Cele mai bune filme inspirate din fapte reale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme inspirate din fapte reale

Începe sezonul de filme și de seriale. Înainte de a ne așezat comand pe canapea, haideți să vedem care sunt cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Tu ce alegi?
Share this article

Se apropie vacanța de iarnă, așa că este timpul să punem vinul la fiert, prăjiturile la făcut și păturile pe canapea. Începe sezonul de filme și de seriale. În zilele liniștite în care munca de birou este dată uitată, ne așteaptă filmele pe care le-am tot amânat până acum. Acum a venit timpul pentru cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Iar înainte să vă spunem “vizionare plăcută”, ne permitem câteva recomandări.

12 YEARS A SLAVE (2013)

Primul film care îmi vine în minte atunci când vorbim despre cele mai bune filme inspirate din fapte reale este clar 12 ani de sclavie. A câștigat trofeul pentru Cel mai bun Film la Premiile Oscar și pe bună dreptate. Aplaudat atât de publicat, cât mai ales de critici, filmul spune povestea oamenilor de culoare de dinainte Războiului Civil. Prin ochii unui bărbat de culoare care pentru a supraviețui a trebuit să ascundă că știe să scrie sau să citească. Răpit, bătut, batjocorit, vândut, povestea lui este doar o reprezentare a ceea ce au trăit oamenii de culoare într-o perioadă în care nu visau să aibă propriul pământ pe care să îl muncească, ce să mai vorbim despre drepturi.

12 ani de sclavie spune într-un mod realistic, șocant chiar o povestea bazată pe un fapt real. Regizat briliant de Steve McQueen, filmul nu are cum să nu te atingă.

THE KING’S SPEECH (2010)

Un alt film care câștigat trofeul pentru Cel mai bun Film la Premiile Oscar, Discursul Regelui ni-l aduce pe Colin Firth în postura Regelui George al VI-lea. Iar interpretarea lui a fost una minunată, nu de alta a câștigat trofeul pentru Cel mai bun Actor în Rol Principal la Premiile Oscar.

După abdicarea fratelui său, Regele George al VI-lea ajunge la tron. Total neașteptat și nepregătit acesta se vede într-o postură deloc ușoară, trebuie să își conducă țara prin momente dificile. Și cel mai greu lucru de depășit nu este faptul că se află la cârma țării sale, ci faptul că trebuie să vorbească în public. Acesta trebuie să găsească soluții pentru a depăși acest imens obstacol. Repede. Iar Regele George al VI-lea găsește ajutorul de care are nevoie în metodele ușor neconvenționale ale unui terapeutului Lionel Logue (Geoffrey Rush).

FROST/NIXON (2008)

Ne găsim în America post scandalului Wategate. O țară puternic zdruncinată de acțiunile deconspirate ale Președintelui Richard Nixon (Frank Langella). Și când lucrurile erau departe de a se rezolva, Nixon încearcă să își reabiliteze imaginea printr-o serie de interviuri televizate. Așa se întâlnește cu jurnalistul David Frost (Michael Sheen). Cei doi au același obiectiv: să își relanseze cariera. Și tocmai acest lucru îi fac să devină combatanți.

Piesa lui Peter Morgan a fost transformată într-unul dintre cele mai bune filme inspirate din fapte reale. O peliculă nominalizată, la rândul său, la Premiile Oscar.

SPOTLIGHT (2015)

Și rămânând în zona jurnaliștilor, Spotlight vorbește despre o altă mare problemă a societății americane. Surprinzător, filmul nu tratează un subiect politic, ci unul social. O echipă de reporteri de investigație de la Boston Globe încearcă să descoperă adevărul din spatele unei afaceri mușamalizate despre Biserica Catolică. Aceștia vor să afle adevărul despre abuzurilor sexuale comise asupra unor copii din familii vulnerabile de către un număr important de preoți catolici. Iar perseverența unor jurnaliști dedicați și puțin fanatici dă rezultate în final. O investigație jurnalistică transformată de Tom McCarthy într-un adevărat thriller.

THE SOCIAL NETWORK (2010)

Facebook și Mark Zuckerberg au fost în ultimul timp în lumina multor reflectoare. Și a multor scandaluri. Însă dacă este ceva cu care toată lumea este de acord este faptul că această rețea de socializare a schimbat regulile societății în care trăim. Le-a schimbat repede, din mers. Iar noi a trebuit să ne adaptăm foarte repede la această nouă situație. Însă de unde a pornit totul?

Colaborarea scenaristului Aaron Sorkin și a regizorului David Fincher ne-a adus un film bun care vorbește despre toate aceste intrigi din spatele cele mai importante rețele de socializare. Despre motivele care au stat la baza ei. Dar și despre curajul, dăruirea și sclipirea cu care a fost sinonim începutul ei.

HIDDEN FIGURES (2016)

Și tot despre sclipire, dăruire, curaj și mai ales perseverență este vorba și în Figuri ascunse. Un alt film pe care nu ai cum să nu îl pui pe lista de cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Mai ales acum când NASA a trimis un roboțel pe Marte.

Filmul spune povestea a trei femei, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan și Mary Jackson, care în anii ’60 joacă un rol vital în eforturile făcute de NASA pentru trimiterea primul om în spațiu. Vorbim despre o perioadă în care nicio femeie, mai ales de culoare, nu putea să fie atât de bine pregătit pentru a fi un om cheie în acest proiect atât de important pentru America. Și totuși, lucrurile au stat altfel. Ele au fost mințile sclipitoare din spatele numerelor care au trimis omul în spațiu.

THE IMITATION GAME (2014)

Iar dacă vorbim despre știință și inovație, atunci nu avem cum să nu ne uităm și la Jocul codurilor. Benedict Cumberbatch (aka Sherlock) joacă rolul principal într-un alt film de pe lista de cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Acesta joacă rolul omului de știință Alan Turing care încearcă să spargă codul pe care naziștii îl furnizau pentru mesajele lor radio în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Turing era un geniu, dar era foarte greu să lucrezi pentru că își considera toți colegii ca fiind niște inferiori. Cu toate acestea, va trebui să depășească atât dificultățile matematice, cât și cele sociale, pentru a reuși.

SCHINDLER’S LIST (1993)

Și nu puteam încheia această lista despre cele mai bune filme inspirate din fapte reale fără să amintim de Lista lui Schindler. Rămânem în aceeași perioadă a filmului Jocul codurilor, spunând povestea omului de afaceri și membrul al Partidului Nazist, Oskar Schindler care încearcă să salveze viața evreilor care munceau în fabrica sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora