Cele mai rezistente clădiri din lume împotriva cutremurelor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai rezistente clădiri din lume împotriva cutremurelor

Toată lumea știe despre existența plăcilor tectonice și cum influențează ele mișcarea scoarței terestre. Cutremurele apar atunci când aceste plăci tectonice se mișcă sau se ciocnesc între ele, eliberând cantități mari de energie. Această energie este măsurată folosind scara Richter.
Share this article

Nu vei putea niciodată să învingi forțele naturii – poate doar dacă ești inginer și încerci să construiești unele dintre cele mai rezistente clădiri din lume împotriva cutremurelor, de exemplu.

Cutremurele de pământ reprezintă una dintre cele mai distrugătoare forțe ale naturii. Construcțiile pot suferi daune serioase atunci când sunt lovite de un cutremur. De aceea, un factor important în proiectarea unei clădiri este reprezentat de încărcătura seismică a terenului, mai ales atunci când vorbim de zgârie-nori.

De ce apar cutremurele?

Toată lumea știe despre existența plăcilor tectonice și cum influențează ele mișcarea scoarței terestre. Cutremurele apar atunci când aceste plăci tectonice se mișcă sau se ciocnesc între ele, eliberând cantități mari de energie. Această energie este măsurată folosind scara Richter.

Care sunt cele mai rezistente cinci clădiri din lume împotriva cutremurelor?

  1. Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen este una dintre cele mai rezistente clădiri din lume împotriva riscului seismic

Unul dintre cele mai importante aeroporturi ce servesc istoricul oraș Istanbul este și una dintre cele mai rezistente clădiri din lume. Sabiha Gökçen este unul dintre cele două aeroporturi din Istanbul, Turcia.

A fost proiectat de firma de ingineri Ove Arup pentru a avea 300 de sisteme izolatoare de bază care să reziste la un cutremur de până la maxim 8 grade pe scara Richter. Izolatoarele de bază pot reduce încărcăturile seismice laterale cu 80%, ceea ce o face una dintre cele mai mari structuri izolate seismic din lume.

În cazul unui cutremur, structurile de protecție împotriva cutremurelor se deplasează cu mișcări mici de pendul.

  1. Piramida Transamerica

Piramida Transamerica este o structură iconică din anii ’70, ce se găsește în orașul californian, San Francisco. În 1989, cutremurul din Loma Prieta a lovit zona cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, ceea ce a făcut ca podeaua de sus a structurii să se legene cu aproape 30 de centimetri dintr-o parte în alta timp de mai mult de un minut, dar clădirea a rămas în picioare și nedeteriorată.

Această caracteristică de rezistență la cutremur poate fi atribuită fundației de oțel și beton adâncă de 52 de metri, proiectată pentru a se deplasa la încărcături seismice.

Încărcările verticale și orizontale sunt susținute de un sistem unic de grinzi deasupra primului nivel, cu rame interioare care se extind până la etajul 45.

  1. Burj Khalifa este de asemenea una dintre cele mai rezistente clădiri din lume

Acest zgârie-nori nu mai are nevoie de o introducere. Burj Khalifa este pur și simplu una dintre cele mai înalte clădiri din lume și, întâmplător, una dintre cele mai rezistente în caz de cutremur.

Structura este compusă din pardoseli mecanice unde pereții stabilizatori leagă coloanele perimetrale de peretele interior. Cu alte cuvinte, coloanele sunt capabile să susțină rezistența laterală a structurii, iar verticalitatea lor ajută la transportul sarcinii gravitaționale.

Drept urmare, Burj Khalifa este extrem de rigid atât în direcția laterală cât și în cea torsională. Un sistem complex de proiectare a bazei și fundației a fost derivat prin efectuarea unor studii seismice și geotehnice extinse.

  1. Taipei 101

Taipei 101 este probabil unul dintre cei mai fascinanți zgârie-nori din lume. Exteriorul proiectat de C.Y.Lee a fost inspirat de fraza: „ne cățărăm pentru a vedea viitorul”.

Lăsând deoparte arhitectura, faptul uimitor despre Taipei 101 este că găzduiește cel mai mare amortizor de masă reglat (TMD) din lume! Este practic o bilă gigantică de metal care contracarează încărcăturile tranzitorii mari, cum ar fi vântul și cutremurele, pentru a reduce influența turnului super înalt.

Când forțe mari acționează asupra turnului, TMD se leagănă în direcția opusă, aducând întreaga clădire în echilibru prin amortizarea forțelor tranzitorii folosind masa mingii. Acest sistem anti cutremur este situat între etajele 87 și 92.

  1. Philippine Arena

Philippine Arena este cea mai mare arenă cu cupolă din lume și este o uimitoare structură rezistentă la cutremure.

Este deținut de grupul creștin Iglesia Ni Cristo (INC) care a comandat această arenă de 55.000 de locuri pentru pentru aniversarea lor de 100 de ani, ce a avut loc pe data de 27 iulie 2014.

Este, de asemenea, piesa centrală a zonei întreprinderii turistice numită Ciudad De Victoria din Bulacan, Filipine. Arena a fost proiectată de firma australiană de arhitectură, Populous și de cea care reprezintă elita în inginerie, Buro Happold.

Este așezată de-a lungul așa-numitului Inel de Foc al Pacificului, casa celui mai notoriu și mai activ lanț de cutremure din lume. Cutremurele anterioare au înregistrat până la 8,2 grade pe scara Richter și au curmat mii de vieți. Activitatea seismică este de asemenea responsabilă pentru erupțiile vulcanice și tsunami-urile din zonă.

Acoperișul vast al stadionului Philippine Arena, care se întinde pe 170 m, a fost proiectat pentru a rezista încărcărilor tranzitorii severe, cum ar fi cutremure, vânturi și taifunuri.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora