Viața actriței Emma Stone: Cum a ajuns o copilă care și-a planificat viața și cariera într-un Power Point să câștige două premii Oscar până la 37 de ani și să fie favorita Hollywood-ului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața actriței Emma Stone: Cum a ajuns o copilă care și-a planificat viața și cariera într-un Power Point să câștige două premii Oscar până la 37 de ani și să fie favorita Hollywood-ului

Emma Stone a început să joace pe scenă de la vârsta de 11 ani, primul ei rol fiind într-o producție de teatru pentru tineret.
Share this article

Cursa pentru cea mai bună actriță la cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar a fost una dintre cele mai urmărite categorii ale ceremoniei din 10 martie. Vedeta din „Poor Things „, Emma Stone, a ieșit învingătoare. Tânăra în vârstă de 35 de ani a câștigat pentru aclamata sa interpretare a rolului Bella Baxter în filmul cu accente de Frankenstein.

Copleșită de această distincție, Stone și-a stăpânit lacrimile și s-a adunat de mai multe ori în timpul discursului de acceptare. Ea a început prin a declara: „Nu am avut timp să mă gândesc: „Rochia mea este ruptă. Sunt destul de sigură că asta s-a întâmplat în timpul lui „I’m Just Ken””. Nu a fost posibil să evite greșeala de garderobă, deoarece știa că în cele din urmă va ieși de pe scenă.

Stone a ținut să precizeze că cel de-al doilea Oscar pentru cea mai bună actriță a fost rezultatul muncii întregii echipe a filmului și i-a mulțumit regizorului Yorgos Lanthimos. Ea a câștigat categoriile similare la Globurile de Aur și la premiile BAFTA din acest an.

Cine este Emma Stone?

Emma Stone este actriță câștigătoare a premiului Oscar, cunoscută pentru rolurile sale din Easy A, La La Land și Poor Things. Dornică să devină actriță profesionistă, Stone și-a convins părinții să se mute din Arizona în Los Angeles. Primul ei film a fost Superbad din 2007, după care Stone a obținut primul ei rol principal în Easy A. Performanța a dus și la o nominalizare la Globul de Aur, prima ei recunoaștere a unui premiu major. De atunci, Stone a apărut în peste o duzină de filme și a obținut cinci nominalizări la premiile Oscar, inclusiv o victorie pentru cea mai bună actriță în La La Land, din 2016. Cel mai nou film al ei este comedia neagră cu accente de Frankenstein ” Poor Things„, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film în 2024. În 2023, la vârsta de 35 de ani, Stone a devenit cea mai tânără persoană care s-a alăturat „Clubului celor cinci ori” de la Saturday Night Live, după ce a găzduit pentru a cincea oară emisiunea de comedie.

Emma Stone
Emma Stone și Ryan Gosling

Primii ani din viața actriței Emma Stone

Emily Jean Stone s-a născut pe 6 noiembrie 1988, în Scottsdale, Arizona. Numele de familie al familiei sale a fost anglicizat în Stone atunci când bunicul ei, care este de origine suedeză, a emigrat în Statele Unite prin Ellis Island.

Stone a început să joace pe scenă de la vârsta de 11 ani, primul ei rol fiind într-o producție de teatru pentru tineret a spectacolului The Wind in the Willows. În timpul școlii gimnaziale, a apărut în 16 producții de teatru, printre care ” The Princess and the Pea„, ” Alice în Țara Minunilor” și ” Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat„. De asemenea, a jucat în trupa de comedie improvizată a unui teatru local.

După ce a frecventat un liceu catolic numai pentru fete timp de un semestru, Stone a renunțat la școală pentru a se concentra pe cariera de actriță. Pentru a-și convinge părinții să o lase să se mute la Los Angeles, tânăra actriță plină de spirit a realizat o prezentare PowerPoint intitulată pe bună dreptate „Project Hollywood”, pe melodia „Hollywood” a Madonnei. Tactica ei s-a dovedit a fi de succes, iar în ianuarie 2004, la vârsta de 15 ani, Stone s-a mutat cu mama ei într-un apartament din Los Angeles.

În curând, Emma Stone a început să dea audiții pentru roluri, remarcându-se deseori prin vocea ei răgușită caracteristică. Tânăra actriță înflăcărată era atât de dedicată încât și-a vopsit șuvițele blonde din copilărie într-un șaten închis, în speranța că această schimbare o va ajuta să obțină roluri mai serioase.

Intrarea la Hollywood

Stone a avut prima ei șansă în calitate de câștigătoare a reality show-ului VH1 In Search of the New Partridge Family în 2004. Concursul reality a prezentat opt tineri actori aspiranți, toți concurând pentru rolul lui Laurie Partridge pentru o reluare a serialului din anii 1970. Concurenții au fost judecați în funcție de modul în care cântau, interpretau și semănau cu Laurie originalul. Tânăra actriță, care se numea la acea vreme Emily Stone, a cucerit publicul cu un cover al piesei „We Belong” a lui Pat Benatar și a obținut rolul. Deși proiectul nu a trecut niciodată de episodul pilot, acesta a servit drept punct de plecare pentru cariera lui Stone și a condus-o la viitorul manager Doug Wald.

După ce a trecut la Reality TV, Stone a început să apară în mai multe programe de succes, inclusiv Malcolm in the Middle și Medium. În curând a obținut un rol regulat în rolul lui Violet Trimble, în vârstă de 17 ani, în serialul dramatic Drive, care a durat doar un sezon în 2007. În această perioadă, Stone a dat o audiție pentru un rol în serialul de succes de science-fiction Heroes, pierzând în cele din urmă rolul în favoarea actriței Hayden Panettiere.

Filme: Easy A, La La Land, Poor Things și multe altele

Emma Stone a avut o carieră prolifică la Hollywood timp de aproape două decenii. Primul ei film a fost Superbad, din 2007, și s-a dedicat în mare parte comediilor, de la cele de tip slapstick la cele mai provocatoare. Performanțele sale i-au adus un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru La La Land, și două Globuri de Aur.

Debutul actriței Emma Stone în Superbad

În 2007, Stone și-a făcut debutul în film în comedia pentru adolescenți Superbad, alături de Jonah Hill și Michael Cera. Filmul, care a fost scris și produs de Seth Rogen și Judd Apatow, a fost un succes de box-office și a primit un răspuns puternic din partea criticilor.

Un an mai târziu, Stone a jucat în comedia The Rocker, alături de Rainn Wilson și Christina Applegate, precum și în The House Bunny, cu Anna Faris. În următorii câțiva ani, Stone a apărut pe scena de la Hollywood cu roluri în mai multe filme mari, printre care Ghost of Girlfriends Past, Zombieland și Paper Man – toateacestea fiind lansate în 2009.

Easy A

Emma Stone a urcat nivelul obținând primul ei rol principal în 2010 în comedia pentru adolescenți Easy A. Ea a interpretat-o pe Olive Penderghast în filmul inspirat din The Scarlet Letter a lui Nathaniel Hawthorneși care se învârte în jurul vieții unei eleve de liceu inocente a cărei reputație este pusă în pericol de zvonurile privind promiscuitatea. Interpretarea spirituală și fermecătoare a lui Stone în Easy A i-a adus o altă premieră în carieră: o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună actriță.

Stone a primit din nou laudele criticilor în 2011, în rolul absolventei de colegiu și scriitoarei aspirante Eugenia „Skeeter” Phelan în The Help, un film bazat pe romanul cu același nume al lui Kathryn Stockett. Filmul a fost nominalizat atât la Oscar, cât și la Globul de Aur. În același an, Stone a jucat în comedia romantică de succes Crazy, Stupid, Love, alături de Ryan Gosling și Steve Carell.

Uimitorul Om-Păianjen

Emma Stone a fost distribuită în rolul lui Gwen Stacy, iubita de 17 ani a lui Peter Parker în The Amazing Spider-Man. Filmul regizat de Andrew Garfield a fost lansat în 2012, iar Stone și-a reluat rolul în continuarea sa din 2014. În această perioadă, ea a mai jucat în Gangster Squad (2013), The Croods (2013) și Magic in the Moonlight (2014).

Nominalizare la Oscar pentru Birdman

În 2015, Stone a primit prima nominalizare la Oscar și a doua nominalizare la Globul de Aur pentru rolul unei toxicomane în recuperare și fiica unui star de la Hollywood, interpretat de Michael Keaton, în comedia dramatică Birdman sau (The Unexpected Virtue of Ignorance) din 2014. În afara ecranului, Stone și-a făcut debutul pe Broadway la sfârșitul anului 2014, jucând rolul lui Sally Bowles în reluarea spectacolului Cabaret, alături de Alan Cumming.

Câștigarea premiului Oscar și alte premii pentru La La Land

În 2016, Stone a primit primul ei premiu Globul de Aur pentru interpretarea actriței aspirante Mia Dolan în filmul muzical de succes La La La Land, în care joacă împreună cu Ryan Gosling. Filmul a câștigat în total șapte Globuri de Aur, cele mai multe câștigate de un film în istoria ceremoniei de premiere. „Acesta este un film pentru visători și cred că speranța și creativitatea sunt două dintre cele mai importante lucruri din lume, iar despre asta este vorba în acest film”, a spus Stone în discursul de acceptare a premiului.

Câteva luni mai târziu, cu La La Land în curs de examinare pentru un număr record de 14 premii Oscar, Stone a luat acasă râvnitul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Citește și: Cele mai bune filme cu Ryan Gosling. De la Blade Runner la La La Land, 10 roluri fascinante ale unuia dintre cei mai sexy actori de la Hollywood

Emma Stone în Poor Things

Stone a lucrat cu regizorul Yorgos Lanthimos în filmul The Favourite din 2019, despre trei verișoare care concurează pentru atenția reginei Ana la începutul secolului al VIII-lea. Comedia neagră a fost lăudată de critici și a fost nominalizată la 10 premii Oscar, inclusiv pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Stone și Rachel Weisz și cea mai bună actriță pentru Olivia Colman.

Stone și Lanthimos s-au reunit din nou pentru fantezia ” Poor Things” din 2023, cu Stone în rolul principal Bella Baxter, opusă lui Duncan Wedderburn, interpretat de Mark Ruffalo. Ambele interpretări au fost lăudate de critici și le-au adus actorilor mai multe nominalizări. La rândul ei, Stone a adunat premiile Globul de Aur și BAFTA 2024. De asemenea, producătoare a filmului Poor Things, Stone a primit nominalizări la Oscar pentru cea mai bună actriță și cel mai bun film.

„[Bella] a rămas cu mine profund, așa că asta înseamnă enorm”, a declarat ea în timpul discursului de acceptare a Globului de Aur. „Yorgos, nu știu ce aș putea să-ți spun și nu ți-am spus deja, dar voi fi veșnic recunoscătoare că ne-am întâlnit.”

Actorul și regizorul lucrează împreună și la Kinds of Kindness, care ar putea fi lansat în 2024, deși o lansare oficială nu a fost încă programată.

Emisiuni TV

Între blockbustere, actrița a apărut în câteva serii limitate. Bazat pe o emisiune norvegiană, Maniac din 2018 i-a prezentat pe Stone și Jonah Hill în rolul a doi finaliști selectați pentru a fi supuși unui proces farmaceutic, care duce la rezultate halucinante. Serialul Netflix a primit recenzii mixte.

Ulterior, Stone și Nathan Fielder au prezentat The Curse. Serialul de la Showtime, care și-a început lansarea în noiembrie 2023, s-a axat pe un cuplu care joacă într-o nouă emisiune de îmbunătățire a casei și încearcă să conceapă. În parte datorită serialului The Curse, Stone a reușit performanța rară de a fi nominalizată la două dintre categoriile Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în același an: pentru film – musical sau comedie și serial de televiziune – dramă.

În altă ordine de idei, Stone a fost lăudată și pentru aparițiile sale frecvente în calitate de prezentatoare a emisiunii Saturday Night Live și a intrat în „Clubul celor cinci actori” în decembrie 2023. La vârsta de 35 de ani, ea a devenit cea mai tânără persoană care a fost gazdă de cinci ori.

Viața personală a actriței Emma Stone

Stone l-a cunoscut pe scenaristul și regizorul Dave McCary în decembrie 2016, în timp ce era gazda invitată la Saturday Night Live. Cei doi au fost văzuți împreună câteva luni mai târziu, iar o sursă a confirmat pentru People, în octombrie 2017, că au o relație.

Cuplul și-a anunțat logodna în decembrie 2019 și s-au căsătorit în 2020. Actrița a fost văzută cu burta mare în ianuarie 2021 și, potrivit unui certificat de naștere, a dat naștere unei fiice pe nume Louise Jean în luna martie a aceluiași an. Ei și-au numit fiica după bunica lui Stone, Jean Louise.

Înainte de relația cu McCary, Stone s-a întâlnit cu colegul ei de platou din Spider-Man , Andrew Garfield, timp de aproximativ patru ani, până când s-au despărțit în 2015.

Stone și McCary sunt cunoscuți pentru faptul că păstrează detaliile relației lor private, iar Stone nu are conturi pe rețelele de socializare. În 2016, ea a declarat pentru Elle: „Mă înnebunește atât de tare să mă uit la social media. Când vezi oameni de genul: ‘Asta este cea mai bună viață dintotdeauna! Nu aș putea fi mai fericită!”, tu ești ca și cum ai spune: „Taci, nu este adevărat”. Nu totul se împlinește în cel mai bun mod posibil, în fiecare zi. Pur și simplu nu se întâmplă. Chiar și atunci când visul pe care ți l-ai propus se împlinește, nu este întotdeauna perfect.”

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora