Cele mai frumoase drumuri din Italia. Cărări latine ce nu trebuie ocolite - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Cu orașele sale în vârf de deal, cu coastele accidentate și peisajele luxuriante, e greu de ales cele mai frumoase drumuri din Italia. Italia în sine este o poezie, o operă de artă, însă am reușit să alegem șapte dintre cele mai frumoase itinerarii de poveste.

Cele mai frumoase drumuri din Italia: regiunea viticolă Toscana

Foto: Shutterstock

Cei gurmanzi vor fi înnebuniți după o călătorie cu mașina în ținutul rural al Toscanei, faimos pentru peisajele sale pastorale ce cuprind culturi de viță de vie și plantații de măslini. Pentru a te delecta cu imaginea specifică Toscanei, pornește din Florența spre sudul Italiei pe drumul S22. După 30 de minute vei intra în regiunea viticolă Chianti. Drumul este destul de liber așa că te poți bucura în pace de priveliște. Zăbăvește cât vrei pe strada în zig zag din Chianti și Greve iar apoi oprește-te în Gimignano, orașul medieval  cunoscut pentru turnurile sale și plimbă-te pe străzile lui înguste. În funcție de cât timp ai la dispoziție, poți alege să-ți petreci noaptea în acest oraș, iar a doua zi de dimineață să pornești spre Siena, mai apoi, tot spre sud să mergi spre Buonconvento și Pienza și să închei călătoria cu spectaculosul Val D’Orcia, probabil cea mai uimitoare întindere rurală din Toscana.

Citește și:

Cele mai frumoase drumuri din lume. 10 șosele pentru care merită să vizitezi lumea

Cele mai frumoase drumuri din Italia: Salento, Puglia

Nu ai auzit de Puglia? Această regiune găzduiește unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Italia, Salento și, chiar dacă e cale lungă până în sud, chiar merită vizitată. Drumul pe coasta Salento cuprinde stânci uriașe, golfuri turcoaz și turnuri antice folosite odată pentru a avertiza satele de apropierea armatelor și a piraților. Cea mai inspirată alegere este să începi călătoria din Santa Maria di Leuca, un orășel cu plaje nisipoase și arhitectură orientală, să traversezi Otranto unde vei găsi o mulțime de restaurante cu mâncare locală și o mulțime de alei pe care să te plimbi pe malul mării, iar apoi, să închei călătoria în Galliapoli, cunoscut drept Ibiza al Pugliei datorită cluburilor și vieții de noapte.

Foto: Shutterstock

Cele mai frumoase drumuri din Italia: Coasta Amalfi, Campania

Nu poți să mergi în Italia fără să vizitezi spectaculoasa Coastă Amalfi cunoscută în toată lumea pentru peisaje de coastă dramatice, satele pastelate și drumurile șerpuite. Coasta Amalfi reprezintă unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din lume. De la Salerno, principala poartă sudică, îndreaptă-te către Vietri Sul Mare, un orășel faimos pentru ceramica sa, dar și punctul de pornire al drumului de coastă. De aici șoseaua devine tot mai provocatoare, cu peisaje tot mai perturbatoare.

Nucleul principal al coastei este Amalfi, cu reperul Catedralei Sfântul Andrei și dealurile din jur. Apoi du-te spre Positano, o destinație elegantă, cu case colorate, și încheie-ți călătoria în Sorrento, un punct turistic fierbinte, plin de viață.

Foto: Shutterstock

Cele mai frumoase drumuri din Italia: coasta siciliană, Sicilia

Sicilia este cea mai mare insulă a Italiei, în Marea Mediterană, ce oferă călătorilor peisaje care opresc respirația. Unul dintre cele mai spectaculoase itinerarii pe care le poți face aici  este între orașele Siracusa și Messina. Acordă-ți timp pentru a admira cel mai mare teatru antic din Sicilia, poziționat în Siracusa, vechiul centru al Cataniei și versanții Muntelui Etna care mai erupe și azi. Acest itinerariu îți oferă oportunitatea de a te opri și a explora micile orașe de pe coastă și de a te bucura de bucătăria locală.. Ceva ce nu trebuie ratat este anticul oraș Taormina, faimos pentru spectaculosul său teatru greco-roman.

Foto: Shutterstock

Cele mai frumoase drumuri din Italia: Regiunea rurală Umbria

Această mică regiune numită inima verde a Italiei, este probabil unul dintre cele mai fascinante locuri din țară.

Chiar dacă este punctată de frumoasa sa zonă rurală, satele de pe dealuri, bisericile medievale și castelele romantice, magia regiunii este încă nedescoperită. Introducerea perfectă în Umbria este Spoleto, un oraș în vârf de deal, aflat la doar două ore de mers cu mașina de Roma. Apoi mergi tot înainte spre Norcia, oraș faimos pentru gastronomia sa. Dacă ai timp, stai peste noapte aici și gustă tradiționalul salumi de Norcia la unul dintre restaurantele din centru. Următoarele zile trebuie să le petreci pentru a descoperi cultura și istoria din Assisi (cunoscut pentru spectaculoasa biserică San Francesco) și Perugia, iar la final, oprește-te în Orvieto, la granița cu Toscana.

Foto: Shutterstock

Cele mai frumoase drumuri din Italia: Drumul Marilor Dolomiți, Trentino Alto Adige și Veneto

Această zonă este fără dubiu probabil cel mai frumos traseu montan pe care poți merge cu mașina. Situat chiar la sudul Alpilor, drumul pornește de la Cortina d’Ampezzo, una dintre cele mai chic și scumpe destinații din Italia, la două ore cu mașina de Veneția. Înainte de a-ți continua călătoria trebuie să te oprești la Cortina pentru a gusta preparatele montane tradiționale precum polenta coaptă, friptă sau pe grătar. Apoi cațără-te prin Pasul Falzarego și oprește-te în Bolzano, în Trentino-Alto Adige, orașul capitală al provinciei. Această călătorie îți oferă șansa de a traversa două regiuni italiene și de a admira spectaculoasele panorame alpine.

Foto: Shutterstock

Cele mai frumoase drumuri din Italia: Parcul Național Abruzzo, Lazio și Molise

Puțin cunoscutele regiuni Abruzzo, Lazio (cu excepția Romei) și Molise oferă călătorilor unele dintre cele mai uimitoare peisaje din Italia. Parcul Național Abruzzo este un vechi parc din Europa și traversează toate aceste trei regiuni. Aici se regăsesc exemplare rare de floră și faună precum urși, cerbi și lupi. Parcul este o adevărată nestemată ce adună munți, păduri, cătune, castele și biserici. Cel mai bun loc pentru a porni călătoria este Frosinone, un oraș din Lazio, iar apoi să te cațări prin munți, să traversezi satele neumblate precum Bisegna, Scanno, Anversa degli Abruzzi și să te oprești la Sulmona.

Foto: Shutterstock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO