda greutăţilor ce-ţi apar în cale de-a lungul vieţii.

Tu eşti placebo” a specialistului în neuroştiinţe Joe Dispenza este o prezentare a istoriei şi modului în care acţionează efectul placebo, precum şi modalităţile în care poţi schimba credinţe şi percepţii, mai ales pe cele proprii.

Ferma animalelor” a lui George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc, este o interpretare excelentă a unuia dintre cele mai bune romane scrise în limba engleză.

Craii de Curtea Veche” a lui Mateiu Caragiale, în lectura lui Andrei Pleşu îşi merită şi el locul pe lista cu cele mai bune audiobook-uri în limba română. Romanul publicat în perioada interbelică a fost scris pe parcursul a 2 decenii şi nu doar intriga a fost cea care i-a adus aprecierile, cât mai ales stilul scrierii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO