Cele mai bune facultăți de medicină din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune facultăți de medicină din lume

Facultatea de Medicină de aici oferă specializări în 75 de domenii și are o structură atipică față de celelalte instituții similare. Mai precis, în primii 2 ani studenții admiși la Yale dau examenele...
Share this article

Să studiezi Medicina nu e același lucru cu studiul unei limbi străine, de exemplu. Fără a minimiza vreuna dintre facultățile existente, în unele cazuri se poate face și studiu individual ca să evoluezi. Pentru Medicină însă e nevoie ca nivelul academic să fie cât mai ridicat pentru ca studenții să poată învăța cât mai multe lucruri și să poată fi pregătiți pentru momentul în care vor ajunge să practice meseria. Nu e de mirare că cei care vor să urmeze acest drum vor să știe care sunt cele mai bune facultăți de medicină din lume și ce oferă acestea.

QS University Rankings realizează în fiecare an topul universităților din întreaga lume, iar clasificările pentru fiecare domeniu în parte se fac luând în considerare reputația angajaților, reputația academică, proiectele de cercetare și impactul acestora, precum și productivitatea și impactul lucrărilor publicate.

Harvard University

Fondată în 1636, Universitatea Harvard este cea mai veche instituție de învățământ superior din Statele Unite ale Americii. Este însă și cea mai bogată instituție academică și are cel mai mare sistem de biblioteci din lume, cu peste 18 milioane de volume.

Facultatea de Medicină din cadrul Harvard a fost înființată în 1782, când focusul era pus pe practica făcută direct în spital, nicidecum pe teorie. Nici examene nu se dădeau pe atunci. În cei peste 200 de ani de existență lucrurile s-au schimbat remarcabil, facultatea de aici fiind recunoscută atât pentru mediul academic, cât și pentru cercetările și inovațiile aduse în domeniu. În 2019 au fost 6.815 de tineri care au aplicat pentru un loc la Medicină din care au fost admiși 227. Taxele anuale de școlarizare depășesc 60.000 de dolari anual, dar o mare parte dintre studenții acceptați primesc ajutor financiar sub formă de împrumuturi sau burse.

University of Oxford

Despre Universitatea din Oxford nu se știe cu exactitate când i-au fost puse bazele, se presupune că primele lecții au fost ținute cândva prin secolul al XI-lea, dar se știe că este cea mai veche universitate cu predare în limba engleză.

Facultatea de Medicină de aici este principalul rival al celei de la Harvard, având aceeași structură de 6 ani de studii. Cursurile anuale costă peste 12.000 de lire sterline, dar studenții pot aplica pentru programe bursiere sau împrumuturi. Doar 150 de studenți sunt aceptați să studieze aici în fiecare an, iar procesul de admitere este unul ce trebuie pregătit cu cel puțin un an înainte.

University of Cambridge

Fondată în 1209 Universitatea Cambridge este a patra cea mai veche universitate din lume, iar cele peste 100 de biblioteci care se regăsesc în campus adăpostesc mai bine de 15 milioane de cărți.

Facultatea de Medicină de aici este considerată a treia cea mai bună din lume și este recunoscută pentru cercetările efectuate în special în biomedicină, dar și pentru rezultatele absolvenților în practica de zi cu zi. Ca și în cazul predecesoarelor sale, și aici sunt 6 ani de studii, primii 3 fiind dedicați formării clinice, iar următorii, pregătirii clinice. Studenții se pot specializa în biochimie clinică, neuroștiințe, hematologie, genetică, obstetrică și ginecologie, oncologie, pediatrie, radiologie, chirurgie și sănătate publică. Un lucru este comun, indiferent de specializare – o mare parte dintre cursuri sunt dedicate comunicării cu pacientul și eticii medicale.

Stanford University

Ne întoarcem în Statele Unite și ajungem la Universitatea Stanford, cu o istorie de 135 de ani. În ultimii 72 de ani peste 50 de profesori sau absolvenți ai universității Stanford au câștigat premiul Nobel și tot de aici au plecat și cei mai mulți laureați ai premiului Turing, supranumit și premiul Nobel pentru informatică.

Recunoscută pentru cercetările făcute în biomedicină, Facultatea de Medicină de aici are o rată de acceptare extrem de scăzută. Cam 2,5% din numărul total al aplicanților ajung să studieze medicina la Stanford. Dar cei care ajung au parte de cursuri și profesori de excepție, cu rezultate fantastice în domenii precum genetică și genomică, neuroștiințe și neurobiologie sau biologie moleculară, celulară și microbiologie.

Johns Hopkins University

Tot o universitate de peste ocean încheie top 5 cu cele mai bune facultăți de medicină din lume. Facultatea de Medicină din cadrul Universității Johns Hopkins a fost înființată în 1893, iar instituția este recunoscută ca fiind prima din lume care a investit resurse nu doar în împărtășirea cunoștințelor către studenții săi, dar și în cercetare și a și îmbinat aceste 2 ramuri. În prezent este universitatea care investește cele mai mari resurse în cercetare din Statele Unite, 27 de laureați ai premiului Nobel fiind absolvenți ai acesteia.

Facultatea de Medicină de la Stanford colaborează cu 6 spitale, 4 centre de îngrijire și chirurgie și 39 de centre ambulatorii. Are departamente foarte bine puse la punct în învățare și cercetare în domeniile medicinei interne, geriatrie, pediatrie, dar și în specializări în starea de sănătate a femeilor, HIV/SIDA și dependența de droguri și alcool.

Karolinska Institute

Institutul cu sediul la Stockolm a primit anul trecut un scor egal cu cel obținut de Institutul Johns Hopkins, împărțind practic cel de-al 5-lea loc al topului. Este recunoscut atât pentru programele educaționale pe care le oferă, cât și pentru faptul că acordă anual premiul Nobel pentru medicină.

Institutul Karolinska are ca misiune îmbunătățirea sănătății oamenilor cu ajutorul educației și al cercetării, fiind celebru și pentru programele sale de schimb de experiență dedicate studenților. Oferă specializări, printre altele, în biochimie, genetică, farmacologie, patologie și microbiologie.

University of California, Los Angeles (UCLA)

UCLA este tot o instituție de învățământ care pune mare preț pe cercetare. A fost înființată în 1919, iar în prezent oferă 337 de specializări în discipline care mai de care mai variate.

Facultatea de Medicină din cadrul UCLA a fost înființată la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, la insistența unui grup de medici care a militat pentru necesitatea unei astfel de facultăți în sudul Californiei.

University College London (UCL)

Înființată în 1826 universitatea din inima Londrei este prima din Marea Britanie care a acceptat în rândurile ei studenți de o religie diferită de cea anglicană, dar și femei. Are cei mai mulți profesori dintre toate universitățile din Regat și 29 de laureați ai premiilor Nobel, proveniți din rândul profesorilor sau studenților săi.

Facultatea de Medicină de la UCL este structurată tot în 6 ani de studii și este recunoscută pentru specializările în neurologie, psihiatrie, psihologie, imunologie, farmacologie și toxicologie.

Yale University

Universitatea Yale a fost înființată în 1810, fiind cea de-a treia cea mai veche universitate din Statele Unite, dar și membră a Ivy League, un grup al celor mai prestigioase instituții pentru educație superioară din America. Patru dintre semnatarii Declarației de Independență erau absolvenți de Yale, la fel și 5 dintre foștii președinți ai SUA, printre care Bill Clinton, George Bush și George W. Bush.

Yale University

Facultatea de Medicină de aici oferă specializări în 75 de domenii și are o structură atipică față de celelalte instituții similare. Mai precis, în primii 2 ani studenții admiși la Yale dau examenele sub protecția anonimatului, iar predarea este sub forma seminariilor, conferințelor și tutorialelor. Se pune mare preț pe autoevaluare și pe gândirea independentă.

Imperial College London

Imperial College London este o universitate publică specializată în știință, inginerie, medicină și afaceri. A fost parte a Universității din Londra din 1908 până în 2007, când celebrarea centenarului a fost marcată de procesul de separare. Aproape 60% dintre studenții săi provin din afara Marii Britanii.

Facultatea de Medicină de aici a fost fondată în 1823 și oferă structura clasică, de 6 ani de studii. Primii 2 ani sunt axați pe studierea elementelor de bază și pe comunicarea cu pacientul, etică și legislație. Din anul 3 de studiu se pune accent tot mai mare pe studiul clinic și pe experiența construită în unitățile medicale partenere.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora