Căutare

Share this article

În 1981, New York Times îl declara cel mai mare actor al Americii, asta după ce cele mai bune filme cu Robert Duvall făcuseră înconjurul lumii.

Cu mult timp înainte, înainte de marele său succes în lumea cinematografică, acel guru al actoriei, Sanford Meisner spunea: „sunt doi mari actori în America, primul este Brando, a cărui cea mai bună operă este în spatele lui, iar al doilea este Robert Duvall”.

Ce este notabil este faptul că peste ani, suntem norocoși că am putut fi martori în fața ecranelor vizionând cele mai bune filme cu Robert Duvall.

Descoperirea sa, sau ceea ce ar fi trebuit să fie descoperirea sa, a venit ca Boo Radley în clasicul „To Kill a Mockingbird” (1962) și, deși perfect într-un rol tăcut, a trecut încă un deceniu înainte ca el să fie observat cu adevărat pentru rolul său sublim ca Tom Hagen în „Nașul” (1972).

Adevărul este că tot ce contează pentru Duvall este arta sa și face totul ca să ajungă la ea. El pune întotdeauna accent pe adevăr, onestitate și autenticitate a operei; nimic nu este mai important și se străduiește să atingă asta prin cercetarea și documentarea minuțioasă. Se spune despre el că a fost în stare să pună baza interpretării personajelor sale doar după ce a observat anumite maniere sau felul în care cineva vorbește.

Acestea fiind spuse, iată care este lista cu cele mai bune filme cu Robert Duvall, filme selectate din impresionanta sa filmografie. Unele dintre ele sunt disponibile pe Netflix, altele pe Amazon Prime. Enjoy!

  1. To Kill a Mockingbird (Să ucizi o pasăre cântătoare) – 1962

Salvator al copiilor, Boo este un adult cu o minte simplă, ce își ține ascunsă o mare parte din viață pentru a se proteja de ridicol. Când Scout îl vede și îi șoptește „hey Boo”, îl vedem pentru prima dată un copil bărbat cu părul șocant de alb și ochii ce se topesc la auzul vocii ei. Îl duce de mână știind că este în siguranță cu el și va fi întotdeauna.

  1. True Confessions – 1981

În antiteză cu Robert De Niro care joacă rolul fratelui său, Duvall este la fel de dur ca polițistul pornit pe urmele unui ucigaș. Căutarea sa îl duce în lumea fratelui său, sălile Bisericii Catolice, unde cei doi se vor ciocni între bine și rău.

Cu acțiunea ce se petrece în anii ’40, este un film noir excelent, dublat de performanțele incredibile ale celor doi mari actori care, din păcate, au fost trecute cu vederea de Academia Americană de Film.

  1. The Great Santini – 1980

Duvall joacă rolul lui Bull Meechum, războinicul fără război în timp de pace, un pilot al Marinei Americane extrem de abil ce încearcă să ducă disciplina din armată și acasă, în rolul de soț și tată. Toți îl respectă, se tem de el, dar oare îl iubesc? Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

  1. The Godfather II – 1974

Din nou în rolul lui Tom Hagen, avocatul familiei mafiote Corleone, apare ca omul în care Michael poate avea încredere. Dar doar afirmă asta. Tom privește neputincios cum Michael își pierde sufletul moral, eliminându-i pe toți ce-i stau în cale, mințind în fața unui comitet al congresului ce-l acuză de crimă și pentru care Hagen în apără. Poate inițial nu am realizat importanța rolului său ce își face din când în când simțită prezența, dar cu siguranță i-am simțit lipsa în partea a III-a, unde lipsește cu desăvârșire.

  1. Open Range – 2003

Unul dintre cele mai bune western-uri moderne este acesta în regia lui Kevin Costner, în care Duvall joacă rolul conducătorului unui grup ce respectă legea. Atacați de un baron local ai fermelor de vite, care îl omoară pe unul din grupul lor, Duvall și Costner sunt nevoiți să se întoarcă. Duvall are un rol patern, pașnic și înțelept, însă oricând gata de luptă atunci când e chemat. Sublim din toate punctele de vedere.

  1. Broken Trail – 2005

O altă aventură în televiziune îl găsește pe Duvall făcând un rol câștigător al premiilor Emmy. Este un fermier dur care, împreună cu nepotul său salvează un grup de femei chineze și ajută să străbată în siguranță țara. Cei care îi urmăresc sunt cumpărătorii și traficanții acestor femei ce-și revendică proprietatea înapoi.  Duvall este impresionant în acest film, iar măiestria este ajutată de interpretarea lui Thomas Haden Churc, un alt actor care se simte ca acasă într-un western.

  1. Tender Mercies – 1983

Actorul a câștigat singurul premiu Oscar pentru interpretarea sa tristă și subtilă în rolul lui Mac Sledge, un cântăreț country care găsește alinarea în brațele unei femei mai tinere și încet își face drumul înapoi în carieră. Duvall a interpretat toate piesele din film și a făcut-o foarte bine, însă durerea cu care a interpretat acest rol i-a adus de fapt Oscarul. Un film minunat despre condiția umană, puțin plictisitor pentru unii, dar încărcat de o emoție de nedescris.

  1. Lonsome Dove – 1988

În această remarcabilă miniserie TV, Duvall este neînfricatul fost ranger din Texas, Augustus McCrae, care și-a asociat toată viața cu Woodrow Call (Tommy Lee Jones), cei mai buni prieteni, dar foarte diferiți unul de celălalt. La pensionare, Gus îl împinge pe Call într-o ultimă aventură, mutând o turmă masivă de vite din Texas în Montana. Chimia dintre ei este impresionantă, iar jocul actoricesc de excepție. Scena morții lui Gus este sfâșietoare, dar ceea ce îți vei aminti este modul în care trăiește și cât de real a fost în fiecare zi a vieții sale. „Nu este vorba de moarte, Woodrow, ci de viață”.

  1. Apocalypse Now – 1979

Oricât de grozav și de uluitor este filmul, niciodată nu ne mai revenim cu adevărat din momentul în care îl pierdem pe Duvall. Timp de 15 minute fascinante personajul său, Kilgore, pare că face tot filmul. Plimbându-se pe plajă fiind urmărit de gloanțele din amintirile sale din război, rămâne drept și puternic, dând impresia că nimic nu-l va doborî. Și, bineînțeles, pronunță acea celebră replică: „Îmi place mirosul de napalm dimineața”. Niciodată înainte nicio performanță nu a arătat atât de clar dragostea de luptă.

  1. The Apostle – 1997

Ani de zile Duvall a încercat să facă acest film, apropiindu-se de studiourile de producție în căutarea unui impuls. La un moment dat Sidney Lumet s-a arătat interesat să-l regizeze, asta după ce vorbise cu Coppola. În final a decis că-l va regiza singur.

S-a distribuit în rolul pe care el însuși l-a scris și a dat tot ce a fost mai bun din cariera sa.

În calitate de ministru penticostal posedat de o energie furioasă – el ucide un om înainte de a fugi în pădurea din sud – actorul este electrizant. Cu adevărat un om al lui Dumnezeu, realizează că a ucis un om și trebuie să-și ispășească pedeapsa. Văzându-l cum revine cuprins de febra lui Dumnezeu realizezi că e poate una dintre cele mai bune interpretări din istorie. Mulți spun că ar fi meritat fără nici un dubiu încă un Oscar.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO