Căutare

Share this article

Dacă acum 30 de ani era important să ai o meserie, posturile de zidar, instalator sau electrician nu sunt nici pe departe cele mai căutate job-uri în 2020.

Piața muncii se schimbă cu o rapiditate pe care nici nu poți să ți-o imaginezi.

Schimbările la nivel demografic și avântul tehnologic pot duce la pierderea netă a aproape 5 milioane de job-uri până în 2020, conform unui studiu publicat de Forumul Economic Mondial.

În total, raportul estimează că un număr de 7,1 milioane de job-uri vor fi pierdute, majoritatea fiind cele administrative și de birou.

Raportul intitulat „The Future of Jobs” (viitorul locurilor de muncă) a fost întocmit după chestionarea a 350 de angajatori ce provin din nouă industrii viabile în 15 dintre cele mai mari economii ale lumii, care au venit cu previziunile lor legate de evoluția pieței muncii.

În timp ce peisajul locurilor de muncă se așteaptă să treacă prin schimbări radicale în următorii câțiva ani, raportul prezice care vor fi cele mai căutate job-uri în 2020.

O parte a raportului oferit de Forumul Economic Mondial, privind situația pe piața muncii
  1. Data analyst la mare căutare

Conform raportului, analiștii de date (sună aiurea în limba română și aproape nimeni nu folosește acest termen) vor fi foarte căutați în toate industriile în 2020.

Respondenții la sondaj au spus că se așteaptă să aibă o cerere mai mare pentru analiștii de date, deoarece vor avea nevoie de ajutor pentru a înțelege toate datele generate de întreruperile tehnologice.

  1. Job-urile din IT rămân în continuare printre cele mai căutate și în 2020

Potrivit aceluiași raport, locurile de muncă care au legătură cu computerele și matematica vor fi și mai multe în 2020. Printre aceste ocupații pot fi incluse cele de programatori, dezvoltatori de software, analiști pentru securitatea informației și multe altele.

  1. Profesiile de arhitecți și ingineri rămân stabile

În următorii patru ani, cererea pentru cei talentați în arhitectură și inginerie va continua să crească. În mod specific, raportul menționează că va fi o creștere în domeniul ingineriei biochimice, a nanotehnologiei, roboticii și ingineriei materialelor.

Până în 2020 ar trebui să fie create 2 milioane de job-uri la nivel mondial ce se vor adresa domeniilor: computere, matematică, arhitectură și inginerie, conform aceluiași raport.

  1. Va fi nevoie de tot mai mulți oameni specializați pe vânzări

Deoarece progresele tehnologice continuă să perturbe industriile, va exista o nevoie tot mai mare de vânzători specializați, care să explice ofertele companiei către o gamă largă de clienți, inclusiv întreprinderi, guverne, consumatori, precum și clienților noi cu care compania nu a lucrat niciodată.

De exemplu, întrucât conținutul editorial este consumat din ce în ce mai mult pe telefonul mobil, o companie de media digitală ar dori să angajeze persoane din vânzări care să aibă cunoștințe și informații despre advertisingul online.

  1. Va fi nevoie de seniori manageri în industrii, capabil să conducă companiile în perioade caracterizate de transformări

Raportul afirmă că industriile mari vor avea nevoie de un nou tip de manager pentru a ajuta companiile să navigheze pe apele schimbării. Aceste industrii care vor avea nevoie de acest nou tip de manageri vor fi media, entertainment și informațiile.

  1. Designerii de produs nu pleacă nicăieri

Una dintre aptitudinile de top ce vor fi căutate în 2020, va fi creativitatea, potrivit raportului. Va fi nevoie de creativitate tocmai din cauză că acele job-uri monotone ar putea fi automatizate, iar cele creative vor avea nevoie de oameni adevărați.

Unul dintre respondenții sondajului a spus că vor fi din ce în ce mai necesari oamenii cu creativitate pentru posturi de proiectanți, în special designeri comerciali și industriali. Acestea sunt persoanele care proiectează și dezvoltă produse precum mașini, aparate, sau gadgeturi.

  1. Specialiștii în resurse umane și dezvoltare organizațională vor fi, de asemenea, necesari pentru a ajuta la reorientarea profesională a lucrătorilor

În timp ce schimbările tehnologice și socio-economice vor face ca unele locuri de muncă să dispară complet, vor exista și noi locuri de muncă create și oameni care trebuie să le ocupe.

O modalitate prin care companiile planifică să găsească talentul necesar pentru noi locuri de muncă este formarea angajaților existenți cu noi seturi de competențe. De fapt, 65% dintre respondenți au spus că deja investesc în reorientarea profesională a angajaților actuali.

Citește și:

Care vor fi locurile de muncă ale viitorului? Şi ce joburi ar putea dispărea peste 20 de ani?

Astfel, specialiștii în dezvoltare și profesioniștii în resurse umane vor fi necesari nu numai pentru angajarea pe o piață competitivă, ci și pentru a ajuta angajații să dezvolte noi seturi de competențe.

  1. Cererea de experți în domeniul reglementărilor și relațiilor guvernamentale va continua să crească pe măsură ce companiile vor îmbrăca noile tehnologii

Pe măsură ce companiile adoptă și dezvoltă tehnologii emergente, acestea vor căuta, de asemenea, să-i angajeze pe cei familiarizați cu modul de navigare a laturii legale a lucrurilor.

De exemplu, deoarece producătorii tradiționali și companiile tehnologice dezvoltă mașini fără șoferi, ei angajează și oameni pentru a înțelege legile relevante și pentru a lucra cu autoritățile de reglementare guvernamentale pentru a găsi cea mai bună modalitate de a pune în aplicare tehnologia.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO