Cele mai bune filme despre spaţiu. Cum arată lumea SF din spatele ecranului? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme despre spaţiu. Cum arată lumea SF din spatele ecranului?

Pe lângă eforturile oamenilor de ştiinţă de a afla ce este dincolo de atmosfera terestră şi ce se găseşte pe alte planete, pe lângă misiunile spaţiale organizate cu eforturi considerabile şi, de multe ori, cu pierderi omeneşti, spaţiul a fost mereu subiectul preferat al scriitorilor de Science Fiction şi al creativilor din cinematografie.
Share this article

Spaţiul cosmic a fascinat aproape dintotdeauna omenirea, iar imaginaţia, la fel ca spaţiul, nu a avut limite ori de câte ori s-a aplecat asupra acestui subiect. Pe lângă eforturile oamenilor de ştiinţă de a afla ce este dincolo de atmosfera terestră şi ce se găseşte pe alte planete, pe lângă misiunile spaţiale organizate cu eforturi considerabile şi, de multe ori, cu pierderi omeneşti, spaţiul a fost mereu subiectul preferat al scriitorilor de Science Fiction şi al creativilor din cinematografie. Aşa că astăzi îţi prezentăm cele mai bune filme despre spaţiu care au cucerit publicul de-a lungul timpului.

Interstellar, 2014

Filmul produs de Christopher Nolan, inspirat din Odiseea spaţială a lui Stanley Kubrick, este unul dintre cele mai apreciate filme care vorbeşte despre spaţiu, secretele lui, dar prezintă şi multe idei fantastice, atrăgătoare, dar fără vreo legătură cu realitatea.

Povestea am putea spune că este una clasică. Pământul se pregăteşte de final, se transformă într-un imens deşert, resursele de hrană sunt tot mai limitate, iar fostului pilot al NASA, Cooper, interpretat de Matthew McConaughey, îi revine rolul de a descoperi o altă planetă unde oamenii să se poată muta. Pleacă în misiune alături de 3 cercetători şi, ca în orice peliculă de la Hollywood care se respectă, apar tensiunile, luptele interne şi sabotajele.

Interstellar a impresionat publicul încă de la lansare prin problemele ridicate, probleme reale cu care ne confruntăm zi de zi, precum şi prin modul în care a fost realizat.

2001: A Space Odyssey (Odiseea spaţială), 1968

Filmat în 1968, filmul realizat de regizorul Stanley Kubrick, este în continuare considerat ca fiind unul dintre cele mai bune filme despre spaţiu care au fost făcute vreodată. Aducând în prim-plan subiecte precum evoluţia umană, tehnologia, inteligenţa artificială, existenţialismul şi având susţinerea şi informaţiile de la mai bine de 50 de organizaţii din industria aerospaţială, pelicula este considerată ca fiind şi una dintre cele mai realiste din domeniu.

Astronauţii descoperă pe Lună un monolit negru, iar cercetările arată că acesta provine de pe planeta Jupiter. O echipă este trimisă în expediţie, iar unul dintre membrii echipajului descoperă mai multe decât şi-ar fi dorit.

Filmul a primit 4 nominalizări la premiile Oscar şi l-a adjudecat pe cel pentru efecte vizuale, la momentul respectiv fiind considerat revoluţionar. A fost deasemenea inclus, pentru conservare, în Registrul naţional al cinematografiei americane.

Solyaris, 1972

Filmul regizat de Andrei Tarkovski şi inspirat din romanul cu acelaşi nume, scris de Stanislaw Lem, este nu doar o poveste ştiinţifico-fantastică, ci şi o meditaţie psihologică asupra sensului vieţii. Cei 4 savanţi aflaţi la bordul unei staţii orbitale se confruntă cu fenomene ciudate, pentru care nu reuşesc să găsească explicaţii, iar acestea sunt provocate de o planetă ce este acoperită de un ocean de raţiune, o substanţă ce beneficiază de aceleaşi proprietăţi precum creierul uman. Pelicula ridică o mulţime de probleme, plecând de la morală şi lupta cu propria conştiinţă, ajungând la nevroze şi chiar halucinaţii.

Apollo 13, 1995

Apollo 13 este mai mult decât un film, este o invitaţie la neuitare. Prezintă cea de-a treia misiune a NASA ce trebuia să ajungă pe Lună, în 1970. Echipajul nu a mai ajuns niciodată să aselenizeze pentru că, la 2 zile de la lansare, o defecţiune la sistemul electric i-a întors din drum şi a devenit punctul de pornire al unor acte teribile de curaj.

Cu toţii am auzit celebra şi înspăimântătoarea replică: „Houston, we have a problem” („Houston, avem o problemă”) care, în realitate, a fost „Houston, am avut o problemă”. Filmul prezintă eforturile incredibile ale echipajului de a ajunge înapoi, pe Pământ, temerile din spaţiu şi de la bază, adrenalina. Tom Hanks face un rol memorabil în rolul lui Jim Lovell, comandantul misiunii.

Star Wars, Episodul IV – A New Hope (Războiul stelelor – O nouă speranţă), 1977

Primul din odiseea spaţială care a generat o franciză şi care a fascinat şi continuă să fascineze generaţii întregi, Războiul Stelelor al lui George Lucas este un film de referinţă în cinematografia mondială, nu doar în cea SF şi a intrat fără probleme, încă de la lansare, pe lista cu cele mai bune filme despre spaţiu.

Acţiunea are loc pe planeta deşertică Tatooine, unde Luke Skywalker descoperă că robotul R2D2 primit cadou are un mesaj intergalactic, de la prinţesa Leia, care cere ajutorul ca să scape din mâinile geniului malefic Darth Vader. De aici porneşte o aventură fantastică cu Rebeli şi Imperiul conducător, cel care guvernează galaxia.

Alien, 1979

Filmul regizat de Ridley Scott este considerat a fi o capodoperă a genului ştiinţifico-fantastic. Acţiunea are loc în spaţiu unde echipajul unui remorcher spaţial răspunde unui semnal de ajutor. Ajunge la o navă extraterestră pe care descoperă nişte ouă misterioase, iar de aici lucrurile iau o turnură de groază.

Pelicula s-a bucurat de mare succes, fiind premiată cu un Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale, premii Saturn pentru cel mai bun film SF, cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă în rol secundar, Veronica Cartwright. A fost punctul de inspiraţie pentru mai multe romane, serii de benzi desenate, jocuri video, jucării şi alte filme, precum şi scena ce i-a adus celebritatea actriţei Sigourney Weaver.

The Martian (Marţianul), 2015

Marţianul este regizat de acelaşi Ridley Scott şi a fost premiat cu un Glob de Aur. Cu Matt Damon în rol principal, filmul prezintă povestea unui astronaut considerat mort şi abandonat pe Marte. Lupta lui pentru supravieţuire şi încercările de a se întoarce acasă, pe Pământ ţin publicul cu sufletul la gură.

Pentru a face povestea cât mai veridică, Scott a cerut unei echipe NASA să colaboreze la realizarea acesteia, aducând astfel informaţii din interior despre tentativele cercetătorilor şi astronauţilor americani de a cuceri planeta Marte.

Gravity, Misiune în spaţiu, 2013

Aventura spaţială realizată de Alfonso Cuaron, cu Sandra Bullock şi George Clooney în rolurile principale, a fost foarte bine primită atât de public, cât şi de critici. A primit nu mai puţin de 7 premii Oscar, 6 premii BAFTA, un Glob de Aur şi 7 premii Critics Choice Awards, prin urmare nu avea cum să lipsească de pe lista cu cele mai bune filme despre spaţiu.

Un medic specializat în bioinginerie, aflat la prima misiune în spaţiu şi un astronaut aflat la ultima misiune de comandă înainte de pensionare, ajung să se piardă în cosmos după ce nava le este distrusă. Fără nicio posibilitate de a comunica cu cei de pe Pământ şi cu frica punând stăpânire pe ei, cei doi nu au de ales decât să caute o cale de supravieţuire şi de revenire acasă.

WALL-E, 2008

Produs de studiourile de animaţie Pixar, WALL-E este povestea unui robot construit cu misiunea de a curăţa Pământul de deşeuri în urma oamenilor care l-au abandonat. Întâlnirea cu un alt robot, EVE, ce trebuia să găsească surse de viaţă pe pământ, duce la o poveste de dragoste fantastică şi impresionantă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora