Căutare

Share this article

Puţini sunt oamenii cărora nu le plac călătoriile. Cei mai mulţi dintre noi visează de la o vacanţă la alta, de la o plecare la alta. Dar şi aici sunt mai multe categorii de călători. Sunt cei care îşi programează vacanţele cu multe luni înainte şi sunt cei care lasă totul pe ultima sută de metri şi decid unde pleacă cu câteva zile înainte. Indiferent de categorie se observă însă o tendinţă în a renunţa la vacanţele luate prin agenţii de turism şi a-ţi planifica singur călătoriile. Iar una dintre provocări este să găseşti cele mai ieftine bilete de avion.

Există câteva reguli de care trebuie să ţii cont ca să nu plăteşti o avere pentru zborurile pe care vrei să le faci. Dacă îţi cumperi biletele cu aproximativ 7 săptămâni înainte ai şanse foarte mari să plăteşti sume modice pentru ele, mai ales dacă vorbim de destinaţii aflate la 2-4 ore de casă. Cele mai scumpe bilete sunt cele luate în ultimele 2 săptămâni sau chiar în ziua de plecare. În acest caz nu funcţionează aproape niciodată sistemul last minute, promovat în general de agenţiile de turism.

Şi perioada în care zbori influenţează foarte mult preţul. Pentru luna noiembrie ai cele mai mari şanse să iei şi cele mai ieftine bilete de avion. Ianuarie şi februarie sunt şi ele luni foarte bune pentru călătorii ieftine. Cum probabil te aşteptai deja, luna august este cea mai scumpă. Iar dacă vrei să pleci în orice destinaţie de sărbători trebuie să fii conştient că atunci preţurile vor fi exorbitante. Fie că vorbim de Crăciun, Paşte, Revelion sau Valentine`s Day, costurile vor fi printre cele mai ridicate din an.

Zilele de plecare şi de întoarcere sunt şi ele foarte importante când vine vorba de costul călătoriilor. Dacă alegi să pleci lunea sau în mijlocul săptămânii este mai mult decât probabil să plăteşti cel mai puţin, în timp ce vinerea este, evident, cea mai scumpă zi a săptămânii. Şi orele de zbor sunt importante şi influenţează simţitor preţul. Cele mai ieftine bilete de avion sunt la zborurile de seară, urmate apoi de cele foarte, foarte matinale.

Pe lângă aceste ponturi este important să ştii şi alte câteva lucruri care să te ajute să-ţi programezi vacanţe la preţuri decente. Dacă te abonezi la companiile aeriene poţi afla printre primii care sunt ofertele lor şi, chiar dacă poate nu aveai neapărat plănuită o călătorie, preţul echivalent cu cel al unui bilet de tren s-ar putea să te convingă. Motoarele gratuite de căutare precum Momondo sau Vola sunt şi ele o soluţie bună pentru a găsi cele mai bune variante şi cele mai ieftine bilete de avion.

Dacă ai în plan o călătorie mai lungă nu te descuraja dacă primele căutări îţi scot la iveală nişte preţuri exorbitante. Cu puţină căutare şi un pic de iniţiativă poţi găsi variante foarte bune. Preţurile pentru zborurile directe sunt, de cele mai multe ori, foarte scumpe, dar poţi încerca să cauţi variante de zboruri din mai multe bucăţi. Poate fi mai obositor, aşa este, dar economia făcută s-ar putea să compenseze efortul.

Dacă nu ai o destinaţie şi nici o zi bătute în cuie poţi să găseşti bilete de avion la preţ de cafea în centrul Bucureştiului. Site-uri precum Skyscanner sau Kayak îţi dau posibilitatea să alegi locul de plecare, iar ele îţi afişează cele mai ieftine bilete de avion dintr-un interval de o lună. În acest fel poţi ajunge să descoperi locuri pe care poate altfel nu le-ai fi luat în calcul. Şi trebuie să recunoşti că aceasta este una dintre plăcerile călătoriilor, să găseşti locuri inedite şi poate chiar mai spectaculoase decât ţi-ai fi imaginat.

Companiile low-cost sunt o altă variantă de a putea ajunge în destinaţia dorită cu cele mai ieftine bilete de avion. Sigur, sunt lucruri pe care le poţi reproşa acestora, precum spaţiul redus, taxele suplimentare pentru bagaje sau, în unele cazuri, lipsa mâncării în timpul zborului. Este însă firesc ca preţul mai mic să fie justificat cumva, aşa că e important să stabileşti ce anume este mai important pentru tine: confortul sau economia

Un lucru este sigur. Cu cât cauţi mai mult şi te abonezi la mai multe companii aeriene, cu atât ai mai multe şanse să pleci într-o vacanţă la preţ redus.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO