Cele mai bune universităţi din Finlanda. Ce oferă diferit studenţilor şi de ce sunt considerate o opţiune excelentă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune universităţi din Finlanda. Ce oferă diferit studenţilor şi de ce sunt considerate o opţiune excelentă

Pentru studenţii care vin din ţările membre ale Uniunii Europene taxele de şcolarizare sunt gratuite şi absolut toţi cei care învaţă aici beneficiază în ultimul an de facultate de 6 luni de practică în cadrul unei companii de profil.
Share this article

Deşi nu este o destinaţie obişnuită printre români, Finlanda se poate dovedi o alegere excelentă dacă vrei să ai parte de studii universitare la un nivel foarte înalt. Una dintre cele mai stabile economii din lume, Finlanda este şi o ţară în care autorităţile pun mare preţ pe politicile sociale bine implementate şi cu viziune pe termen lung. Prin urmare, educaţia este adaptată la cerinţele secolului prezent şi în condiţiile în care sistemul educaţional de aici este considerat unul dintre cele mai bune din lume, este şi gratuit. Inclusiv studenţii străini au acces la facultăţile de aici fără să achite taxe de studiu dacă vin din state membre UE. Cele mai bune universităţi din Finlanda sunt axate pe pregătirea şi înţelegerea practică a materiilor alese, dar şi pe cercetare, având unele dintre cele mai bune rezultate din lume.

Cele mai bune universităţi din Finlanda – Ce studii poţi urma, cum poţi ajunge să studiezi acolo şi ce beneficii ai

Sistemul universitar din Finlanda este împărţit în 2 mari sectoare: universităţile focusate pe cercetare şi politehnicile centrate pe partea profesională, iar acestora li se alătură 3 academii de artă şi o şcoală superioară de economie. 20 de universităţi şi 30 de politehnici sunt în toată ţara, iar mai bine de 30% dintre absolvenţii unei şcoli de învăţământ superior din această ţară au urmat studiile în domenii ştiinţifice precum cercetările neurologice, biotehnologia, tehnologia genetică, fizica temperaturilor joase, reţelele neuronale, ştiinţele neurologice sau cele ale mediului.

Peste 400 de programe de Licenţă şi Master în limba engleză sunt puse la dispoziţie studenţilor străini care vor să studieze în Finlanda, în 35 de universităţi din întreaga ţară. Pe lângă asigurarea gratuită a programului de studiu, studenţii străini beneficiază şi de un program complex de sprijin şi consiliere, atât în cazul procesului educaţional, cât şi în ceea ce priveşte cazarea în căminele studenţeşti sau cluburi cu activităţi extracuriculare. Studenţii au 50% reducere la transportul public şi acces gratuit la toate facilităţile oferite de universitate, de la internet şi acces la sălile de computere din campus la bibliotecă sau piscină.

Procesul de admitere începe toamna, în perioada octombrie – decembrie, iar studenţii pot depune simultan cerere de admitere şi dosar la cel mult 6 facultăţi. Pentru studiile în limba engleză este necesar şi un certificat care să dovedească cunoaşterea acesteia, precum TOEFL, IELTS sau Cambridge. În funcţie de facultatea aleasă, poţi fi invitat în Finlanda sau la Ambasada de aici pentru a da examen de admitere în cadrul căruia îţi vor fi evaluate competenţele cognitive, numerice sau de comunicare, după caz. Rezultatele exemenelor de admitere sunt anunţate la începutul verii, după 5 iunie, iar din 17 iulie sunt făcute publice listele cu locurile rămase neocupate.

Cele mai bune universităţi din Finlanda – Care sunt şi ce oferă studenţilor străini

Helsinki University este cea mai veche şi cea mai mare unitate superioară de învăţământ din Finlanda. Fondată în anul 1640, este în top 100 cele mai bune universităţi din lume şi în top 25 în Europa. Pentru studenţii din Uniunea Europeană taxele de şcolarizare sunt 0, aceştia având la dispoziţie 35 de programe de masterat cu predare în limba engleză şi 32 de programe de doctorat. Se pune mare preţ pe interacţiunea dintre studenţi şi profesori, aceasta fiind considerată o parte esenţială a vieţii academice la Helsinki.

Foto: Facebook Helsinky University

4 campusuri sunt în capitala Finlandei pentru studenţii acestei universităţi, toate cu acces facil la transportul public şi biblioteci moderne, cu acces gratuit la cărţi şi studii academice dintre cele mai recente, precum şi resurse educaţionale online. Toţi studenţii sunt membri ai organizaţiei Student Union, care oferă beneficii substanţiale în Helsinki, unde viaţa poate fi destul de scumpă. Astfel, ca membru al acestei organizaţii poţi avea acces la cazări mai ieftine, servicii de sănătate, mese mai ieftine şi acces la preţ redus la baze sportive.

Aalto University este o altă universitate de prestigiu din Finlanda. Are sediul tot în Helsinki şi oferă studii în domenii diverse, de la artă şi ştiinţă la tehnologie şi afaceri. Ca şi restul instituţiilor universitare din Finlanda, şi aceasta are programe multiple dedicate studenţilor străini, iar taxele de studiu pentru cei din Uniunea Europeană sunt tot gratuite pentru cei ce trec examenul de admitere. Fiecare student are un profesor dedicat ce îl va sprijini şi mentora pe timpul programului de studiu, astfel încât acesta să poată evolua şi să obţină cât mai mult din anii de şcoală petrecuţi aici.

Jamk University este şi ea recunoscută pentru deschiderea faţă de studenţii din străinătate şi oportunităţile de practică oferite cu ajutorul companiilor partenere. Din cei peste 8.000 de studenţi, aproape 40% fac training sau aprofundează studiile ăb companii sau universităţi partenere, din afara ţării. Jamk are 5 programe de licenţă şi unul de master în limba engleză, dar le oferă studenţilor străini şi posibilitatea de a învăţa limba finlandeză. Are una dintre cele mai mari rate de angajare în rândul absolvenţilor, mai bine de 83% dintre aceştia găsindu-şi un loc de muncă în primul an de la finalizarea studiilor.

Foto: Facebook Jamk University

Deşi nu are un campus al ei, universitatea din centrul Finlandei colaborează cu o agenţie nonguvernamentală ce pune la dispoziţia studenţilor aproape 80 de unităţi de cazare în oraş, la preţuri mult sub nivelul chiriilor din localitate. Mai mult, cei care închiriază prin acest sistem pot beneficia de el atât pe durata studiilor, cât şi încă 2 ani după încheierea lor. Chiria lunară este de până în 10 euro pe metru pătrat şi acoperă şi costurile cu electricitate, gaz etc. Universitatea le oferă studenţilor şi discount-uri la mesele luate în restaurantele şi cafenelele Jamk, acces gratuit la servicii de consiliere psihologică pentru dezvoltare personală sau motivaţie în învăţare sau reduceri la accesul în spaţii dedicate activităţilor sportive.

Hamk University este una dintre cele mai mari universităţi din ţara celor o mie de lacuri şi este considerată vârful în sistemul educaţional de aici. Este recunoscută atât pentru tehnologiile înalte pe care le utilizează în procesul de învăţământ, cât şi pentru accentul puternic pe care îl pune pe informaţia globalizată şi actualizată. Studiile se axează mult pe învăţarea experienţială, practică şi pe cea de tip problematizare.

Foto: Facebook Helsinky University

La Hamk University învaţă studenţi din peste 70 de ţări, iar aceştia au 7 campusuri la dispoziţie care se regăsesc pe o arie de 100 de kilometri. Cazarea se poate face în apartamente single sau apartamente cu baie şi bucătărie comune, costurile fiind în jur de 200-250 de euro şi acoperind şi cheltuielile cu căldura, apa sau electricitatea.

Pentru studenţii care vin din ţările membre ale Uniunii Europene taxele de şcolarizare sunt gratuite şi absolut toţi cei care învaţă aici beneficiază în ultimul an de facultate de 6 luni de practică în cadrul unei companii de profil, pentru cei care doresc existând posibilitatea de a rămâne să lucreze acolo după absolvire.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora