Cele mai bune filme cu James Stewart, capodopere mondiale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme cu James Stewart, capodopere mondiale

Din nou sub bagheta lui Alfred Hitchcock, Stewart a intrat în memoria colectivă cu acest rol din ceea ce a fost catalogat drept cel mai bun film din toate timpurile. Thrillerul psihologic prezintă povestea unui...
Share this article

Câştigător de Oscar şi nu numai, James Stewart a avut un parcurs mai puţin obişnuit la Hollywood. Actorul american cu origini scoţiene n-a visat dintotdeauna să apară în filme. A făcut, de fapt, arhitectura şi a şi profesat. A fost însă şi mai atras de artă, iar apariţia pe Broadway l-a dus rapid pe platourile de la Hollywood. Deşi era deja o vedetă şi avea şi un Oscar în palmares, nu a stat însă pe gânduri când SUA a intrat în al doilea război mondial şi s-a înrolat în aviaţie. La finalul războiului era deja colonel, a fost decorat în nenumărate rânduri şi a luptat inclusiv în războiul din Vietnam. 27 de ani a lucrat în armată, nerenunţând însă nici la pasiunea pentru cinematografie, având zeci de pelicule la activ. Cu un asemenea palmares nu e tocmai la îndemână să faci o listă cu cele mai bune filme cu James Stewart, dar am selectat 10 dintre cele mai apreciate de critici şi public.

Winchester `73 (1950)

Westernul regizat de Anthony Mann prezintă drumul unei puşti valoroase de la un proprietar ghinionist la altul şi căutările întreprinse de un cowboy pentru a da de urma unui criminal fugar. Este, dacă nu cel mai bun, unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată având în centrul poveştii un personaj neînsufleţit, puşca Winchester `73. Stewart a făcut un rol monumental în chipul lui Lin McAdam, exersând extraordinar de mult trasul la ţintă pentru ca filmările să pară cât mai autentice. Filmul este clasificat ca un clasic al genului western şi, în acelaşi timp, o capodoperă.

Harvey (1950)

Drama cu accente comice regizată de Henry Koster este o adaptare a piesei lui Mary Chase, premiată cu Pulitzer şi prezintă unul dintre rolurile memorabile făcute de James Stewart. Actorul îl întruchipează pe Elwood P. Dowd, un bărbat excentric de vârstă mijlocie al cărui prieten bun este reprezentat de un iepure înalt, dar invizibil, pe nume Harvey. În timp ce sora lui Elwood este convinsă că acesta îşi pierde minţile, Elwood ajunge să-i convingă pe toți cei din jur, inclusiv pe psihiatrul lui, de existența lui Harvey. James Stewart a fost nominalizat la Oscar pentru această interpretare, pierzând premiul în faţa lui Jose Ferrer pentru rolul lui Cyrano de Bergerac. Josephine Hull a câştigat însă atât Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, cât şi Globul de Aur.

The Shop Around the Corner – Magazinul de după colţ (1940)

Filmul face parte din categoria clasicelor pelicule americane pentru Crăciun. Este o comedie romantică ce prezintă povestea a 2 angajaţi ai unui magazin de cadouri care, în timp ce sunt preocupaţi să nu se suporte, nu realizează că se îndrăgostesc unul de celălalt prin corespondenţă anonimă. În 1999 filmul a fost ales să facă parte din Registrul Naţional de Film al Statelor Unite, fiind considerat semnificant din punct de vedere cultural, istoric şi estetic.

The Man Who Shot Liberty Valance – Bărbatul care l-a ucis pe Liberty Valance (1962)

Westernul regizat de John Ford este catalogat drept o capodoperă a carierei târzii a regizorului, un film în care a prezentat extrem de delicat diferenţele dintre mit şi realitate. Stewart interpretează un senator care, întors în oraşul natal ca să îşi îngroape un vechi prieten, ajunge să scoată la suprafaţă amintiri demult îngropate şi poveşti complicate, inclusiv aceea referitoare la momentul în care a ucis un bandit de temut din oraş.

The Philadelphia Story – Poveste din Philadelphia (1940)

Comedia romantică creată pe baza unei celebre piese jucate pe Broadway scoate în faţă povestea unei moştenitoare bogate ce se pregăteşte de nuntă, dar căreia fostul soţ şi un jurnalist carismatic îi dau foarte tare planurile peste cap. James Stewart, Cary Grant şi Katharine Hepburn formează un trio senzaţional, iar replicile şi situaţiile pe care le expun dau o savoare minunată peliculei.

Anatomy of a Murder – Anatomia unei crime (1959)

Pelicula bazată pe romanul cu acelaşi nume, scris de un judecător de la Curtea Supremă, este una dintre cele mai bune şi complexe drame ale cărei poveşti se întâmplă într-o sală de judecată. Vedem un proces captivant, o lecţie despre idei şi strategii, dar şi unul dintre primele filme de la Hollywood în care se abordează subiecte precum sexul şi violul în termeni foarte clari. James Stewart face un rol memorabil pentru care a şi fost nominalizat la Oscar, filmul adunând în total 7 nominalizări la Premiile Academiei.

Rear Window – În spatele ferestrei (1954)

Filmul regizat de Alfred Hitchcock este un thriller în care regizorul numit maestru al suspansului reuşeşte să creeze o lume întreagă în interiorul unui complex de apartamente, lume văzută prin fereastra unui fotograf imobilizat într-un scaun cu rotile care-şi omoară timpul spionându-şi vecinii. Convins că unul dintre ei şi-a ucis nevasta, le însărcinează pe iubita şi pe menajera lui cu dezvăluirea adevărului. 4 nominalizări la Oscar a primit pelicula, inclusiv cel pentru Cel mai bun regizor, iar mulţi dintre critici spun că acesta este cel mai bun film al lui Hitchcock.

Mr. Smith Goes to Washington – Domnul Smith merge la Washington (1939)

Drama politică regizată de Frank Capra este şi filmul care l-a transformat în star de cinema pe James Stewart. Acesta îl interpretează pe domnul Smith, un tânăr naiv ce vrea să câştige un loc în Senat. Când ajunge însă la Washigton descoperă şocat că oraşul este măcinat de corupţie. Nu se lasă însă corupt la rândul lui, ci îşi face o misiune din lupta pentru dreptate. Filmul a primit 11 nominalizări la Oscar, printre care una pentru Cel mai bun film şi prima nominalizare din carieră a lui Stewart pentru Cel mai bun actor.

It`s a wonderful life – O viaţă minunată (1946)

Tot în regia celebrului Frank Capra, filmul a fost făcut după ce Stewart şi Capra s-au întors de pe front, din Al Doilea Război Mondial. Unul dintre cele mai îndrăgite filme din cinematografia americană, vizionarea acestuia este şi o tradiţie în pragul sărbătorilor de iarnă, cam la fel cum e Singur acasă la noi. George Bailey, interpretat senzaţional de James Stewart, este un bărbat depresiv care se gândeşte tot mai des la suicid. Îngerul său păzitor îi arată însă cum ar fi viaţa dacă el nu s-ar fi născut, arătându-i că fiecare om, oricât de obişnuit ar fi, contează. Pelicula a primit 5 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor.

Vertigo – Ameţeala (1958)

Din nou sub bagheta lui Alfred Hitchcock, Stewart a intrat în memoria colectivă cu acest rol din ceea ce a fost catalogat drept cel mai bun film din toate timpurile. Thrillerul psihologic prezintă povestea unui detectiv de poliţie forţat să intre la pensie înainte de vreme după un incident în timpul unei misiuni în urma căreia a dezvoltat acrofobie, frica de înălţimi şi vertigo, o senzaţie accentuată de ameţeală.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora