Căutare

Share this article

Poate pare o nebunie să plătești 500 de euro pe un kilogram de carne de vită, însă cei care își permit spun că gustul vitei Wagyu este divin, iar carnea se topește efectiv în gură. Dacă 500 de euro ți se pare mult, afla că un excentric patron de cazino a plătit pentru o singură trufă albă 300.000 de dolari. Cele mai scumpe mâncăruri din lume au prețuri pe care nici nu ni le putem imagina.

Vezi și: Curiozități despre pizza: cât costă cea mai scumpă pizza din lume sau care e cel mai popular topping

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: șofran

Șofranul, căruia i se mai spune și “aurul roșu”, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul cu același nume, cel mai scump din lume. Spania și India sunt cei mai mari producători, însumând 80 % din producția totală mondială. Și în România a început să se cultive șofran, plantă din care, de fapt, se recoltează doar stigmatul, care este depozitat la întuneric, într-un loc uscat. Pentru a obține un kilogram de șofran trebuie să cultivi circa 130.000 de flori.

Un kilogram de șofran poate ajunge până la incredibilul preț de 30.000 de euro, în funcție de cât de pur este rezultatul final. Fiind extrem de scump, șofranul este adesea și falsificat, mai ales cel care este comercializat sub formă de pulbere. Șofranul se folosește pentru condimentarea orezului sau a supei de pește, arabii preferandu-l și pe carnea de miel, pui sau oaie. Spaniolii îl adaugă în paella, francezii în bouillabaisse, iar italienii în risotto.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Various varieties of Saffron exist but our Saffron is premium Negin Saffron threads and highly prized by gourmet chefs for its thicker and dark all red filaments. Of all the varieties of saffron, Persian Saffron continues to be the most valued for its coloring and flavor properties across the globe. Shop for saffron with confidence when you buy saffron from Saffron Market. #saffron #neginsaffron #chef #rice #cafes #recipebox #cooking #foodlover #spice #zafferano #gourmet #recipes #caterer #cuisine #persiansaffron #christmasgifts #adelaide #sydney #melbourne #brisbane #perth #australia #southaustralia #victoria #queensland #nsw #westernaustralia #saffronpowder

O postare distribuită de Saffron Market 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@saffronmarket.au) pe

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: caviar

Caviarul se obține din icrele sturionilor din Marea Neagră și Marea Caspică și este considerat o adevărată delicatesă. De unde și prețul uriaș. Potrivit Cărții Recordurilor, cel mai scump caviar din lume s-a vândut cu 34.500 de dolari pe kilogram, acesta provenind de la un sturion beluga albinos în vârstă de circa 100 de ani. De fapt, sturionul beluga produce cele mai apreciate și scumpe icre, din care se fac caviarul. Fiind o specie protejată, pe cale de dispariție, în prezent foarte puține icre de sturion se mai pot vine în mod legal. Sturionii beluga albinoși sunt aproape dispăruți în mediul lor natural. E nevoie de douăzeci de ani pentru ca un sturion beluga să ajungă la maturitate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Caviar with @quinoc #caviar #swag #foodporn #luxury #centralpark #goodday #tasty

O postare distribuită de Ben Wolff 🍴 (@benjaminwolff) pe

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: stridiile

Considerate acum o mâncare de lux, stridiile nu au fost întotdeauna mâncarea bogaților. La începutul secolului al XIX-lea erau la fel de ieftine ca și cartofii, fiind o sursă importantă de hrană pentru clasa muncitoare din zonele de coastă. Dar pentru că între timp numărul stridiilor a scăzut foarte mult, prețul lor a crescut foarte tare. Pescuitul masiv și poluarea au avut un impact îngrozitor asupra stridiilor. O porție de stridii la un restaurant de top din Londra costă circa 60 de euro. Stridiile sunt cunoscute și pentru efectul lor afrodisiac 🙂

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: trufele albe

Trufa albă se găsește în regiunea Piemont din nordul Italiei și este o ciupercă comestibilă care coabitează cu rădăcinile de arbori, formând micorize. Aceste trufe extrem de apreciate se găsesc uneori și în Romania, în special în sudul și în vestul tarii, însă numai atunci când condițiile climaterice le favorizează prezența. Spre deosebire de restul trufelor, acestea sunt mai rare și au o aromă mult mai intensă. Nu pot fi cultivate, deși de zeci de ani oamenii încearcă să facă acest lucru, fară succes. Recordul pentru cea mai scumpă trufă din lume a fost de 330.000 de dolari – atât a plătit un patron de cazino (Stanley Ho) în 2007 pentru un singur exemplar.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Il nostro Tartufo Bianchetto / Marzuolo #TRUFFLEITALIA 100% truffle of Italy @truffle.italia

O postare distribuită de TRUFFLE Italia ® (@truffle.italia) pe

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: jambon iberic

Acest tip de jambon, produs în Spania și Portugalia, este obținut din carnea unor porci care au o dietă specială cu ghindă. Clasificarea jambonului iberic este foarte strictă, cel cu eticheta “black label” fiind considerat cel mai de preț. Porcii din care se obține jambonul iberic trăiesc printre stejari și mănâncă ghindă, care dă gustul și textura specială a cărnii. În plus, durează 36 de luni pentru ca preparatul să fie gata de savurat. Cel mai scump jambon vândut vreodată și consemnat în Cartea Recordurilor a costat 4.100 de euro – este vorba de “Manchado de Jabugo”, comercializat în Spania de Dehesa Maladúa.

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: vita Wagyu

Cea mai scumpă carne de vită din lume are un aspect deosebit, este extrem de fragedă și aromată, cu un conținut scăzut de colesterol și foarte de nutritivă. Cei care au gustat-o spun că efectiv se topește în gură. Pentru a fi catalogate drept vite care produc astfel de carne, vacile trebuie crescute și hrănite după reguli extrem de stricte. Mâncarea vacilor este naturală, animalele nu primesc hormoni, motiv pentru care și prețul cărnii lor este unul mare. Cea mai apreciată carne de vită japoneză este Kobe, un kilogram ajungând la peste 500 de euro în Japonia.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Wagyu Fillet marble score 7+ #wagyusteak #yum #grill #darwinnt #greatfood #eats #meateater #foodporn

O postare distribuită de The Butcher On Parap (@thebutcheronparap) pe

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: cafeaua Black Ivory și Kopi Luwak

Da, cafeaua nu e mâncare, ci o băutură, însă merită inclusă în topul acestor delicatese extrem de scumpe. Doua tipuri de cafea- Black Ivory și Kopi Luwak sunt, în mod special, apreciate.
Cafeaua Black Ivory se obține din excremente de elefant. Da, ați citit bine! Aromata cafea este obținută din boabe de cafea Arabică, care sunt consumate de elefanții din Thailanda de Nord. În procesul de digestie a boabelor, elefanții contribuie cu anumite enzime care formează gustul unic al produsului finit. 450 de grame de astfel de cafea costa 1500 de dolari.De ce costă atât de mult Black Ivory și este cea mai scumpă cafea din lume? Pentru că este extrem de greu să găsești acele boabe de cafea înghițite de elefanți. Aceștia au obiceiul să le ronțăie, dar și să le … “depoziteze” în locuri greu de găsit.
Procesul de obținere al cafelei Kopi Luwak este asemănător cu cel al cafelei Black Ivory, doar că aici nu e vorba de excremente de elefant, ci de civetă de palmier, cunoscută și sub denumirea de pisică indoneziană. Astfel, delicioasa cafea Kopi Luwac este prăjită după ce e înghițită, digerată și … eliminată de civetă, un animal care chipurile ar alege cele mai dulci și proaspete boabe de cafea. 450 de grame costa 600 de dolari.

Cele mai scumpe mâncăruri din lume: Foie gras

Foie gras este cel mai scump pate din lume, obținut din ficat de rață sau gâscă îngrășat. Gustul este intens, iar textura extrem de catifelată. Partea tristă este că pasările sunt hrănite cu forța, prin niște tuburi speciale. Este o tehnică ce se folosește încă din anul 2500 î.Hr, egiptenii fiind cei care au descoperit-o. În prezent, mai multe țări au legi care interzic această practică. Un kilogram de foie gras costă peste 150 de euro.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO