fbpx

Căutare

Share this article

De la animații cu vikingi care călăresc dragonii, la povești mult mai realiste, acestea sunt cele mai bune filme cu vikingi care s-au făcut vreodată.

La fel ca în cazul oricărui gen de film, există perioade de timp în care există un aflux de un anumit tip de divertisment, care apoi scade din nou. De multe ori, supra-saturația unui anumit gen va duce la dispariția sa bruscă.

Filmele cu gangsteri din anii ’30 și ’40 au cedat loc occidentalilor din anii ’50, care au dominat peisajul cinematografic timp de aproape trei decenii înainte de a-și scufunda pălăria de cowboy pentru a spiona thrillere și filme de acțiune din anii ’70 și ’80.

Un gen care nu a primit aproape la fel de multă atenție spune povestea vikingilor, acei războinici nordici care s-au închinat la mai mulți zei și au navigat pe mări jefuind și cucerind.

În ultimul timp, am văzut un interes sănătos pentru vikingi datorită dramelor istorice bine executate, cum ar fi Vikings pe History Channel și The Last KIngdom pe Netflix. Dar ce zici de toate marile filme cu vikingi care s-au făcut vreodată?

La fiecare câțiva ani va fi lansat unul, cu diferite grade de autenticitate și estetică, dar vor exista întotdeauna cei care surprind cel mai bine genul. Iată cele mai bune 10 filme cu vikingi, din toate timpurile.

  1. Viking

Regizat de regizorul rus Andrei Kravchuk, Viking este un spectacol grunge cu buget mediu, cu aproape nicio distribuție americană și subtitrări slabe. Totuși, în ciuda defectelor sale (costume istorice inexacte), reușește să transmită cu precizie o parte din cultura vikingilor din acea vreme.

Accentul său principal este pus pe Vladimir de Novgorod, un prinț viking din secolul al X-lea, care este forțat să se exileze. Cel ce-l forțează este fratele său vitreg, Yaropolk, care l-a ucis deja pe unul dintre ceilalți frați ai lor și care dorește să troneze pentru sine după moartea tatălui lor. Sveneld, un bătrân războinic viking, îl convinge pe Vladimir să construiască o armată și să se întoarcă pentru a cuceri Novgorod, astfel opunându-se atât fratelui său ticălos, cât și forțelor Bizanței.

  1. Outlander

Outlander explorează ce s-ar întâmpla dacă Kainan, un om dintr-o altă lume, ar ateriza în Norvegia în timpul domniei vikingilor din epoca fierului. Dar Kainan nu vine singur – aduce cu el un prădător numit Moorwen.

Deoarece a depus jurământul ca soldat, acela de a-și ucide inamicul, Kainan își leagă tehnologia avansată de armele vikingilor pentru a reuși.

Ideea din jurul filmului Outlander amintește de Cowboys vs Aliens. Oferă mai mult o privire autentică asupra vikingilor pe care premisa sa o poate sugera, iar bătăliile care îi implică pe Kainan, aliații săi vikingi și Moorwen sunt terminate impresionant. De asemenea, este demn de remarcat faptul că atât Kainan, cât și Moorwen au comis atrocități unul împotriva celuilalt, făcându-l un feud contaminat de ambiguitate.

  1. The Long Ships

Un film epic cu vikingi realizat la mijlocul anilor ‘60, The Long Ships se concentrează pe un clopot foarte apreciat din aur numit „Mama Vocilor” și pe cei doi oameni puternici care caută să-l obțină. Comoara mitică mai mare decât un camion a atras atenția domnitorului maur El Mansuh (Sidney Poitier) și a liderului viking Rolfe (Richard Widmark).

Rolfe navighează cu oamenii săi din Scandinavia pentru a căuta clopotul în Africa, luând fără tragere de inimă pe El Mansuh și cohorta sa în această călătorie. Ei își concentrează toate energiile pe un obiect care poate fi pur fantezie, testând adâncimile forței lor spirituale și a forței fizice. Cu costume elaborate și decoruri mari, este un film frumos, deși se concentrează doar pe jumătate pe cultura vikingă.

  1. Pathfinder

Deși Pathfinder a fost ridiculizat inițial când a apărut, acum se bucură de aprecierea meritată. Când un tânăr viking numit Ghost este adoptat de tribul Wampanoag după ce supraviețuiește unui naufragiu, el crește devenind un curajos indian în loc de un războinic norvegian. În cele din urmă, el se confruntă cu propriii săi noroi ca un tânăr, care îi devastează oamenii și pământul. În cele din urmă ajunge în război cu cei care l-au crescut și împreună cu vikingii le devastează pământurile și le cucerește satele.

El se îndrăgostește de o tânără femeie din tribul Wampanoag, apărând-o împotriva conaționalilor săi nativi și făcând acest lucru, devine un salvator al poporului său, în ciuda unei profeții care a prezis că nu va fi altceva decât un vestitor al distrugerii.

  1. How to Train Your Dragon

Această animație de la DreamWorks Studios surprinde perfect adevărata aventură a epocii vikingilor, precum și magia acesteia. Se concentrează în jurul unui tânăr băiat viking, Hiccup, care reușește să antreneze un dragon Fury Night, unul dintre cei mai periculoși dintre toți dragonii, pentru a fi prietenul său constant și coleg de luptă împotriva atacurilor asupra satului său.

Filmul plin de viață despre un băiat și dragonul său a dat naștere la două continuări, fiecare câștigând în avânt și popularitate.

  1. The 13th Warrior

Un alt film care se concentrează pe o combinație de atitudini și norme culturale, The 13th Warrior face o cronică a unui ambasador musulman în exil care devine brusc parte a unei caravane vikinge. Ahmad ibn Fadlan este inițial confuz, nedumerit și jignit de comportamentul nordicilor nesupuși, dar pe măsură ce depășesc mai multe adversități în călătoriile lor, el ajunge să le admire forța.

În timp ce vikingii și Fadlan primesc vestea despre un rău străvechi care le amenință ambele moduri de viață, ei învață să lupte împreună, iar Fadlan descoperă că există și în el un războinic. Cu o distribuție de zile mari condusă de Antonio Banderas, actoria este de primă clasă, iar povestea este înălțătoare, dar și captivantă.

  1. Bewulf

La lansarea inițială, Beowulf nu a fost bine primit, publicul având probleme cu stilul de realizare al filmului. Cu toate acestea, a fost o abordare ambițioasă și epică a legendei antice și se lăuda cu o distribuție de super talente.

Curajosul războinic Beowulf este chemat în fața regelui Hrothgar pentru a-i proteja oamenii regatului său de un demon periculos cunoscut sub numele de Grendel. Moartea lui Grendel  stârnește mânia mamei sale, o creatură vicioasă care se dovedește atât înșelătoare, cât și provocatoare pentru cei mai curajoși dintre eroi. Dacă îți place puțin mitologia greacă îmbinată cu miturile vikinge, îți va plăcea acest film.

  1. Thor

Thor, zeul puternic al Tunetului, este alungat din Asgard în ziua în care va moșteni tronul de la tatăl său, Odin. El este alungat din ținuturile poporului său pentru că a îndrăznit să-i sfideze pe Giganții Frost, care au încălcat ei înșiși un vechi tratat, punând piciorul în Asgard în ziua încoronării sale.

Thor este alungat pe Pământ, unde este descoperit de mai mulți oameni de știință (dintre care unul îndrăgostește de el) care îl introduc în obiceiurile străine ale Pământului. Între timp, înapoi în Asgard, fratele său, Loki, zeul răutății, complotează să-l depășească pe Odin în absența lui Thor și a puternicului său ciocan, Mjolnir.

  1. Valhalla Rising

Mads Mikkelsen, foarte tatuat, mocnește în această epopee vikingă din Scandinavia secolului al XI-lea, interpretând un sclav numit „Un ochi”, din cauza rănii severe de pe față. El conduce o revoltă împotriva bărbaților care l-au închis și se unește cu Eirik, precum și cu mai mulți fanatici religioși care au răspândit cuvântul Domnului.

Odată eliberat de răpitorii săi, lucrurile nu devin mai ușoare pentru One Eye. În timp ce se îndreaptă spre Țara Sfântă și Ierusalim împreună cu Eirik și echipajul său, suferă de foame, din cauza luptelor și atacurilor în largul coastei. Doar o mai mare ostilitate și masacru așteaptă One Eye în această epopee incredibilă și vizual uimitoare.

  1. The Vikings

După cum sugerează și numele său, acest film este despre vikingi. Îi are în rolurile principale pe Kirk Douglas (rolul prințului viking Einar) și pe Tony Curtis (rolul lui Eric Sclavul). Sunt doi bărbați închiși într-un feud care crește doar când Einar o răpește pe prințesa Morgana (logodită anterior cu regele Aella), a cărei singură dragoste este Eric. Morgana devine centrul de concentrare pentru trei bărbați răzbunători, toți îndrăznind să o pretindă drept mireasă. Un film extrem de reușit ce merită primul loc în topul ce prezintă cele mai bune filme cu vikingi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO