Filmele Willy Wonka: ce poveste se ascunde în spatele fiecăruia și care e mai bun? - LIFE.ro %
Mergi la conținut

Filmele Willy Wonka: ce poveste se ascunde în spatele fiecăruia și care e mai bun?

Există patru filme Willy Wonka, toate cu un stil și un fler aparte, pe care am reușit să le clasificăm. Rezultatele s-ar putea să vă surprindă.
Share this article

Există patru filme Willy Wonka, toate cu un stil și un fler aparte, pe care am reușit să le clasificăm. Rezultatele s-ar putea să vă surprindă.

Când autorul Roald Dahl era doar un băiețel, a făcut un tur al fabricii Cadbury, unde i s-a permis să testeze gustul noilor ciocolate și să le analizeze înainte ca acestea să ajungă pe rafturi (conform Screen Rant). Din câte știa Dahl, această experiență a fost un vis devenit realitate. Și-a imaginat alte încăperi ale fabricii care adăposteau tot felul de bomboane și ciocolate elaborate și, mulți ani mai târziu, și-a pus imaginația pe hârtie și a scris cartea Charlie și fabrica de ciocolată. De atunci, au fost realizate patru adaptări cinematografice cu personajul său titular, Willy Wonka.

Pentru a viziona oricare dintre filme – Willy Wonka și fabrica de ciocolată a lui Gene Wilder, Charlie și factorul ciocolată a lui Johnny Depp, versiunea mai puțin cunoscută a lui Tom și Jerry sau cel mai nou prequel Wonka a lui Timotée Chalamet – publicul trebuie să își suspende neîncrederea pentru a se bucura cu adevărat de creația magică a lui Willy Wonka. Un loc în care mobila este făcută din bomboane și ciocolata curge ca un râu lin este cu adevărat ceva incredibil, iar fanii trebuie să își îmbrățișeze copilul din interior și să se bucure pur și simplu de povestea capricioasă de pe ecran.

Toate filmele Willy Wonka

Tom și Jerry: Willy Wonka și fabrica de ciocolată (2017)

O colaborare între Tom și Jerry și Willy Wonka nu este ceva ce a cerut cineva și nici nu avea cu adevărat nevoie, și totuși, iată-ne aici. Warner Bros. Home Entertainment a scos pe piață filmul de animație, Tom și Jerry: Willy Wonka and the Chocolate Factory în 2017 și, deși amuzant pentru copiii care iubesc duo-ul pisică și șoarece, majoritatea oamenilor au rămas zgâriindu-se pe cap și întrebându-se de ce a fost făcut filmul, susținând că trailerul arăta groaznic încă de la început.

O combinație nu foarte dulce

Intriga urmează foarte aproape versiunea originală din 1971, dar Tom și Jerry sunt aruncați în unele dintre năzbâtiile din fundal. Este plăcut să vezi cum își lasă deoparte diferențele pentru a-l ajuta uneori pe Charlie Bucket, dar, din nou, nu există o întorsătură cu adevărat unică sau o întorsătură a poveștii. După cum spune povestea, Charlie este un băiețel dintr-un cămin sărac, care îl ia cu el pe bunicul său, Joe la fabrica lui Willy Wonka după ce găsește al cincilea și ultimul bilet de aur. Acolo, ei fac un tur cu ceilalți patru copii, toți fiind în cele din urmă dați afară pe măsură ce le sunt dezvăluite defectele egoiste. Tom, Jerry și chiar și Spike își fac apariția pe parcursul întregului film, dar nu adaugă nimic la poveste.

În general, dacă doriți să aruncați ceva pe fundal pentru a-i familiariza pe cei mici cu povestea, acesta este un film corect. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui divertisment de calitate de care toată lumea se poate bucura, vă rugăm să mergeți la o altă adaptare cinematografică. Cumpărați sau închiriați Tom și Jerry: Willy Wonka și fabrica de ciocolată pe Apple TV

Charlie și fabrica de ciocolată (2005)

O fabrică elaborată de bomboane condusă de un om ușor delirant, cu omuleți care lucrează în magazinul său – acest film avea numele lui Tim Burton scris pe el încă de la început. Cu toate acestea, excentricul regizor avea să pună mâna pe poveste abia după mai bine de 30 de ani de la premiera filmului original Willy Wonka și Fabrica de ciocolată.

Această interpretare a ciocolatierului preferat al tuturor își ia o multitudine de libertăți creative față de materialul sursă original. Oompa-Loompas portocaliu aprins sunt acum reprezentați de Deep Roy, se pune un accent mai mare pe trecutul tulbure al lui Willy Wonka și există chiar și compoziții muzicale oferite de Danny Elfman, colaborator de lungă durată al lui Burton. Cea mai mare schimbare, însă, trebuie să fie interpretarea lui Johnny Depp în rolul lui Willy Wonka.

Johnny Depp în rolul lui Wonka a fost prea mult

În timp ce ” Charlie și fabrica de ciocolată ” al lui Burton s-a dovedit a fi un film frumos, cu o distribuție extraordinară – serios, Freddie Highmore în rolul lui Charlie Bucket a fost perfect -, acesta a eșuat în fața publicului. Wonka al lui Johnny Depp a fost un pic mai amenințător și înfiorător în comparație cu cel al lui Gene Wilder, iar flashback-urile cu el în tinerețe nu i-au adus niciun fel de simpatie.

Wonka părea mult prea încântat când un copil „o dădea în bară” și era trimis la plimbare, restrângând astfel concurența. Chicotea și zâmbea, dar ochii lui erau complet lipsiți de emoție. Fanii erau mai mult preocupați de trucurile pe care Wonka le avea în mânecă și dacă Charlie și bunicul său vor reuși să iasă vii din fabrică. Deși avea să obțină o nominalizare la Oscar pentru cele mai bune costume, precum și rezultate impresionante la box-office, unii consideră că Charlie și fabrica de ciocolată este unul dintre cele mai slabe filme cu Willy Wonka în general. Vizionați Charlie și fabrica de ciocolată pe Max.

Wonka (2023)

Deși Wonka este oficial al patrulea film din seria Charlie și fabrica de ciocolată, acesta se situează pe locul al doilea în topul celor mai bune filme din întreaga serie. Servind ca un prequel la modul în care Willy Wonka a devenit omul excentric obsedat de bomboane, filmul depășește absolut toate așteptările.

Timothée Chalamet este un tânăr Wonka fermecător, cu o atitudine carismatic naturală în ceea ce-l privește. Fanii nu erau siguri dacă personajul magic va fi un psihopat ciudat, precum Wonka al lui Depp, sau unul mai subtil, precum meșterul de bomboane al lui Wilder. Din fericire (și în mod surprinzător), Wonka al lui Chalamet nu seamănă cu niciuna dintre cele două. În schimb, el este un individ cu inimă bună, care este considerat imediat simpatic în primele minute, după ce dă bani unei mame nevoiașe.

Prequel-ul Wonka a depășit așteptările

Acest film muzical poartă publicul prin primele zile ale călătoriei lui Willy Wonka pentru a deveni cel mai bun fabricant de ciocolată pe care l-a văzut vreodată lumea. Din nefericire, el se trezește cu ceva probleme cu proprietarul unui han, precum și cu ceilalți ciocolatieri din oraș. Willy nu se lasă mult timp descurajat de aceste obstacole și, cu ajutorul noilor săi prieteni, reușește să-i facă pe toți cei din oraș să se îndrăgostească de creația sa.

Citește și: Viața lui Timothée Chalamet, actorul care până la numai 25 de ani a uimit o planetă întreagă cu rolul unui gay și cel din filmul Dune

Cel mai sincer aspect al acestui film este prietenia lui Willy cu Noodle (Calah Lane). Inițial, ea încearcă să-l salveze de la a semna cu viața lui pentru următoarele câteva decenii, iar când vine vorba de a ieși din pușcărie, Noodle îi este alături. Ei se leagă de trecutul și de defectele lor, iar Willy chiar se străduiește să o reunească pe Noodle ca o persoană foarte specială. Vizionați Wonka pe Max.

Willy Wonka și fabrica de ciocolată (1971)

Oamenii spun adesea că este greu să întreci un original, iar în acest caz, chiar este adevărat. Willy Wonka și fabrica de ciocolată, de Mel Stuart, se află pe primul loc în această listă. Deși nu a fost un succes uriaș de box office – a obținut 4 milioane de dolari cu un buget de 3 milioane de dolari – fanii l-au iubit încă de la început. Gene Wilder l-a înțeles pe Willy Wonka din momentul în care a citit scenariul. Știa că personajul trebuie să fie carismatic și simpatic, dar trebuia să existe și o incertitudine subtilă în lucrurile pe care le spunea.

Wonka al lui Gene Wilder este încă cel mai bun

În afară de aspectul nostalgic al filmului, filmul din 1971 ocupă locul întâi pentru că este bizar și în același timp distractiv. Accentul este pus mai mult pe Charlie Bucket care ajunge să experimenteze fabrica de ciocolată a lui Wonka și să asimileze totul ca un copil, decât pe Wonka însuși care se află în centrul atenției. Există un aer capricios în timp ce copiii și tutorii lor călătoresc din cameră în cameră și, în timp ce Wilder reușește să surprindă subtilitățile unui potențial personaj rău, el nu devine înfiorător precum interpretarea personajului iconic de către Depp.

Per total, oamenii pot și ar trebui să aprecieze toate filmele care au dat viață creației lui Dahl, iar fiecare dintre ele are stilul său respectiv. Peste încă 20 de ani, altcineva ar putea să se ocupe de modul în care Charlie a reușit să conducă lucrurile la fabrica Wonka, dar, deocamdată, publicul se poate bucura de aceste filme care ne reamintesc că a avea vise mari, oricât de nebunești, este un lucru minunat. Urmăriți Charlie și fabrica de ciocolată pe Max

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora