fbpx

Căutare

Share this article

Poate că anii ’90 nu s-au remarcat cu un număr atât de mare de producții de televiziune. Și poate că succesul acestora nu îl depășea pe cel al producțiilor de la Hollywood, așa cum o face astăzi. Însă, perioada respectivă s-a remarcat nu doar datorită unor seriale legendare, ci și prin faptul că era o rampă de lansare pentru actorii tineri. Așa că, anii ’90 ni i-au adus pe Clooney, Seinfeld, Duchovny, Jennifer Aniston sau Sarah Jessica Parker. Dar care sunt cele mai bune seriale din anii ’90?

Pe lista „Cele mai bune seriale din anii ’90” regăsim producții precum Friends, Dosarele X, ER, Sex and the City sau The Simpsons. Pe toate le găsiți în galeria foto de mai jos (swipe pentru a vedea întregul top):

 • Friends (1994-2004)

  La noi e vorbă cu bătrânii pe care am putea-o transforma foarte ușor în “cine nu a văzut Friends, să se uite acum”. Evident că mai ales datorită marketingului din spatele său, serialul a fost un fenomen. Toată lumea se uita la Friends. Și toată lumea îi considera niște prieteni pe Monica, Joey, Chandler and co. Scriitura serialul era pur și simplu prea inteligentă pentru ca telespectatorii să scape din mrejele bingingului.

  Friends nu doar că i-a crescut pe actorii care interpretau rolurile principale, ci și a adus stereotipurile personajelor lor în alte producții. Tot ce astăzi numim influencers, s-a născut atunci. Să ne gândim doar la tunsoarea lui Rachel care a fost pentru ani de-a rândul modelul (dacă nu dorința) tuturor tinerelor din toată lumea.

 • Seinfeld (1989-1998)

  Probabil pentru fanii Seinfeld a spune că ai văzut serialul doar o singură dată, este ca un păcat. Dar pare un viciu cu care lumea să fie împăcată. Și lucrul acesta se vede mai ales în faptul că, deși serialul s-a terminat în ’98, continuă să fie re-re-re-redifuzat și astăzi. Cu alte cuvinte, Seinfeld produce și astăzi bani ... la mai bine de 20 de ani de la încheierea difuzării sale. Mai mult decât atât, Seinfeld poate să fie văzut în câteva producții noi pe Netflix.

 • The X-Files (1993-2002)

  În mod clar, Dosarele X au fost un fenomen în perioada respectivă, așa că nu aveau cum să nu ajungă pe lista de „Cele mai bune seriale din anii '90”. În perioada respectivă, cuplul Fox Mulder (David Duchovny) și Dana Scully (Gillian Anderson) era extrem de iubit de toată lumea. Iar Duchovny și Aderson erau super vedete.

  Așa că nu e de mirare că fanii aproape că îi implorau pe producători să le dea cât mai multe informații despre ce se întâmpla cu adevărat în povestea mare a Dosarelor X. Chiar dacă toată această lipsă de informații a fost cam frustrantă, fiecare episod în parte era super bine construit. Așa că, dacă voiai ceva science fiction, cu puțin horror și ceva dramă, The X-Files era exact ce trebuia.

 • Married... with Children | Familia Bundy (1987-1997)

  Atunci când vine vorba de seriale, toată lumea are dreptul la o plăcere vinovată. Iar pentru perioada respectivă, aceasta se numea Familia Bundy. Serialul ni l-a adus pe Ed O’Neil care poate fi văzut astăzi în Modern Family. Probabil că povestea serialului nu a spus niciodată mai nimic – un tip absolut banal (un pierde vară, frustrat, misogin) care încearcă să găsească mereu soluții pentru a putea pune ceva pe masa familiei sale și pentru a avea suficienți bani pentru berea de după (de după orice, nu doar de după masă).

  Chiar dacă povestea în mare nu sună chiar grozav, Familia Bundy a fost în perioada respectivă o variantă perfectă dacă aveai o jumătate de oră de pierdut în fața televizorului. Iar unele glume erau chiar foarte faine.

 • ER (1994-2009)

  Serialul care ni i-a adus pe George Clooney (înainte să fie mega starul de astăzi), dar și pe Julianna Margulies (cu mulți ani înainte să cunoască succesul datorită producției The Good Wife) nu putea să nu fie trecut pe lista „Cele mai bune seriale din anii '90”. ER a fost difuzat pentru mai bine de 15 ani, iar cele 331 de episoade i-au adus producție nu mai puțin de 124 de nominalizări la Premiile Emmy (un record greu de bătut).

  Povestea din anii ’90 era construită în jurul doctorului Mark Greene (Anthony Edwards), însă evident că sunt ținuți minte drept perioada Clooney. De altfel, atunci actorul interpreta, fără doar și poate, rolul celui mai popular doctor de pe micile ecrane.

 • Sex and the City (1998-2004)

  Poate că nu mai ții minte numărul partenerilor pe care i-a avut Amanda și nici toate problemele pe care le dezbăteau fetele la masa de prânz sau la cafeaua de dimineață, însă în mod clar îți amintești de șifonierul lui Carrie sau de Mr. Big. Poate că povestea din serial nu a fost prea credibilă. Poate că prietenia personajelor nu era deloc transmisă și actrițelor. Însă, în mod cert Sex and the City a fost idealul de prietenie la care tânjeau toate adolescentele din anii '90. În plus, serialul a mai adus ceva în cultura populară de astăzi ... expresiile „totul despre sex” sau „hai să vorbim despre sex” – pe care le vedem astăzi schimbate în fel și fel de moduri.

 • Twin Peaks (1990-1991)

  A ajuns pe lista „Cele mai bune seriale din anii '90” pentru că, în mod cert, a fost cei mai dubios produs de televiziune din aceea perioadă. Twin Peaks a fost serialul care a inventat cuvântul eclectic, înainte ca acesta să fie la modă. Iar David Lynch a devenit unul dintre oamenii de la Hollywood cu care toată lumea voia să lucreze. Tot misterul din jurul serialului l-a făcut să fie atât de speciali și de apreciat. Iar faptul că telespectatori nu știau ce să facă cu toate discuțiile din toate aceste dimensiuni diferite și cu toate planurile diabolice care se construiau, l-au transformat într-un serialul la care trebuia să te uiți.

 • Ally McBeal (1997-2002)

  Filmele cu avocați au fost mereu la modă, însă Ally McBeal nu a fost niciodată doar atât. Firma de avocatură din serial era mai mult un context perfect pentru aventurile personajelor. Iar Ally Mcbeal (Calista Flockhart) a fost, în mod clar, un personaj care a marcat peisajul cinematografic de la aceea vreme. În plus, serialul a avut poate cea mai puternică linie de actori secundari – cu Robert Downey Jr jucând rolul prietenului lui Ally sau Lucy Liu care juca atunci cel mai interesant personaj asiatic de pe micul ecran, Ling Woo.

 • Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)

  Produs la finalul anilor acestei perioade, serialul a intrat pe lista „Cele mai bune seriale din anii '90” datorită modului în care s-a jucat cu granițele genurilor, fiind o combinație perfectă între un serial despre adolescenți, unul de acțiune și unul horror. Înainte de Buffy the Vampire Slayer, nimeni nu combinase elemente horror cu comedie într-un mod atât de creativ și de ușor de înțeles pentru o audiență tânără. Și, s-o spunem pe cea dreaptă, a fost cel care a deschis larg ușa pentru producții precum Twilight sau The Vampire Diaries.

 • South Park (1997-prezent)

  Chiar dacă serialul se difuzează și astăzi, în anii ’90 show-ul era diferit. Astăzi show-ul se concentrează mai mult pe subiecte controversate, ceea ce i-a adus evident un mare succes mediatic. Însă, la începuturile sale, South Park era mai inocent. De altfel, Stan, Kyle, Kenny și Cartman erau atunci niște copii, imaturi, visau la viața lor pustnică din orășelul lor de munte.

  Atunci episoadele erau concentrate mai multe pe experiențele personajelor și mai puțin pe parodiile evenimentelor din lumea culturală de astăzi.

 • The Simpsons (1989-prezent)

  I-am lăsat la final pentru că au fost cei mai buni din perioada respectivă (și încă sunt super woow). Știu că serialul se difuzează și astăzi, însă în mod cert cea mai bună perioadă a lui a fost în anii ’90, atingând apogeul creativ la mijlocul acestei perioade. Ba chiar aș putea afirma că atunci nu găseai în niciun alt produs de televiziune o mai bună scriitură, mai creativă, mai inspirată, mai amuzantă, mai inteligentă. Nu mă crezi ... atunci du-te și uită-te la episodul “Who Shot Mr. Burns?” (1995). Și mai gândește-te la ceva: ce alt personaj a fost citat mai des decât Homer Simpson? Și ce alt serial a prezis mai bine lucrurile care se întâmplă astăzi în lume (mai ales lucrurile care se întâmplă pe scena politico-socială de peste ocean).

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO