Cele mai frumoase grădini botanice din Olanda - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase grădini botanice din Olanda

Morile de vânt sau Amsterdamul ne-au convins să vizităm Țările de Jos. Dar care sunt cele mai frumoase grădini botanice din Olanda?
Share this article

Care sunt cele mai frumoase grădini botanice din Olanda? Pe lângă morile de vând din Kinderdijk, zona istorică a Willemstadului, stația de pompare ir. D. F. Woudagemaal sau Casa Rietveld Schröder din Utrecht, Olanda are nu mai puțin de zece proprietăți înscrise pe  Lista Patrimoniului Mondial. Și lângă toate acestea se adaugă și cel puțin două dintre cele mai frumoase grădini botanice din Olanda.

Olanda a devenit în ultimii ani o destinație tot mai căutată de românii care vor să se mute în străinătate în special datorită faptului că este o țară foarte sigură, 86% dintre locuitori vorbesc limba engleză și pentru că are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din Europa și din lume. Aici salariul minim este de peste 1600 euro pe lună, practic, cel mai mare salariu minim din Europa după Luxemburg.

Însă, Olanda nu este doar o alegere pe termen lung, ci și una dintre cele mai căutate destinații turistice. Amsterdamul, bicicletele, Marea Nordului sau morile de vânt, ne fac mereu să ne gândim la un drum către Țările de Jos, așa cum se numește țara din ianuarie 2020. Iar mai jos vă aducem patru motive să o vizitați, patru dintre cele mai frumoase grădini botanice din Olanda:

Cele mai frumoase grădini botanice din Olanda: Keukenhof, grădina botanică din Lisse

Cea mai mare grădină de flori din lume se găsește în micul oraș olandez Lisse, situat la jumătatea distanţei dintre Amsterdam şi Haga, la doar 40 de minute cu mașina de capitala Olandei. Deschis în fiecare an între jumătatea lunii martie și mijlocul lunii mai, aici veți găsi peste o mie de varietăți de lalele: roşii, mov, galbene, portocalii, violete sau albe. Alături de ele, brânduşe, gladiole, narcise sau frezii au fost plantate în cele 32 de hectare ale grădinii botanice din Lisse.

Împărțit în diverse grădini și pavilioane, aici veți vedea milioane de lalele, iar parcul are o temă diferită în fiecare an. Puteți încerca, de asemenea, să faceți o mică plimbare cu barca de-a lungul căilor navigabile – veți face fotografii absolut superbe.

Grădina botanică nu este însă singurul obiectiv turistic al zonei. Keukenhof este unul dintre principalele obiective turistice ale Olandei, alături de capitala Amsterdam şi morile de vânt, fiind vizitat până acum de peste 45 de milioane de turişti.

Parcul Het din Rotterdam

Nu este o grădină botanică, însă, dacă ajungeți în Rotterdam, trebuie neapărat să vizitați cel mai mare și mai frumos parc din oraș. Principala sa atracție este turnul Euromast. Și tot aici veți găsi Biserica marinarului norvegian (Noorse Zeemanskerk). Cum marinarii scandinavi veneau adesea în oraș, a apărut la un moment dat și un lăcaș de cult pentru ei. După alte câteva locuri temporare de funcționare, biserica a fost construită în 1914 în Parcul Het din Rotterdam, în stil norvegian specific secolului al XVII-lea.

Și tot aici se află și fostul club de noapte Villa Parkzicht, în mare vogă în anii ’80, unde se organizau petreceri și seri disco memorabile. Din păcate, la un moment dat au început să apară drogurile, odată cu ele și scandalurile, și clubul a fost închis.


Citește și: Cele mai căutate locuri de muncă în Olanda. Câți bani poți câștiga dacă muncești în țara lalelelor

Hortus Botanicus

Cele mai frumoase grădini botanice din Olanda: Hortus Botanicus, grădina botanică din Amsterdam

Dacă ajungeți în capitala Olandei, atunci trebuie să treceți neapărat și prin Grădina Botanică – pe numele ei olandez, Hortus Botanicus -, în special în sezonul cald. Deschisă zilnic de la 10 la 17, aceasta este una dintre cele mai vechi din lume, fondată în 1638 – prin comparație, cea mai veche grădina botanică din România se găsește la Iași și a fost înființată în 1856.

Hortus Botanicus se află în zona Plantage, în sud-estul centrului orașului, foarte aproape de Artis, grădina zoologică din Amsterdam (care se mândrește și ea cu un record de vârstă, fiind cea mai veche din Olanda, înființată în 1838).

Puteți ajunge aici cu tramvaiul 9 sau 14, stația Visserplein, sau cu metroul – stația Waterlooplein, ieșirea Hortusplantsoen. Prețul unui bilet este de 8,5 euro pentru adulți, respectiv 4,5 euro pentru copiii cu vârstele între 5 și 14 ani. Deși aflată în centrul agitat și turistic al Amsterdamului, Hortus Botanicus este asaltată de mulțimile de turiști, însă reușește să fie totuși o mică oază de liniște și relaxare.

Citește și: Anita și Geo (Haihui Story) trăiesc de șapte luni în Olanda. Cum arată o viață în care ți-ai văzut părinții ultima dată în decembrie, iar cu prietenii vorbești doar pe internet?

Anita și Geo (Haihui Story) trăiesc de șapte luni în Olanda. Cum arată o viață în care ți-ai văzut părinții ultima dată în decembrie, iar cu prietenii vorbești doar pe internet?

Grădina japoneză din Haga

Nu în ultimul rând, ne îndepărtăm puțin de Amsterdam și ajungem în grădina japoneză din Haga. Aflată în Clingendael Park, aceasta este deschisă pentru public de două ori pe an, primăvară și toamna. Iar intrarea este liberă.

Grădina japoneză a fost creată la începutul secolului XX de către fostul proprietar al Clingendael Park, Marguerite M. van Baroneasa Brienen (1871-1939), numită Lady Daisy. Aceasta a călătorit de mai multe ori în Japonia și, la un moment dat, a adus dintr-un dintre călătoriile sale felinare, un butoi de apă, sculpturi, pavilionul, poduri mici și mai multe plante.

Municipalitatea din Haga a avut întotdeauna mare grijă de Grădina Japoneză în special datorită unicității sale și a valorii extraordinare istorice. Tocmai de aceea, grădina a fost pus pe lista monumentelor istorice naționale în anul 2001. Datorită fragilității sale, aceasta poate fi vizitată doar într-o perioada scurtă din an.

Citește și: Ce salarii sunt în Olanda: cât poți câștiga în cele mai căutate domenii
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora