Căutare

Share this article

John Ford este considerat cel care a bătut în cuie în istoria cinematografiei meseria de regizor de film. Creatorul celebrelor filme western care au transformat această categorie în una dintre cele mai iubite preţ de câteva decenii, cel care l-a transformat pe John Wayne în emblema cinematografiei americane a secolului XX, John Ford are la activ peste 150 de filme. Multe dintre ele sunt pierdute însă pentru eternitate pentru că erau făcute în vremuri în care arhivele de acest gen nu erau protejate aşa cum ar fi meritat. Unele dintre cele mai bune filme regizate de John Ford din cele ce mai pot fi încă urmărite de public sunt, cum era de aşteptat, şi printre cele mai premiate. De altfel, John Ford are 5 premii Oscar în palmares, din care 4 pentru Cel mai bun regizor, un record neegalat până în prezent.

The Informer – Trădătorul (1935)

Drama ce prezintă povestea unui irlandez ce, în timpul Războiului de independenţă din 1922, decide să îşi trădeze prietenii în schimbul banilor ce îi asigurau drumul până în Statele Unite ale Americii este, de fapt, o meditaţie asupra condiţiei umane. Este o poveste marcată de suspans şi de tragism realizată însă atât de uman încât personajul principal, unul ce era menit să fie detestat, cel puţin în teorie, reuşeşte să cucerească publicul prin trăirile şi evenimentele prin care trece. Filmul a avut 6 nominalizări la premiile Oscar, din care 4 au fost completate cu premii, inclusiv cel pentru Cel mai bun regizor.

Stagecoach – Diligenţa (1939)

Unul dintre cele mai celebre western-uri din prima jumătate a secolului XX, Diligenţa prezintă povestea mai multor călători, de categorii sociale şi cu interese diferite, care sunt nevoiţi să împartă acelaşi mijloc de transport într-o zonă în care pericolele pândesc la fiecare pas. 7 nominalizări la premiile Oscar a primit pelicula cu celebrul John Wayne în rolul lui Ringo Kid, un drumeţ aflat în misiune de răzbunare a morţii tatălui şi fratelui său. Este considerat a fi unul dintre cele mai complete şi complexe filme realizate de John Ford şi o lecţie de cinematografie pentru pasionaţi.

The Grapes of Wrath – Fructele mâniei (1940)

Drama bazată pe romanul omonim al lui John Steinbeck, roman premiat cu Pulitzer, urmăreşte povestea unei familii de ţărani săraci, expropriaţi în anii `30, care pleacă din Oklahoma spre California cu speranţa că îşi vor face acolo o viaţă mai bună. Piedicile, tensiunile resimţite, stilul captivant în care sunt relatate toate acestea pe fondul unei istorii reale – marea recesiune de la începutul anilor `30 – fac din filmul regizat de Ford o capodoperă, fiind de altfel pe lista celor mai bune filme americane din toate timpurile. 7 nominalizări la Oscar şi 2 premii a luat pelicula. Previzibil, unul dintre premii a fost pentru regie.

They Were Expendable – Sacrificaţii (1945)

Pelicula de război a lui Ford prezintă o poveste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi acţiunea este o ficţiune, se bazează pe evenimente şi persoane reale. Iar personajele sunt construite nu doar real, dar şi ca să accentueze eroismul din acele timpuri şi sacrificiile umane făcute. Filmul a fost nominalizat la Oscaruri pentru efecte speciale şi pentru sunet.

My Darling Clementine – Draga mea Clementine (1946)

Inspirat din istoria Vestului Sălbatic şi poveştile celebrului şerif Wyatt Earp şi ale fraţilor săi, filmul prezintă lumea şi luptele dure de la finalul anilor 1880 dintre apărătorii legii şi criminali fără scrupule, o perioadă extrem de violentă în istoria Statelor Unite. Henry Fonda face un rol memorabil în rolul lui Wyatt Earp, devenind chiar imaginea acestuia în mentalul colectiv. Filmul este considerat a fi unul dintre cele mai bune western-uri din toate timpurile, cu treceri fascinante prin emoţii care de care mai diverse.

Ford Apache – Fortul apaşilor (1948)

Primul din trilogia cavaleriei a lui Ford, Fortul apaşilor este şi primul film făcut vreodată în America ce a prezentat istoria americanilor indigeni dintr-un unghi autentic şi cu accent pe sentimentele şi trăirile acestora. Cu un scenariu îndrăzneţ pentru acele vremuri, cu felul în care prezintă poveştile din mai multe puncte de vedere filmul este cu mult înaintea epocii în care a fost realizat. John Ford a reuşit să arate că western-ul poate fi mai mult decât un film despre bine şi rău şi că poate ajuta la schimbarea mentalităţilor.

She Wore a Yellow Ribbon – Ultima misiune (1949)

Ultima misiune este un western în culori, cel de-al doilea din trilogia cavaleriei și unul dintre cele mai scumpe filme din acele vremuri. Povestea căpitanului de cavalerie interpretat de John Wayne, care pleacă într-o ultimă misiune înainte să iasă la pensie, este una clasică pentru western-urile din acea vreme, dar cu accente unice care o scot din zona obișnuită. Wayne avea să mărturisească ceva mai târziu că acesta a fost rolul lui favorit din cele peste 180 pe care le-a făcut în întreaga carieră. Fimul a luat Oscarul pentru Cea mai bună imagine.

The Quiet Man – Omul liniștit (1952)

Neobișnuit poate pentru lista de până acum cu cele mai bune filme regizate de John Ford, Omul liniștit este o comedie romantică multiplu-premiată. Povestea pugilistului irlandez care se întoarce în satul natal pentru a-și găsi liniștea, numai că liniștea nu vrea să-i stea alături este și un tribut adus de regizor țării sale de origine, Irlanda. Aduce în prim plan generozitatea și umorul, dar și relațiile umane complexe, de la respingere la integrare. 2 premii Oscar, printre care și al patrulea al lui Ford pentru Cel mai bun regizor și alte 5 nominalizări la aceleași premii a primit pelicula.

The Searchers – Căutătorii (1956)

Încă de la lansare, filmul a fost catalogat drept o capodoperă și unul dintre cele mai influente pelicule făcute vreodată. Povestea în care personajul lui John Wayne, un veteran al Războiului Civil pleacă în căutarea nepoatei sale răpită de indieni, este construită în așa fel încât să scoată în evidență nevoia umană de independență, dar și necesitatea de a clădi spiritul unei comunități, despre iubirea puternică ce poate pune stăpânire pe un om și despre determinare.

The Man Who Shot Liberty Valance – Omul care l-a ucis pe Liberty Valance (1962)

Povestea senatorului devenit celebru pentru uciderea unui tâlhar ce pusese stăpânire pe localitate prin teroare și mărturisirile sale făcute odată cu funeraliile unui vechi prieten este o meditație nostalgică asupra Vestului Sălbatic. Cu implicații politice puternice, filmul are și o viziune romantică asupra acelor ani, asupra finalului unei epoci și ascensiunii civilizației americane.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO