Despăgubiri pentru avion întârziat sau anulat: când și cum le ceri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu toții am avut, la un moment dat, neplăcerea de a avea un zbor întârziat sau anulat. Este important să știm ce drepturi avem pentru a putea primi despăgubirile cuvenite pentru o vacanță ratată, o zi pierdută la job sau alte neplăceri create de această problemă. Când vine vorba despre despăgubiri pentru avion întârziat sau anulat, află că poți cere compensații în anumite condiții.

Vezi și: Cele mai sigure companii aeriene din lume

Legea UE care a reglementat drepturile de zbor ale pasagerilor e cunoscută drept Regulamentul (EC) Nr. 261/2004 al Parlamentului și Consiliului European din 11 februarie 2004. Aceasta le cere companiilor aeriene să le ofere compensații pasagerilor ale căror curse sunt întârziate, anulate sau în cazul în care li se refuză îmbarcarea.

Despăgubiri pentru avion întârziat sau anulat: ce drepturi ai dacă ți-a întârziat avionul

Potrivit reglementării UE menționate mai sus, pasagerii ale căror zboruri au întârziat cu peste 3 ore au dreptul la despăgubiri de până la 600 de euro. Există însă anumite condiții în care puteți solicita și primi această sumă.

Condiții pe care trebuie să le îndeplinești: unde zbori și cu ce companie

Fiind o reglementare a UE, depinde foarte mult de locul unde zbori și de compania care efectuează zborul. Majoritatea destinațiilor europene sunt acoperite, inclusiv zone îndepărtate ca Martinica, Mayotte, Guyana Franceză, Mayotte sau Saint-Martin. Și zborurile în afara UE sunt acoperite, cu condiția ca avionul cu care plecați să decoleze de pe un aeroport UE.

Vezi și:  Vacanță 2018 Cum poți să obții despăgubiri de până la 600 de euro de la companiile aeriene

În situația în care decolați dintr-o țară non UE, dar destinația finală e Europa, atunci despăgubirile depind de reglementările fiecărei companii aeriene în parte. Dacă zborul e efectuat de o companie europeană, atunci sunteți acoperiți.

Cât trebuie să întârzie avionul ca să primești compensație

Poți cere despăguburi doar în cazul în care avionul întârzie peste trei ore. Timpul sosirii e considerat atunci când avionul a fost parcat la poartă și a deschis ușile.

Circumstanțele “extraordinare” când nu poți cere compensații

Nu orice întârziere de peste trei ore poate fi compensată, iar aici se încadrează “circumstanțele extraordinare”, care nu țin de compania aeriană: urgente medicale, condiții meteo nefavorabile, fulgere, atacuri teroriste etc.

Ce sumă puteți primi drept compensație pentru zbor întârziat

Suma cu care sunteți despăgubiți depinde de distanța de călătorie, dacă zborul este în UE sau nu și de durata întârzierii. Astfel, în funcție de aceste criterii, puteți primi între 250 de euro (pentru toate zborurile de 1500 km sau mai puțin) și 600 de euro (zboruri UE non-interne peste 3500 km).

Dacă întârzierea este mai mare de 8 ore, aveți dreptul la restituirea totală sau parțială a costului biletului și un zbor retur către aeroportul de plecare. În situația în care apare o întrerupere a zborului și trebuie să așteptați până când operatorul vă asigură condițiile să porniți din nou la drum, puteți avea dreptul la mese și băuturi gratis, două apeluri telefonice etc. Dacă e nevoie să așteptați noul zbor până ziua următoare, compania ar trebui să vă asigure cazarea la un hotel și transportul.

Dacă vi se oferă posibilitatea unui zbor alternativ la o clasă superioară, nu sunteți nevoit să plătiți în plus. În schimb, dacă sunteți plasați la o clasă inferioară, puteți cere o rambursare între  30% și 75%, din prețul biletului plătit inițial. 

Despăgubiri pentru avion întârziat sau anulat: ce drepturi ai dacă ți-a fost anulat zborul

Aceeași reglementare UE spune și că dacă zborul vă este anulat și nu ați fost informat cu cel puțin 14 zile înainte, aveți dreptul la recompensă. Astfel, puteți primi compensații de până la 600 de euro, dacă îndepliniți anumite condiții, similare cu cele de la întârzierea avionului. Astfel, majoritatea rutelor europene sunt acoperite, precum și cele din afara continentului, dacă avionul decolează sau aterizează pe un aeroport UE sau dacă o companie europeană efectuează zborul.

Există și varianta în care să fiți anunțați cu mai puțin de 14 zile înainte, dar compania aeriană să vă ofere un zbor alternativ, iar atunci nu mai sunteți eligibili pentru despăgubire. Desigur, și acest zbor alternativ trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Ca și în cazul întârzierilor, compania nu oferă despăgubiri dacă apar “circumstanțe extraordinare”.

În cazul în care compania reprogramează zborul într-o altă zi, poți cere despăgubiri.

Ce sumă puteți primi pentru un zbor anulat

Ca și în cazul zborurilor întârziate, și în caz de anulare puteți primi între 250 și 600 de euro, în funcție de distanța de zbor, dacă zborul e sau nu în interiorul UE și durata decalării (în cazul în care acceptați un zbor alternativ). Dacă refuzați zborul alternativ, sunteți îndreptățiți să cereți compensație, plus restituirea prețului biletului și un zbor retur către aeroportul din care ați plecat.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora