Căutare

Share this article

Pentru al doilea an consecutiv, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume. Dar se pare că fericirea este ceva ce caracterizează nordul Europei, având în vedere că în raportul World Happiness pe 2019 se află încă trei țări nordice: Danemarca, Norvegia și Islanda. De ce e Finlanda cea mai fericită țară din lume? Realizatorii raportului au luat în calcul șase factori la care, se pare, finlandezii stau excelent, iar acest lucru le afectează fericirea:  GDP per capita (produsul intern brut), ajutorul social, speranța de viață, libertatea de a lua decizii în viață, generozitatea și nivelul de corupție din țara respectivă.

Vezi și: Viața în Finlanda: cât costă să trăiești în “cea mai fericită țară din lume”

De ce e Finlanda cea mai fericită țara: finlandezii se simt în siguranță în țara lor

Autorii World Happiness Report 2019 spun că ajutorul dat celorlalți te face să te simți bine, iar finlandezii sunt genul de persoane care donează regulat în scopuri caritabile și își “rup” din timpul lor liber pentru a se dedica unor cauze sociale.

Specialiștii susțin că fericirea finlandezilor mai provine și din siguranța pe care aceștia o simt în țara lor. Finlandezii se declară mulțumiți de mediul înconjurător, de comunitatea din care fac parte, de serviciile publice și de educație.

sursa foto: istock

Dacă pleci în Finlanda împreună cu copiii, te poți considera norocos. Sistemul finlandez de învățământ are rezultate deosebite, fiind recunoscut și apreciat în întreaga lume. Creșa, grădiniță și școala sunt gratuite, însă există și varianta învățământului privat. Metoda finlandeză de învățământ este mult mai relaxată, le permite copiilor să se joace mai mult, să interacționeze și nu se focusează pe evaluarea lor.

De ce e Finlanda cea mai fericită țară: stabilitatea politică și financiară joacă roluri importante

Realizatorii World Happiness Report susțin că și creșterea simțului civic sporește fericirea oamenilor. În țările în care viața politică este stabilă, iar oamenii au încredere în liderii lor, populația este mai fericită.  Finlanda este una dintre cele mai puțin corupte țări din lume.

Cei care au analizat raportul mai pun fericirea finlandezilor și  pe seama faptului că aceștia nu au competiție prea mare la job, iar cei rămași fără loc de muncă sunt ajutați mult de stat.

Desigur, stabilitatea economică joacă și ea un rol major în fericirea finlandezilor. Doar șase la sută din populația Finlandei trăiește în sărăcie. Sistemul de ajutor social este bine pus la punct, educația este la nivel înalt și costă puțin, iar sistemul de sănătate este unul pe care te poți baza.

Sunt și specialiști care susțin că finlandezii sunt cei mai fericiți și pentru că nu au așteptări prea mari legate de fericirea lor. Practic, ar fi mai fericiți pentru că se mulțumesc cu mai puțin.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO