Căutare

Share this article

În primele cinci cele mai mari aeroporturi din lume, patru dintre ele sunt în Statele Unite ale Americii. Însă, cel mai mare aeroport din lume se află în Arabia Saudită. Iată lista celor 15 cele mai mari aeroporturi din lume, în funcție de numărul de hectare de pământ acoperite.

Un aeroport joacă un rol crucial în transportul aerian și furnizează facilități pentru aterizare și decolare avioanelor. Un aeroport va avea întotdeauna un teren de aterizare, unul de decolare, un helipad și unități adiacente precum terminale și hangare. Există aeroporturi mici și aeroporturi mari, precum și cele mai mari aeroporturi din lume, în termeni de suprafață de pământ ocupată.

Iată care sunt cele mai mari cinci aeroporturi din lume, urmând o listă completă cu ocupantele primelor 15 poziții ale topului.

 1. Aeroportul Internațional King Fahd, Dammam, Arabia Saudită (77,600 de hectare)

Aeroportul Internațional King Fahd (KFIA) din Dammam, are un design conceput în 1976 de către firma de arhitectură Yamasaki & Asociații împreună cu Aerosystems International. Construcția a început în anul 1983 și a fost terminată abia în 1999, când au început operațiunile comerciale.

Aeroportul are un terminal masiv de pasageri cu 6 etaje, dintre care trei sunt destinate procesării pasagerilor, unul pentru sosiri, unul pentru plecări și unul pentru îmbarcare.

Terminalul de pasageri are 66 de locuri rezervate companiilor aeriene saudite și 44 pentru companiile aeriene străine. Aeroportul are o moschee construită pe acoperișul parcării pentru mașini, iar designul arhitectural contopește stilul modern cu cel clasic islamic și poate primi înăuntru 2000 de credincioși.

Aeroportul mai are și terminalul regal, rezervat familiei regale, oficialilor guvernamentali și oficialilor străini.

Foto: Pinterest
 1. Aeroportul Internațional Denver, SUA (13571 de hectare)

Aeroportul Internațional Denver este al doilea cel mai mare aeroport din lume și cel mai mare aeroport din America.

Aeroportul are cea mai lungă pistă de decolare din SUA. Aeroportul din Denver are a treia cea mai mare conexiune internă din America și asigură non stop conexiuni cu Europa, Asia, America de Nord și America Latină, servind 187 de destinații. Acest aeroport a fost votat ca fiind cel mai bun din America de Nord timp de șase ani la rând, din 2005, până în 2010 și a fost numit cel mai bine condus aeroport din SUA, de către revista Time.

 1. Aeroportul Internațional Fort Worth, Dallas, SUA (6963 de hectare)

Aeroportul Internațional din Dallas este cunoscut drept unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Acest aeroport servește peste 200 de destinații de pe întreg mapamondul, printre care, cele mai populare fiind Los Angeles, California, Chicago și Illinois. Aeroportul are cinci terminale în total.

 1. Aeroportul Internațional Orlando, SUA (5383 de hectare)

Aeroportul Internațional Orlando este cel mai aglomerat aeroport din Florida, precum și unul dintre cele mai aglomerate din SUA. Se întinde pe aproape 5400 de hectare și deservește în primul rând zona Orlando și Florida Centrală, o destinație extrem de populară pentru turiști datorită numeroaselor parcuri tematice.

Majoritatea populației din Florida se plânge că drumul până la aeroport înseamnă aproape două ore de condus mașina.

 1. Aeroportul Internațional Washington Dulles, SUA (4856 de hectare)

Aeroportul Internațional Washington Dulles este în Virginia, la 42 de kilometri vest de capitala SUA. A fost denumit după numele secretarului de stat, John Foster Dulles, care a servit țara sub președintele Eisenhower. Aeroportul are 135 de porți de îmbarcare și servește peste 100 de destinații de zbor.

Iată lista primelor 15 cele mai mari aeroporturi din lume, în funcție de suprafața ocupată:

 1. Aeroportul Internațional King Fahd, Arabia Saudită – 77,600 de hectare
 2. Aeroportul Internațional Denver, SUA – 13 571 de hectare
 3. Aeroportul Internațional Dallas, SUA – 6963 de hectare
 4. Aeroportul Internațional Orlando, SUA – 5383 de hectare
 5. Aeroportul Internațional Washington Dulles, SUA – 4856 de hectare
 6. Aeroportul Internațional George Bush, Houston, SUA – 4451 de hectare
 7. Aeroportul Internațional Shanghai Pudong, Shanghai, China – 3988 de hectare
 8. Aeroportul Internațional Cairo, Egipt – 3625 de hectare
 9. Aeroportul Suvarnabhumi, Bangkok, Tailanda – 3240 de hectare
 10. Aeroportul Charles de Gaulle, Paris, Franța – 3237 de hectare
 11. Aeroportul Barajas, Madrid, Spania – 3050 hectare
 12. Aeroportul Internațional O’Hare, Chicago, SUA – 2913 hectare
 13. Aeroportul internațional Salt Lake City, Salt Lake City, SUA – 2830 hectare
 14. Aeroportul Schiphol, Amsterdam, Olanda – 2787 hectare
 15. Aeroportul Frankfurt, Frankfurt, Germania – 2300 hectare.
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO