Cele mai frumoase castele din Europa - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase castele din Europa

Share this article

Nu exista un loc mai indicat pentru a vizita cele mai frumoase castele, decât în Europa, lucru absolut normal, având în vedere vechimea si istoria bătrânului continent. Unele romantice, altele sinistre, castelele din Europa evocă un sentiment palpabil de melancolie și mirare. Majoritatea castelelor au servit drept fortărețe de apărare, în timp ce altele au fost construite doar pentru a etala puterea și influența familiilor regale. Iată un top al celor mai frumoase 10 castele din Europa, alcătuit de worldatlas.com.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Chenonceau din Franța

Chenonceau Castle, Foto: iStock

Castelul Chenonceau este o bijuterie a coroanei din Valea Loarei. Este situat pe malul râului Cher, într-un sat mic cunoscut sub numele de Chenoceaux. Castelul Chenonceau ce se laudă cu o arhitectură medieval gotică cu detalii renascentiste, este cel mai vizitat monument istoric privat din Franța. Șanțul exterior este locul ideal pentru lebede, iar picturile interioare poartă semnătura unor mari artiști precum Tintoretto, Van Dick, Correggio, Rubens. Grădina castelului păstrează vie amintirea istorică a amantelor ce au locuit acolo. Dormitoarele domnițelor ce au jucat un rol important în istoria castelului, sunt o marturie a rafinamentului acestora.

Citește și: Castele şi vile de lux pentru fanii Game of Thrones

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Peleș, România

Castelul Peleș, Foto: iStock

Cum bine știm, castelul Peleș este o construcție neo-renascentistă, mai degrabă un palat considerat castel. Camerele au fiecare, o temă dedicată ce provine din vasta cultură a lumii. Castelul Peleș găzduiește unele dintre cele mai fine colecții din Europa, inclusiv statuete, picturi și mobilă. Grădina are câteva fântâni, trepte și piese decorative.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Malbork din Polonia

Malbork castle, Foto: iStock

Castelul Malbork este situat în orașul polonez cu același nume și este compus din 3 castele diferite, separate prin șanțuri și turnuri. Este cel mai mare castel din lume dacă luam in calcul suprafața construită. Este un exemplu clasic de fortăreață medievală, o operă arhitecturală unică, având influențe de stil preluate de la castelele teutonilor și clădirile gotice din nord-estul Europei.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Hohenzollern din Germania

Castelul Hohenzollern, Foto: iStock

Acest castel se află la aproximativ 50 de km de Stuttgart, în apropierea Alpilor elvețieni. A fost reședința dinastiei Hohenzollern înainte de cel de-al doilea Război Mondial, cu origini de pe vremea împăraților Germaniei. Castelul este situat pe vârful muntelui Hohenzollern. Castelul a căzut în paragină în decursul secolului al 18-lea, fapt care a dus la demolarea unor clădiri și camere. Astăzi, singura clădire rămasă este capela medievală.

Castelul este plin de artefacte istorice printre care coroana regelui Wilhelm al II-lea sau uniforma regelui Frederick cel Mare. Castelul a fost distrus de un cutremur de pământ în 1978, iar reparațiile au durat până la mijlocul anilor ’90.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Kasteel de Haar, Olanda

Kasteel de Haar, Foto: iStock

Puține castele din Olanda pot rivaliza cu Kasteel de Haar, mai ales cu imaginea lui de fortăreață medievală. Acest castel de poveste se ridică maiestuos dintr-un parc cu copaci impresionanți, grădini vechi și iazuri. Castelul nu e faimos doar pentru arhitectura sa, ci și pentru interioare, grădini și capelă. Interiorul este decorat cu ornamente de lemn ce reflectă cultura romano-catolică, iar în exterior sunt peste 7000 de copaci și iazuri.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Corvinilor, România

Castelul Corvinilor, Foto: iStock

Acest castel în stil gotic a fost construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întarituri, ce a servit drept fortăreață până în secolul al 14-lea. Este o constructie impunatoare, cu turnuri, bastioane si un donjon. Acest castel minunat are o sală a cavalerilor, poduri, forturi înalte, o curte bine întreținută, o capelă și 50 de camere decorate cu artă medievală. În curte se găsește o fântână sapata în piatră, de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. A durat 15 ani până au dat de apă, la 30 de metri adâncime. O pictură ce descrie legenda corbului care tine in cioc un inel de aur – simbol al familiei Corvinilor – poate fi admirată in aripa castelului, numită Matia.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul de pe Insula Trakai, Lituania

Trakai Castle, Lithuania. Foto: iStock

Acesta este un palat istoric construit în stil gotic de către un duce lituanian, în secolul al 14-lea. A servit drept reședința ducelui încă de pe vremea în care Trakai era capitala Lituaniei. Întregul peisaj al insulei Trakai dictează arhitectura castelului ce a făcut loc câtorva lacuri ce înconjoară centrul istoric. Aici se organizează frecvent diferite expoziții, ceea ce reprezintă veritabile atracții pentru turiști, iar in prezent castelul este muzeu și gazda unor concerte impresionante.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Lacko din Suedia

Castelul Lacko, Suedia, Foto: iStock

Castelul Lacko  este asemenea frumoasei adormite, fără nici o renovare demnă de secolul 20. Interioarele originale din secolul al 17-lea pot fi admirate și azi.

Castelul a căzut complet sub tăcere când chiriașul său, Magnus Gabriel, a fost forțat să iasă din castel de către regele Karl al XI-lea, care a luat unele dintre obiectele prețioase ale castelului.  Spectacole de operă au loc anual în curtea interioară a castelului.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Conwy din Țara Galilor

Conwy Castle, Foto: iStock

Castelul Conwy este o fortăreață medievală ce a fost construită de către Edward I în timpul cuceririi Țării Galilor. Castelul este divizat prin pereți interior și exteriori și este apărat de 8 turnuri mari. O poartă ce dă în mare, permitea castelului să fie aprovizionat pe această cale.

  1. Cele mai frumoase castele din Europa: Castelul Mont Saint Michele

Mont Saint Michele este o mica insula stâncoasa, situata in Normandia, pe coasta de nord a Frantei, care gazduieste unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-ati putea vedea vreodata. Fiind înconjurat de ape, era ferit de eventualele atacuri inamice, castelul fiind folosit pentru apărare încă din vremuri străvechi. Castelul a supraviețuit Războiului de 100 de ani fără nici o pagubă, iar azi face parte din patrimoniul UNESCO.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora