Căutare

Share this article

Așa cum am învățat cu toții la școală, delta este o formă de relief ce apare datorită sedimentelor depuse la gurile de vărsare ale râurilor în lacuri, mări sau oceane. Printre cele mai mari, dar și cele mai faimoase delte din lume, se numără Delta Nilului, a fluviului Mississippi sau Delta Gange-Brahmaputra, ultima fiind chiar cea mai mare formațiune de teren de acest fel, din lume.

Apele fluviilor și râurilor poartă cu ele tot felul de minerale, iar la porțile de vărsare dau naștere unor terenuri extrem de fertile pentru agricultură și creează spații foarte bune pentru pescuit și chiar pentru stabilirea de așezări omenești. România este una dintre puținele țări din lume ce se laudă cu propria deltă, Delta Dunării, ce se formează la vărsarea fluviului Dunărea în Marea Neagră, în partea de est a țării.

Dar să vedem acum care sunt cele mai mari și mai faimoase delte din lume:

Delta Nilului

Istoricul grec Herodot, definea gura de vărzare a râului Nil în Marea Mediterană ca fiind o deltă, pe baza formei sale triunghiulare sau deltoide – ce seamănă cu litera grecească „delta”. Astăzi termenul este folosit pentru toate râurile în întreaga lume. Civilizația a prosperat în delta Nilului, care a furnizat istoric terenuri fertile, începând cu 4000 î.C. Astăzi locuiesc în jur de 50 de milioane de oameni acolo, deși condițiile de trai nu mai sunt la fel de bune: a crescut nivelul mării, lucru ce amenință așezările omenești prin diminuarea suprafeței deltei și creșterea salinității.

Delta Mississippi

Delta râului Mississippi servește drept cel mai bun exemplu atunci când este caracterizată o deltă ce are forma unui picior de pasăre. Cel mai mare fluviu nord-american se desparte în câteva canale înainte de vărsare, iar la gura deltei se depun sedimente minerale pe marginea malului continental. Profilul înfiorător al celei mai tinere secțiuni a deltei sugerează piciorul ghemuit al unei păsări, de unde și numele. Delta Mississippi a început să se formeze în urmă cu mai bine de 5000 de ani și continuă să evolueze ca formă după ce a avansat cu 15-50 de mile în coasta din Louisiana. În ultimele decenii subsidența terenurilor, creșterea nivelului mării, impacturile umane asupra fluxului și încărcăturii de sedimente și uraganele ocazionale au dus la rate semnificative de pierderi de teren în Delta din Mississippi, care include sute de mii de acri de terenuri umede, valoroase.

Delta Fluviului Galben

Fluviul Galben (Huang He) din China transportă cea mai grea încărcătură de sedimente, făcând ca delta lui să fie una dintre cele mai bogată în minerale din lume. Delta Fluviului Galben și-a schimbat poziția de-a lungul coastei prin fenomene naturale ce durează de mii de ani, însă astăzi, agricultura, industria și ingineria umană activă modifică semnificativ cursul râului și delta acestuia. Aceste impacturi, precum și efectele climatice au redus foarte mult cantitatea de apă și sedimente transportate de Huang He, care amenință zonele umede, acvacultura și traiul uman.

Este puțin contraintuitiv, dar crește și probabilitatea de inundații, deoarece debitul redus înseamnă mai mult sediment depus pe albia râului, ridicând nivelul apei.

Delta Gange – Brahmaputra

Cu peste 10 mii de hectare suprafață, această deltă se formează la gurile de vărsare ale râurilor Gange și Brahmaputra în golful Bengal și este cunoscută ca fiind cea mai mare din lume, cea mai fertilă, dar și cea mai populată, cu peste 100 de milioane de locuitori. În ciuda acestei densități a populației, Delta Ganges-Brahmaputra încă mai păstrează una dintre cele mai mari mlaștini de mangrove din lume, Sundarbanii: casa legendară a tigrului regal bengalez. Vulnerabilă ciclonilor devastatori, delta se confruntă, de asemenea, cu multe provocări datorate schimbărilor climatice, inclusiv creșterea nivelului mării, diminuarea fluxurilor fluviale din cauza scăderii ghețarilor din Himalaya și creșterea salinității.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO