Cele mai bune cărţi de citit în perioada Crăciunului
Sigur, Singur Acasă e deja o tradiţie, serialele şi filmele de Crăciun sunt bine venite, dar parcă nimic nu se compară cu un ceai cald, o pătură pufoasă şi o carte faină, citită pe un fotoliu comod. Şi pentru că abia aştept cele câteva zile în care să nu mă mai gândesc la toate lucrurile pe care le am de făcut zi de zi, am făcut o altă listă, cu cele mai bune cărţi de citit în perioada Crăciunului.
Poveste de Crăciun, Charles Dickens
Publicată pentru prima dată în urmă cu 178 de ani, povestea lui Dickens este una dintre cele mai vândute cărţi din istorie. Istoria lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit şi ursuz şi a călătoriei sale alături de cele 3 spirite ale Crăciunului – Trecutul, Prezentul şi Viitorul impresionează în egală măsură copiii şi adulţii care o citesc. Iar transformarea sa şi valorile pe care le transmite sunt lucruri pe care ni le dorim mulţi dintre noi.
Scrisori de la Moş Crăciun, J.R.R. Tolkien
Cunoscut mai degrabă ca unul dintre părinţii romanelor science-fiction care au făcut istorie – Hobbitul şi Stăpânul Inelelor – cărţi ce continuă să fie la fel de îndrăgite şi acum ca în urmă cu mai bine de 70 de ani, scriitorul britanic a publicat şi o colecţie de scrisori încântătoare, scrise de Moş Crăciun şi elfii săi.
Povestea lor este una şi mai frumoasă. În fiecare decembrie, copiii lui Tolkien, John, Michael, Christopher şi Priscilla, primeau plicuri cu timbre de la Polul Nord în care regăseau câte o scrisoare însoţită de desene colorate sau schiţe. Scrisorile lui Moş Crăciun le scoteau la iveală poveştile fermecătoare de la Polul Nord despre fuga renilor, ursul polar căţărat în vârful Polului ca să caute gluga lui Moş Crăciun, stele desprinse de la locul lor sau hoardele de goblini care le puneau beţe-n roate Moşului şi elfilor.
Enciclopedia Crăciunului, Gerry Bowler
Cartea lui Bowler este o călătorie fascinantă şi amuzantă prin simbolurile Crăciunului din toate colţurile lumii. Sunt mii de obiceiuri create pentru a sărbători Naşterea Domnului, mii de obiecte tradiţionale şi colinde care cântă bucuria acestei sărbători.
Bowler a reuşit să adune însă toate aceste informaţii într-o formă extrem de atractivă. Aflăm astfel că murătura de Crăciun nu e chiar o murătură în Germania şi SUA, că mâţa-n colţ din Anglia nu e nici pe departe o pisică pusă la colţ sau că în unele regiuni din Franţa nu Moş Crăciun aduce cadourile, ci Tante Aria.
Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun, Lyman Frank Baum
Ce copil nu-şi doreşte să afle povestea lui Moş Crăciun? Ce copil nu vrea să ştie unde s-a născut, cum i-a fost copilăria şi cum a ajuns să devină omul care împarte bucuria în fiecare an? Baum exact asta face în cartea sa, răspunde la cele mai arzătoare întrebări ale copiilor din lumea întreagă, într-o poveste plină de aventuri, fiinţe fantastice şi iubire.
Expresul polar, Chris van Allsburg
Cartea publicată în urmă cu 36 de ani este considerată deja o poveste clasică şi este una dintre cele mai îndrăgite de cei mici. Prezintă povestea unui băieţel care iubea Crăciunul din tot sufletul, dar care începe la un moment dat să pună la îndoială existenţa Moşului. Ajunge astfel să călătorească cu Expresul Polar tocmai la Polul Nord, într-o călătorie plină de sensibilitate şi candoare. Ilustraţiile vin să completeze perfect imaginea, aşa se face că în 1986 cartea a primit Medalia Caddlecot, cea mai importantă distincţie ce se acordă cărţilor ilustrate pentru copii.
Spărgătorul de nuci, E.T.A. Hoffmann
O altă poveste clasică ce nu poate lipsi de pe lista cu cele mai bune cărţi de citit în perioada Crăciunului este cea a Mariei şi a lui Fritz, copiii care aşteaptă nerăbdători să vadă ce cadouri minunate le-a pregătit naşul lor plin de idei, inventatorul şi ceasornicarul Drosselmayer. Maria descoperă printre acestea un spărgător de nuci care o va purta într-o aventură fantastică, plină de lupte, intrigi, dar şi personaje care nu abandonează lupta pentru bine şi iubire.
Cum a furat Grinch Crăciunul, Dr. Seuss
Cartea lui Dr. Seuss este o minunăţie de poveste, cu faimosul Grinch în prim-plan. Monstruleţul ursuz şi ţâfnos detestă sărbătorile de iarnă şi este decis să le strice şi pe ale altora, plănuind să fure toate cadourile pregătite pentru locuitorii din Whoville. În timp ce cei mai mulţi îl ocolesc, o fetiţă cu inimă mare este convinsă că poate să-i redea lui Grinch bucuria de a trăi şi de a se bucura de magia Crăciunului.