Căutare

Share this article

Când vorbim despre cele mai lungi șosele din lume ne gândim în primul rând la marile autostrăzi care măsoară zeci de mii de kilometri lungime.

Aceste șosele reprezintă doar un vis pentru noi, rețeaua de autostrăzi din România fiind una dintre cele mai sărace din lume. Cu toate acestea nu strică niciodată să visăm.

Dar să vedem care sunt cele mai lungi șosele din lume și cum arată ele:

Route 20, SUA

Lungime: 5415 kilometri

Un traseu de la est la vest, o șosea ce străbate marginea de coastă a Americii. Această șosea din coastă în coastă are punctul terminus estic la Boston și cel vestic la Newport. Există o întrerupere în dreptul parcului național Yellowstone, dar se suprapune peste US 30, într-o intersecție.

Autostrada națională 010, China

Lungime: 5700 de kilometri

Cunoscută și sub numele de autostrada Tongsan, această șosea pleacă don Tongjiang, Heilongjiang și merge până la Sanya, în Hainan. Este cea mai lungă autostradă din China și face parte din rețeaua principală de drumuri ce străbat țara de la nord la sud și de la est la vest.

Autostrada cvadrilaterală de Aur, India

Lungime: 5846 kilometri

Deși doar 2% din rețeaua de drumuri indiene reprezintă autostrăzile și șoselele de mare viteză, iată că în topul cu cele mai lungi șosele din lume intră și această rută din India.

Unind patru metropole importante din India, Autostrada cvadrilaterală de Aur conectează Chennai, Mumbai, Delhi și Kolkata, luând forma unui cadrilater. Cea mai mare autostradă din India a fost pusă pe masa miniștrilor sub formă de proiect în anul 2001, iar în 2012 a fost dată în folosință. Mult mai repede decât se întâmplă la noi, aș spune.

Autostrada Trans-Canada, Canada

Lungime: 7821 kilometri

Trecând peste granițele continentale, Autostrada Trans-Canada parcurge toate cele zece provincii canadiene. Începută în 1962 traversează țara de la Oceanul Pacific la vest și până la Oceanul Atlantic la est.

Autostrada Trans-Siberiană

Lungime: 11 mii de kilometri

O legătură de 7 drumuri care pornesc de la capetele îndepărtate ale Rusiei emergând în Autostrada Trans-Siberiană. Șoseaua merge de la Marea Baltică a Rusiei până la Marea Japoniei cu ieșire la Oceanul Indian, conectând întreaga țară într-un mare fel.

Autostrada 1, Australia

Lungime: 14500 de kilometri

Deși este a doua poziție a topului cu cele mai lungi șosele din lume, peste 14 mii de kilometri de drum înseamnă foarte mult. Autostrada 1 poate parcurge 3 runde de autostradă pan-americană, dar conectează toate capitalele continentale ale Australiei. Această autostradă a fost construită acum aproape jumătate de secol.

Autostrada Panamericană

Lungime: 48 de mii de kilometri

Conform înscrisurilor din Cartea Recordurilor, autostrada Panamericană este cea mai lungă șosea din lume.

În afară de Darien Gap, lungă de 100 km, autostrada leagă majoritatea națiunilor din America de Nord și de Sud.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO