fbpx

Căutare

Share this article

Când vine vorba de Spania se vorbeşte mult despre oraşele minunate ale Cataloniei, în frunte cu Barcelona, dar nu la mare distanţă de ele, în nordul Peninsulei Iberice, se află o altă zonă senzaţională. Ţara Bascilor este recunoscută pentru peisajele sale extraordinar de frumoase, pentru plajele spectaculoase şi munţii răcoroşi. Dar să vedem care sunt cele mai frumoase locuri şi ce îţi oferă ele, pe lângă numărul mare de restaurante cu stele Michelin, 29 în total.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – San Sebastian

San Sebastian este un orăşel fermecător, ridicat pe malul Oceanului Atlantic, recunoscut şi ca staţiune balneară de excepţie. În secolul al XIX-lea familia regală a Spaniei a stabilit aici reşedinţa de vară, crescându-i popularitatea.

Este recunoscut pentru artă, arhitectură, gastronomia dusă la nivel înalt, dar şi pentru plajele sale. De altfel aici se află şi celebra plajă La Concha, considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai frumoase plaje urbane din lume şi cea mai frumoasă din Europa. Tot aici este şi un mic rai al surferilor, care găsesc plaje şi valuri ce îi provoacă şi îi cuceresc în egală măsură.

Dacă ajungi la San Sebastian rezervă-ţi vreme să vizitezi şi:

  • Palatul Miramar – casa de vară a familiei regale a Spaniei nu este deschisă publicului, dar vă puteţi plimba fără griji prin grădinile sale şi puteţi coborî de acolo spre plajă, spre un tunel ce separă celebra plajă La Concha de plaja Ondarreta;
  • Acvariul Donostia – nu e nici cel mai mare, nici cel mai spectaculos, dar este un loc fermecător, într-o clădire construită la începutul anilor 1900;
  • Muntele Urgull – este, în fapt, o fortificaţie construită în secolul al XII-lea. În vârful lui se găseşte Castelul Mota, ce oferă o privelişte impresionantă asupra întregului oraş şi tot aici se află Statuia lui Iisus, înaltă de 12 metri şi Casa de la Historia, un muzeu dedicat oraşului şi istoriei lui;
  • Insula Santa Clara – o insulă micuţă şi verde de unde poţi admira oraşul în toată splendoarea lui.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Biarritz

Biarritz este un orăşel romantic aflat în partea franceză a Ţării Bascilor. Plajele de aici sunt pe gustul tuturor, fie că vorbim de surferi, de familii cu copii mici sau de tineri dornici de distracţie. Dacă îţi plac plimbările, te poţi pierde pe străduţele oraşului sau poţi vizita Farul, Muzeul Mării, Rocher de la Vierge – un sit amplasat pe o stâncă abruptă, în ocean, Capela Imperială, Muzeul de ciocolată sau Muzeul de artă orientală.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Bilbao

Bilbao este cel mai mare oraş din Ţara Bascilor ce s-a transformat extrem de mult în ultimii 20 de ani. Autorităţile au simţit că au nevoie să aducă mai mulţi turişti acolo şi, implicit, să crească nivelul economic şi pentru asta au ridicat în oraş tot felul de structuri arhitecturale moderne. Găseşti aici un pod realizat de celebrul arhitect Santiago Calatrava, un căţel imens realizat din flori, staţii de metrou futuriste şi, în mod special, Muzeul Guggenheim. Muzeul de artă contemporană are o arhitectură ieşită din comun şi este construit din sticlă, metal şi piatră. Nici drumul cu funicularul până în vârful oraşului nu este de ratat dacă ajungi la Bilbao.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Gaztelugatxe

Gaztelugatxe şi-a câştigat celebritatea nu doar datorită peisajelor fermecătoare, ci şi a faptului că aici a fost filmat Game of Thrones. Insula de lângă coasta Biscaya are în vârful său o mănăstire construită în secolul al X-lea la care ajungi după un drum de 20-30 de minute de la locul în care poţi lăsa maşina. Insula este legată de continent printr-un pod de piatră şi trebuie să ştii că drumul până în vârf presupune să urci 241 de trepte, dar peisajul merită efortul.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Laguardia

Laguardia este un sătuc medieval ce reuşeşte să te întoarcă puţin în timp, preţ de vreo 6 secole. Un perete înalt de 2 metri înconjoară întreaga localitate, iar cele 5 porţi medievale sunt păstrate exact ca în secolul al XV-lea şi sunt folosite în continuare pentru accesul în sat. De altfel, accesul auto este strict interzis aici, făcând din acest sat un loc perfect pentru plimbări liniştite, în aer curat.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz este printre oraşele spaniole cu cea mai bună calitate a vieţii. În 2012 a fost declarat Capitală Verde Europeană datorită numărului mare de parcuri şi este locul în care conservarea patrimoniului arhitectural şi vestigiilor medievale s-a făcut din timp şi cu mare grijă pentru fiecare colţ din clădirile impresionante. Biserici în stil gotic, temple din secolul al XII-lea, ziduri şi hanuri medievale, nimic nu lipseşte din acest oraş.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Salto del Nervion

Cascada Salto del Nervion se află în Parcul natural Monte Santiago şi este cea mai înaltă din Spania, cu o cădere de 222 de metri. Nu doar căderea de apă este spectaculoasă, ci şi priveliştea asupra întregii văi. Trebuie să ştii însă că dacă ajungi acolo pe timpul verii există multe şanse ca aceasta să fie secată. Cea mai bună perioadă pentru o vizită aici este spre finalul iernii, începutul primăverii.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Pădurea Irati

Aflată în sudul Munţilor Pirinei, pădurea Irati este recunoscută pentru brazii şi fagii săi de vârste înaintate şi culorile deosebite pe care le capătă mai ales toamna. Este zonă protejată în Spania, fiind una dintre cele mai mari şi mai bine păstrate păduri de brad şi fag de pe cintinent. Are 16 trasee marcate potrivite pentru turiştii de toate vârstele, fie ei pe jos sau cu bicicletele.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Tologorri

Tologorri este un vârf de 1068 de metri înălţime din munţii Salvada. Este evident că nu înălţimea este punctul lui forte, ci priveliştea pe care o oferă asupra întregului ţinut. Este un loc perfect pentru drumeţii, dar şi mountain bike.

Foto: flickr.com

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Oma Painted Forest

Oma Forest este o operă de artă ieşită din mâinile pictorului şi sculptorului Agustin Ibarrola. Pădurea pictată, aşa cum este denumită, se află în rezervaţia naturală Urdaibai şi este plină cu pini pe care şi-a pus amprenta Ibarrola la începutul anilor 1980. Acesta a vrut să scoată în evidenţă nevoia de armonie între natură, animale şi oameni. Ca să ajungi să-i vezi lucrarea ai de făcut un drum de 30-40 de minute prin pădure, aproape la fel de spectaculos ca pădurea pictată.

Cele mai frumoase locuri din Ţara Bascilor – Peştera Ekain

Peştera Ekain este cea mai faimoasă din Ţara Bascilor. Aici se găsesc picturi rupestre de acum 13.000 – 14.000 de ani, realizate de homo sapiens. Nu poate fi vizitată pentru că picturile se deteriorează din cauza schimbării mediului din interior, dar la puţin peste o jumătate de kilometru distanţă a fost realizată o replică a acesteia – peştera Ekainberri.

Foto: sansebastianturismoa.eus
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO