Cele mai mari avioane din lume care pot transporta mărfuri de mare tonaj - LIFE.ro
Mergi la conținut

Peste 200 de tone greutate, cu o lungime de circa 70-80 de metri, aripi care pot ajunge până la 117 m – cele mai mari avioane din lume sunt cu adevărat impresionante. De curând, un nou avion și-a făcut intrarea în topul giganților: este vorba de Stratolaunch, care a zburat pentru prima oară în aprilie 2019. Este atât de mare încât nu poate ateriza pe orice aeroport, având nevoie de o pistă specială, cu o lungime de peste 3.6 km. Asta înseamnă cu circa un km mai mult decât o pistă standard. Pista numărul 2 de pe aeroportul Otopeni măsoară 3.5 km lungime, așa că, cel mai probabil, cu un minus de doar 100 m, Stratolaunch ar putea ateriza și la noi.

În topul celor mai mari avioane din lume se află avioane militare, avioane de pasageri și avioane folosite pentru a căra mărfuri de mare tonaj. Și, desigur, Stratolaunch, acest avion care este într-o ligă a lui, creat cu scopul de a plasa sateliți pe orbită.

Vezi și: Cele mai periculoase companii aeriene

 Cele mai mari avioane din lume: Stratolaunch

Greutate: aproape 226 de tone (respectiv 226,796 kg)

Lungime: 73 m

Anvergura aripilor: 117 m

Primul zbor: 2019

Stratolaunch este cel mai mare avion din lume la ora actuală, dimensiunea sa nepermițându-i să aterizeze pe multe aeroporturi. O pistă standard măsoară circa 2.6 km, iar Stratolaunch ar avea nevoie de cel puțin 3.6 km pentru aterizare.

După mai multe teste, gigantul construit de compania miliardarului american Paul Allen, cofondatorul Microsoft (care a murit în 2018), Stratolaunch a realizat primul său zbor în aprilie 2019, deasupra deșertului Mojave din California.

Cu o lungime de 73 m și o greutate de 227 de tone, Stratolaunch funcționează cu șase motoare Boeing 747. În rezervoarele sale intră 113 tone de combustibil, având o autonomie de zbor de 3704 km. Scopul acestei aeronave uriașe este de a plasa sateliți pe orbită.

Cele mai mari avioane din lume: Hughes H-4 Hercules („Spruce Goose”)

Greutate: peste 113 tone (respectiv 113,399 kg)

Lungime: 66.65 m

Anvergura aripilor: 97.54 m

Primul zbor: 1947

Primul și singurul său zbor a durat numai 26 de secunde sau un kilometru jumate, însă este suficient pentru a intra în topul celor mai mari avioane din lume, care au zburat vreodată. Un proiect al magnatului Howard Hughes, H-4 a apărut și în filmul Aviatorul, cu Leonardo DiCaprio. Avionul, construit din lemn și cu opt motoare, a fost conceput în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Cine e curios să vadă avionul-vapor, așa cum i se mai spunea, îl găsește la Muzeul Evergreen Aviation din McMinnville, Oregon.

Cele mai mari avioane din lume: Antonov An-225 Mriya

Greutate 285 de tone (respectiv 285,000 kg)

Length: 84 m

Anvergura aripilor: 88.4 m

Primul zbor: 1988

Antonov An-225 este un avion unic, care deține recordul pentru cel mai greu avion construit vreodată, dar si cel mai lung. De fapt, este singurul construit, nu s-au fabricat în serie. Al doilea era în stadiu de construcție în momentul în care Uniunea Sovietică s-a destrămat. Antonov Airlines pune acest avion la dispoziție pentru transporturi speciale, foarte mari ca greutate.

Cele mai mari avioane din lume: Airbus A380-800

Greutate: 277 de tone (respectiv 277,000 kg)

Lungime: 72.72 m

Anvergura aripilor: 79.75 m

Primul zbor: 2005

Airbus A380 poate să ducă până la 850 de pasageri, deși în majoritatea zborurilor numărul maxim este de 550. Este cel mai mare avion de pasageri din lume și e întâlnit în flotele companiillor aeriene din Emirate.

Cele mai mari avioane din lume: Boeing 747-8

Greutate: peste 220 de tone (respectiv 220,128 kg)

Lungime: 76.3 m

Anvergura aripilor: 68.4 m

Primul zbor: 2010

Încă de la primele zboruri efecutate în anii ’70, Boeing 747 a fost etichetat drept “regina aerului”, forma sa deosebită făcându-l recognoscibil imediat. Deși e întrecut la numărul de pasageri de Airbus A380, Boeing 747 deține recordul pentru cel mai lung avion.

Cele mai mari avioane din lume: Antonov An-124

Greutate: 175 de tone (respectiv 175,000 kg)

Lungime: 68.96 m

Anvergura aripilor: 73.3 m

Primul zbor: 1982

Antonov An-124 este cel mai mare avion militar din lume, fiind în serviciu în forțele aeriene ruse. Mai e folosit și de operatori particulari, care îl folosesc pentru transporturi de mare tonaj.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora