Căutare

Share this article

Cele mai scumpe orașe din Europa sunt, la egalitate, Paris și Zurich, după cum arată un raport publicat în 2018 de către Economist Intelligence Unit. Clasamentul a fost realizat după ce a fost analizat standardul de viață din 133 de orașe din întreaga lume. Elveția are două reprezentante în top cele mai scumpe orașe din Europa: nici în Geneva nu este ieftin să trăiești.

Iată care sunt cele mai scumpe orașe din Europa:

Paris

Capitala Franței a urcat în 2018 pe locul întâi în top cele mai scumpe orașe din Europa, împărțind prima treaptă a clasamentului cu Zurich. Paris a fost întotdeauna o atracție pentru turiști, fiind un oraș celebru pentru monumentele, bisericile și muzeele sale. Și restaurantele din Paris sunt extrem de apreciate, fiind premiate cu stele Michelin. Însă și prețurile sunt pe măsură!

În 2016, Luvru a înregistrat 7.4 milioane de vizitatori, devenind astfel cel mai vizitat muzeu din întreaga lume. În 2015, Parisul a fost pe primele locuri în topul celor mai vizitate orașe din lume, cu 22.2 milioane de turiști. Deși este un oraș extrem de scump, rămâne în continuare o atracție pentru turiști. La fel de scump este să și trăiești în Paris, capitala Franței fiind pe locul 2 în topul celor mai scumpe orașe din lume, după Singapore.

Zurich

sursa foto: iStock

Zurich a fost ani la rând cel mai scump oraș din Europa. După estimările specialiștilor, te costă circa 3700 de euro pe lună un trai decent în acest oraș elvețian, excluzând chiria! Turiștii evită să facă shopping in Zurich, fiind cunoscut pentru prețurile sale extrem de piperate. Mâncarea este și ea exagerat de scumpă în Zurich, acest oraș fiind pe primul loc, alături de Geneva, în topul celor mai scumpe orașe din lume în ceea ce privește prețurile la mâncare.

Oslo

sursa foto: iStock

Și capitala Norvegiei a urcat în top cele mai scumpe orașe din Europa. Specialiștii sunt de părere că Norvegia este o țară atât de scumpă din cauza sistemului social, care a stabilit salariul minin pe economie la o sumă foarte mare. Ca și curiozitate, Norvegia este țară cu cea mai scumpă bere din lume! În ciuda berii scumpe și a iernilor lungi, norvegienii au fost desemnați de Uniunea Europeană “cei mai fericiți oameni din lume”.

 Geneva

sursa foto: iStock

Elveția se poate “mândri” cu faptul că este singura țară din lume cu două reprezentante în top cele mai scumpe orașe din Europa. Din lume chiar! Și Geneva este unul dintre cele mai scumpe orașe de pe continent. Nu e un lucru chiar surprinzător, având în vedere că economia Elveției se bazează pe afacerile bancare și pe cele cu ceasuri exorbitant de scumpe. Specialiștii mai pun prețurile extrem de mari din Elveția și pe seama faptului că țara nu face parte din Uniunea Europeană, astfel încât tot ce vine de peste graniță costă mai mult decât în restul țărilor membre UE.

Copenhaga

sursa foto: iStock

Capitala Danemarcei este într-o continuă dezvoltare, iar ca să trăiești acolo trebuie să te descurci onorabil din punct de vedere financiar. Dar, ca și în Elveția, și aici sistemul social este unul care îi avantajează pe locuitorii acestei țări. O masă obișnuită la un restaurant în Copengaha te poate costa în jur de 125 de euro, iar pentru un cappuccino plătești în jur de 34 de euro.

Reykiavik

sursa foto: iStock

Capitala Islandei este și ea în top cele mai scumpe orașe din Europa, fiind   un oraș plin de investitori și de turiști. Reykiavik este unul dintre cele mai curate și sigure orașe din lume. De asemenea, pune mare preț pe spațiile verzi. Însă ca să te bucuri de toate aceste avantaje trebuie să plătești. Scump!

Iată mai jos top cele mai scumpe orașe din Europa, de la locul 1 la 31:

1 Paris
1 Zurich
3 Oslo
4 Geneva
5 Copenhaga
6 Reykjavik
7 Viena
8 Helsinki
9 Frankfurt
9 Dublin
11 Milano
12 Hamburg
13 Londra
13 Munchen
13 Roma
16 Dusseldorf
16 Barcelona
16 Madrid
19 Bruxelles
19 Stockholm
21 Amsterdam
22 Berlin
23 Lyon
24 Manchester
24 Luxembourg
26 Istanbul
27 Praga
28 Lisabona
28 Atena
28 Moscova
31 Varșovia

 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO