Cele mai ciudate tradiții și superstiții din întreaga lume ce prevestesc intrarea cu bine în noul an. Bonus: 5 superstiții românești - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai ciudate tradiții și superstiții din întreaga lume ce prevestesc intrarea cu bine în noul an. Bonus: 5 superstiții românești

De la aruncarea farfuriilor în Danemarca la arderea sperietoarelor în Ecuador, urmarea acestor superstiții ciudate aduce noroc.
Share this article

Revelionul este un eveniment larg celebrat, în care multe culturi își iau rămas-bun de la un an încheiat, cu obiceiuri, tradiții și superstiții unice de Anul nou. De la aruncarea farfuriilor în Danemarca la arderea sperietoarelor în Ecuador, urmarea acestor superstiții ciudate, dar minunate, se presupune că aduce noroc.

Comparativ cu țări precum Italia, Argentina și Filipine, tradițiile noastre sunt destul de plictisitoare! Aruncarea mobilierului vechi pe fereastră ar putea fi exact eliberarea de stres necesară după acest an nebun. Dar să ne uităm puțin cum fac alții:

Arderea sperietoarelor (Ecuador)

În Ecuador, mulți cetățeni aprind sperietori umplute cu hârtie la miezul nopții în noaptea de Revelion, arzând și fotografiile vechi care reprezintă amintiri neplăcute. Conform tradiției străvechi, se crede că acest gest ajută la alungarea oricărui ghinion sau lucruri rele care s-au întâmplat în ultimele 12 luni.

Superstiții de Anul nou: Aruncarea farfuriilor (Danemarca)

În timp ce grecii sunt faimoși pentru spargerea farfuriilor în momente festive, acest obicei este popular și în Danemarca. De fapt, în noaptea de Revelion, danezii aruncă farfurii neutilizate, strânse pe parcursul anului, la ușile familiilor și prietenilor pentru noroc. Cu cât găsești mai multe farfurii în fața casei tale, cu atât mai mult noroc vei avea în noul an, se pare.

108 clopote (Japonia)

În Japonia, în noaptea de Revelion, vei auzi sunetul a 108 de clopote răsunând pe străzi. Această tradiție budistă se crede că alungă păcatele umane, aducând noroc tuturor. Pe lângă asta, locuitorii mai cred că este noroc să intri în Noul An zâmbind sau râzând.

Purtarea chiloților colorați (America de Sud)

Conform tradiției, există o superstiție legată de culoarea chiloților, ce se pare că poate determina ce aduce Noul An. În țările din America de Sud, cum ar fi Mexic, Bolivia și Brazilia, soarta ta pentru anul următor este hotărâtă de culoarea chiloților tăi. Cei care vor să găsească dragostea poartă chiloți roșii de Revelion, în timp ce cei care speră la bogăție ar trebui să aleagă culoarea galbenă. Dacă doar cauți pacea, chiloții albi ar trebui să fie la îndemână.

Superstiții de Anul nou: Lucruri rotunde (Filipine)

Filipinezii speră să aducă prosperitate și bogăție în noul an înconjurându-se cu lucruri rotunde în noaptea de Revelion. De la monede la struguri, fiecare element reprezintă bogăție și succes. Ai auzit de această tradiție unică înainte?

Aruncarea mobilierului pe fereastră (Italia)

În Italia, mulți localnici aruncă mobilier vechi pe fereastră pentru a simboliza un nou început pentru anul care urmează. De la perne la pături, orice nu le mai aduce bucurie va fi aruncat afară.

Aruncarea hârtiei pe fereastră (Argentina)

După ce au distrus toate documentele și hârtiile vechi, argentinienii le aruncă pe fereastră pentru a arăta ca niște nori de confetti. Conform obiceiului, ei distrug totul înainte de căderea cortinei peste an, simbolizând lăsarea trecutului în urmă.

Comunicarea cu animalele (România)

În România, agricultorii își petrec Revelionul comunicând cu animalele lor. Aparent, dacă au succes, norocul îi va urma.

Și dacă tot am ajuns în România, mai avem câteva:

Bani și grâu în buzunar. Nu trebuie să te prindă Anul nou cu buzunarele goale, așa că românii se înghesuie să bage bani și boabe de grâu, ca să aibă prosperitate anul ce urmează.

De asemenea, trebuie să ai ceva roșu pe tine, ca să-ți aducă noroc.

Superstiții de Anul nou în România

Și nu te mira dacă nu mai găsești nici măcar o aripioară de pește în magazine, pentru că nu se poate Revelion fără pește pe masă, care înseamnă belșug.

Dacă strănuți la miezul nopții, clar o să ai un an cu sănătate și multe bucurii. Iar dacă se întâmplă ca prima femeie care îți trece pragul în noul an să fie brunetă, o să-ți meargă super bine. Iar dacă crezi în tradiție, închide ușa blondelor și roșcatelor.

Și nu face curat pe lângă casă în noaptea de ajun, ca să nu agiți spiritele rele.

În rest, românii nu prea au superstiții legate de dragoste și pace, totul se rezumă la belșug și bogăție.

Citește și: Cum se sărbătorește anul nou în lume. Cele mai ciudate tradiții de revelion

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora