fbpx

Căutare

Share this article

Iubitorii de filme science fiction au o cultură generală vastă în domeniu, devorând filme plecum Matrix, Blade Runner sau Star Wars. Dacă ești pasionat de genul acesta, iată o listă cu cele mai bune filme SF din toate timpurile:

 The Matrix, 1999

The Matrix este considerat de mulți unul dintre cele mai bune filme SF din toate timpurile. A fost un film fenomen în 1999, când a fost lansat, impresionând cu efectele sale vizuale, pentru care a și câștigat Premiul Oscar. Filmul pleacă de la ideea că oamenii trăiesc într-o realitate virtuală, creată de inteligență artificială, în urma războiului dintre oameni și mașini. Însă, simbolistica este mult mai complexă: în Matrix se fac referințe la subcultura hacker și cyberpunk, dar și la ideologii filosofice și religioase.

 2001: A Space Odyssey, 1968

Din top cele mai bune filme SF din toate timpurile nu poate lipsi “2001: A Space Odyssey”, regizat și produs de Stanley Kubrick. E genul de film care are “de toate”: scene impresionante în spațiu, drama și momente de groază, cauzate de un computer defect, imaginație, originalitate și simbolism profund. Cei care îl văd rămân multă vreme pe gânduri, încercând să îi descopere tainele și misterul.

 Inception, 2011

Inception este pe locul 1 în top cele mai bune filme SF din toate timpurile, potrivit clasamentului de pe IMDB, în funcție de rating/metascore.

Cu Leonardo di Caprio în rolul principal, Inception este genul de film la care rămâi cu gândul și a doua zi după ce l-ai văzut și îți dorești să îl mai vizionezi încă odată. Este un SF captivant, în care di Caprio joacă rolul unui hoț profesionist, care fură informații infiltrându-se în subconștientul oamenilor. Felul în care încearcă să implanteze o idee în mintea cuiva este fascinant. Filmul regizat de Christopher Nolan a primit opt nominalizări la Oscar, a câștigat patru trofee, însă l-a ratat pe cel care se acordă celui mai bun film al anului.

 Alien, 1979

Alien este un clasic al filmelor SF, care trebuie văzut de orice fan al acestui gen. “În spațiu, nimeni nu te poate auzi cum țipi” – cu această frază simplă ne este prezentată una dintre cele mai înfricoșătoare ființe extraterestre care a fost vreodată creată. Din fericire, facem cunoștință și cu una dintre cele mai tari eroine din toate timpurile – celebra Ellen Ripley, interpretată de Sigourney Weaver. Alien este, în egală măsură, atât un film SF, cât și unul horror –  unul dintre cele mai bune făcute in istoria cinematografiei.

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977) și Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Star Wars nu trebuie să lipsească din niciun top cu cele mai bune filme SF din toate timpurile. Este un film epic, un adevărat fenomen, la fel de apreciat și 40 de ani mai târziu. A dat naștere unor personaje de legendă, cunoscute chiar și de cei care nu apreciază genul SF. Darth Vader, Luke Skywalker sau Maestrul Yoda sunt la fel de îndrăgiți si de copiii din noua generație. Deși “The Empire Strikes Back” este considerat cel mai bun dintre toate filmele din serie, trebuie luat în calcul și Episode IV – el a declanșat fenomenul Star Wars în lumea întreagă. La vremea lui, a fost filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

 Blade Runner , 1982

Blade Runner este un must see pentru orice fan al distopiilor. Filmul se desfășoară în anul 2019, într-un Los Angeles în care oameni prefabricați genetic, numiți replicanți, sunt folosiți pe post de sclavi în coloniile din sistemul solar. Filmul regizat de Ridley Scott este genial și te ține într-un suspans continuu.

  Terminator 2: Judgment Day , 1991

În vreme ce primul Terminator are un loc de onoare printre filmele clasice, Terminator 2: Judgment Day duce franciza la un alt nivel. De data aceasta, Arnold are șansa să joace rolul eroului salvator, trimis înapoi în timp să îl protejeze pe John Conner de următoarea generație de Terminatori. James Cameron a folosit ultimele tehnologii în materie de producție și filmare, așa că Judgment Day este un film de referință în domeniul SF.

The Martian, 2015

Atunci când un film SF este nominalizat la premiile Oscar, trebuie să fie unul cu adevărat deosebit. Este cazul filmului Marțianul, cu Matt Damon în rolul principal. Dacă Oscarul nu a reușit să îl câștige, The Marțian a fost recompensat însă cu Globul de Aur atât la Cel mai bun film în categoria musical/comedie, cât și la cel mai bun actor într-un rol principal, la aceeași categorie.

Damon joacă rolul unui astronaut considerat mort, din greșeală, și lăsat în urmă pe planeta Marte. Cum reusesește să ajungă înapoi pe Pământ este destul de impresionant.

  The Fifth Element, 1997

Deși când a fost lansat nu a avut un succes impresionant, în timp Al cincilea element a devenit un clasic în materie de science fiction. Chimia dintre Bruce Willis și Milla Jovovich, personajele fascinante și lumea pe care a creat-o Luc Besson nu au cum să nu te țină cu ochii lipiți de ecran.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO