fbpx

Căutare

Share this article

Pentru cei mai mulţi dintre noi noaptea dintre ani e un prilej perfect pentru o distracţie pe cinste sau o oportunitate pentru a reflecta la ce a fost în anul care se încheie şi la ce ne dorim pentru următorul. Este însă şi un eveniment marcat de tradiţii şi superstiţii, aşa că am căutat care sunt cele mai ciudate tradiții de revelion.

Cele mai ciudate tradiții de revelion

În România cele mai populare obiceiuri la care mulţi ţin cu sfinţenie în noaptea de revelion sunt legate de banii din portofel, despre care se spune că aduc belşug dacă îi ai asupra ta la miezul nopţii şi dorinţa pusă tot la trecerea dintre ani.

Sunt însă popoare care au obiceiuri care mai de care mai bizare pentru noaptea de revelion.

În Spania, de exemplu, anul nou începe cu linişte deplină printre cei care respectă o tradiţie veche de mai bine de un secol. Şi asta pentru că se spune că dacă reuşeşti să mănânci 12 boabe de strugure în primele 12 secunde ale anului vei avea parte de tot atâtea luni pline de noroc. Deşi originile superstiţiei nu sunt clare, unii cred că la baza acesteia stau viticultorii din Alicante care, în urma unei recolte extrem de bogată obţinută la începutul anilor 1900, au căutat o metodă de a mai scăpa din surplusul de struguri şi au venit cu această idee.

În Danemarca, în schimb, numai de linişte nu se poate vorbi în noaptea de revelion. Farfuriile nefolosite în anul care se încheie sunt sparte de tocurile uşilor prietenilor în spiritul legăturii puternice care îi leagă. Cu cât găseşti mai multe cioburi la uşă, cu atât ştii că ai mai mulţi prieteni care te-au vizitat şi s-au gândit la tine, ceea ce automat face anul ce vine mai bun.

În Italia e şi mai mare deranjul. În zona Napoli se aruncau pe geam obiecte vechi, simboluri ale anului trecut, un fel de curăţenie totală în viaţă, în care te debarasezi atât de lucruri inutile, cât şi de amintiri neplăcute şi griji. În ultimii ani localnicii au mai renunţat la obicei, dar asta nu înseamnă că nu mai zboară din unele apartamente câte o farfurie sau o oală.

Şi în Elveţia există un obicei de revelion care necesită apoi curăţenie temeinică, dar în niciun caz pe loc. Mai exact, oamenii aruncă la miezul nopţii îngheţată pe podea, ca un semn al abundenţei şi prosperităţii. Aceasta însă trebuie să rămână acolo toată noaptea pentru că dacă ar curăţa-o cineva se consideră că influenţează negativ norocul omului.

În ţările din America Latină lenjeria intimă e la putere. Şi, da, nu doar cea roşie este importantă, ci îţi alegi culoarea în funcţie de ceea ce îţi doreşti de la anul nou. Despre lenjeria roşie se spune că dacă o porţi, îţi vei găsi dragostea sau vei avea parte de un an plin de pasiune. Dacă visezi însă la bogăţie, lenjeria aurie sau galbenă este cea pentru care trebuie să optezi în noaptea de revelion. Are însă şi lenjeria albă rolul ei – aduce pacea în viaţă.

Foto: cusitravel.com

În Ecuador, la miezul nopţii nu artificiile sau şampania sunt importante, ci arderea unor sperietori de ciori special confecţionate şi umplute cu hârtie. Se spune că în acest fel este distrus răul din ultimele 12 luni şi se deschide calea către fericire.

Peru este o ţară plină de tradiţii şi superstiţii, iar dintre cele din noaptea de revelion cea cu cartofii este poate cea mai ciudată dintre ele. Se aşează 3 cartofi sub un scaun sau sub canapea – unul dintre ei curăţat de coajă, altul, curăţat doar pe jumătate şi unul întreg. La miezul nopţii se alege pe nevăzute unul dintre cartofi, iar acela arată previziunile financiare ale persoanei respective. Cartoful curăţat e semn că anul nou va fi unul dezastruos în ceea ce priveşte finanţele, cartoful curăţat pe jumătate arată că lucrurile vor fi normale, în timp ce cartoful în coajă e semn pentru un an plin de bani.

În Chile anul nou începe cu un boom de proteine în organism pentru că tradiţia spune că e musai să începi anul mâncând 3 linguri pline cu linte, una după alta. Una e pentru dragoste, alta e pentru sănătate şi a treia, pentru bunăstare.

Columbia are şi ea o listă lungă de tradiţii pentru trecerea în noul an, dar cea care chiar merită menţionată este aceea în care, dacă eşti amator de călătorii, ieşi la miezul nopţii în stradă, cu o valiză goală, şi te plimbi cu ea prin cartier astfel încât anul care vine să te poarte prin cât mai multe locuri. Acum, dacă e să ne uităm la cât ne-a ţinut în loc pandemia asta, s-ar putea ca tradiţia să fie adoptată în curând de tot mai multe popoare.

Trecând însă prin toată lista aceasta, parcă nimic nu este totuşi la fel de ciudat precum este bătaia cu bâte de la Ruginoasa, din ajunul anului nou, care s-a lăsat ani în şir cu multe victime printre participanţi.

Citeşte şi: Top destinații turistice în care să-ți petreci noaptea de Revelion – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO