Cele mai bune cadouri pentru iubitorii de vin - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune cadouri pentru iubitorii de vin

Ai un prieten pasionat de vinuri a cărui zi de naștere se apropie? Am discutat cu câțiva somelieri pentru câteva idei de cadouri pentru iubitorii de vin.
Share this article

Ai un prieten pasionat de vinuri a cărui zi de naștere sau zi onomastică se apropie? Este destul de greu să găsești cadoul ideal pentru un iubitor de vin, mai ales dacă faci parte din categoria celor care nu știu să deosebească un Cabernet de un Merlot.

Dacă te limitezi să cumperi o sticlă din primul magazin, riști să îi oferi un vin fără nici un fel de valoare… Ar merge, poate, un cadou care să conțină o serie de accesorii dedicate celor care iubesc această băutură – însă nu știi exact ce ar trebui să cauți prin magazine…

Pentru a rezolva această problemă, am discutat cu câțiva somelieri și specialiști în vinificație care ne-au împărtășit mai multe idei cu ajutorul cărora vei avea, cu siguranță, succes!

Un vin rar, pentru colecționari

Chiar și o sticlă mai deosebită de vin poate constitui un cadou special pentru cei pasionați. Cu cât mai rară, cu atât mai bine! Poți alege vinuri vechi, de colecție, de la producători autohtoni, sau vinuri celebre din diferite zone ale lumii. Trebuie să știi că Franța, Italia, Spania, SUA, Argentina, Australia, Germania, Africa de Sud, Chile și Portugalia sunt statele care alcătuiesc topul 10 al marilor țări producătoare de vin.

Dar, și unele vinuri românești reușesc să se situeze în topuri. De exemplu, vinurile Merlot din zonă viticolă Dealu Mare se aseamănă la gust, complexitate și calitate cu cele din Bordeaux. Acest lucru se datorează solului bogat în argile silicioase și condițiilor climatice prielnice. Crama Rotenberg, spre exemplu, se numără printre producătorii români de vinuri care se pot lăuda cu premii internaționale. Vinurile românești de colecție sunt la un click distanță, iar unele au un preț foarte accesibil.

Dacă prietenul tău este ecologist, îi poți oferi o sticlă de vin bio, eco sau un vin artizanal.

Câte calorii au vinurile

De asemenea, poți găsi la magazinele specializate sticle de vin a căror etichetă se poate personaliza cu mesajul pe care vrei să îl transmiți sărbătoritului.

Nu în ultimul rând, cramele celebre îți pot oferi cutii cadou, care conțin câteva sticle cu cele mai bune vinuri ale producătorului sau carduri cadou, cu ajutorul cărora sărbătoritul își va achiziționa vinul preferat. Se pot comanda și online.

Cadouri pentru iubitorii de vin: activități

O excursie la o cramă sau un tur al unei regiuni viticole poate constitui un alt cadou pe care iubitorul de vinuri îl va aprecia cu siguranță.

O altă experiență deosebită, care se poate transforma într-un cadou inedit pentru un iubitor de vinuri o poate constitui participarea la o degustare sau la un atelier de cupajare. În cadrul acestui atelier, sărbătoritul se poate „juca” de-a viticultorul și își poate crea propriul său cupaj, care se îmbuteliază în sticle cu etichetă personalizată și poate fi luat acasă.

Un alt dar deosebit îl pot constitui cărțile despre istoria vinului, atlasele cu cele mai celebre podgorii din lume sau filmele documentare cu informații despre istoria vinului și a procesului său de fabricație.

Tot în librării se mai pot găsi și jurnalele de vin – cărți create special pentru pasionați, cu secțiuni dedicate fiecărui tip de vin, care pot fi folosite pentru a ține evidența colecțiilor și unde aceștia își pot face propriile însemnări.

Cadouri pentru iubitorii de vin: accesoriile pentru vin – niciodată nu poți spune că ai destule!

Primul lucru pe care ți-l recomandăm sunt paharele. Spre deosebire de o sticlă de vin, fie ea dintr-o ediție rară, pe care ai băut-o și apoi a dispărut, paharele le poți folosi iar și iar – bineînțeles, cu condiția să nu le spargi! Poți opta pentru pahare mai mici, pentru vin alb, pentru cele mari, cu picior lung pentru vin roșu sau pentru niște cupe deosebite de șampanie. De asemenea, ai de ales între sticla de bună calitate sau prețiosul cristal. Sau poți căuta pahare cu design deosebit, semnate de creatori de renume.  Paharele pot fi oferite ca atare, sau sub forma unui pachet care conține și un suport special pentru sticla de vin.

Un alt obiect care nu prisosește niciodată este decantorul de vin. Acest recipient special se găsește sub diferite forme, mărimi, materiale și branduri – de la cele extrem de simple, pe care le poți cumpăra chiar și din supermarket, până la cele sofisticate, pe care le poți comanda online sau din magazinele de specialitate. Tot aici mai putem pomeni și de carafele speciale, în care se toarnă vinul pentru a fi prezentat la masă.

Un alt accesoriu bine-venit sunt aeratoarele – mici dispozitive create pentru a aera vinul roșu și a-i accentua notele și aromele. Acestea se fixează pe gâtul sticlei și ajută la oxigenarea lichidului, atunci când îl turnăm din sticlă.

Cele mai scumpe vinuri din lume

La fel de utile sunt și răcitoarele speciale. Nu este vorba despre frigiderele pentru vin, care pot constiui și ele un cadou deosebit, dar care sunt extrem de costisitoare. Se știe că vinurile de calitate ar trebui servite între anumite intervale de temperatură – de aceea se recomandă să fie păstrate, după deschidere în aceste răcitoare. Răcitoarele au  forma unui manșon și sunt confecționate de obicei din piatră naturală, iar temperatura lor poate fi scăzută prin păstrarea la frigider. Un alt tip de răcitor constă dintr-o baghetă din oțel inoxidabil, care se introduce în interiorul sticlei de vin și se fixează pe gâtul acesteia, jucând și rolul de picurător și aerator.

Și dacă tot am vorbit despre temperatură, există și termometre digitale, care se pot folosi prin înfășurarea pe sticla de vin. Acestea sunt marcate deja cu temperaturile recomandate pentru mai multe soiuri de vin.

Din aceeași categorie de accesorii îți mai recomandăm deschizătoarele electrice speciale, tirbușoanele sofisticate, inelele anti-picurare, tăietoarele de folie sau dopurile deosebite.

Există chiar și seturi speciale pentru vin, care, într-o cutie elegantă de lemn capitonat, găzduiesc mai multe dintre accesoriile pe care ți le-am pomenit.

De la cutiile pentru accesorii & vin, am ajuns și la rafturile de depozitare: un raft frumos lucrat din lemn, bambus sau fier forjat, unde se pot depozita câteva sticle de vin sau suporturi speciale, cu ajutorul cărora poți etala o singură sticlă de vin rar – toate acestea pot constitui cadouri frumoase pentru iubitorii de vin.

Sperăm că toate aceste idei și sugestii de cadouri te vor inspira și că sărbătoriții vor fi mulțumiți de alegerea ta. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora