fbpx

Căutare

Share this article

“Game of Thrones”. “House of Cards”. “Breaking Bad”. “Stranger Things”. “Mad Men”. Poate că acestea ar fi primele seriale care ne vin în minte atunci când ne gândim la cele mai urmărite seriale din toate timpurile. Însă, adevărul este foarte departe.

Degeaba au “Rectify”, “The Larry Snaders Show”, “Murder One” sau “Breaking Bad” cel mai mare score pe metacric. Și degeaba are Rotten Tomatoes un top trei al celor mai bune seriale din ultimii 20 de ani format din “Game of Thrones”,  “Breaking Bad” și “The Big Bang Theory”, dacă cea mai mare audiență a strâns-o primul, având 12.07 milioane de telespectatori care s-au uitat la ultimul episod din sezonul 7 (“The Dragon and the Wolf”).

În acest moment vorbim despre o piață foarte fragmentată în care opțiunile sunt nenumărate. Și în care supremația televiziunilor a fost de mult contestată de streaming-urile online care nu doar că ne-au acaparat interesul, dar și-au și motivat victoria oferindu-ne producții de super calitate.

Așa că, astăzi vorbim din ce în ce mai greu despre cele mai urmărite seriale din toate timpurile, ci mai degrabă despre cele mai premiate sau cele mai virale. Însă, de dragul topurilor și al vremurilor în care televiziunea făcea legea, haideți să vedem care sunt serialele care ne-au oferit cel mai urmărit ultimul episod din toate timpurile. Evident, vorbim despre datele de audiență de peste ocean (conform datelor oferite de Nielsen):

5. Friends | NBC — 52.5 milioane de telespectatori

Comedia cu Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry și David Schwimmer, încă se află pe primul loc în ceea ce privește cel mai urmărit ultimul episod al unui serial din secolul 21. Și chiar dacă cele zece sezoane din “Friends” s-au terminat pe 6 mai 2004, serialul încă poate fi văzut pe Netflix (după ce a tot fost, de-a lungul timpului, pe la mai multe posturi de televiziune de la noi).

“Friends” nu a însemnat doar gașca nebună de prieteni care făceau constant tot felul de prostii, ci producția de televiziune care a reușit să ne țină în fața televizorului timp de atâția ani, creându-ne senzația că personajele respective erau prietenii noștri din sufragerie. De aceea, toate sezoanele au strâns între 20 și 25 de milioane de oameni în fața televizoarele pentru ultimul episod din fiecare serie.

Iar dacă asta înseamnă foarte mult, atunci să știți că “The Last One” a strâns nu mai puțin de 52.5 milioane de telespectatori. Și oricând de mult ne-am uita acum la seriale, pare să fie un record extrem de greu de bătut. Tocmai probabil pentru că avem atât de multe variante. Însă, atunci când a fost difuzat “The Last One” a fost cel mai urmărit program de divertisment în ultimii șase ani peste ocean.

4. Seinfeld | NBC — 76.3 milioane de telespectatori

Însă, dacă succesul ultimul episod din “Friends” vi se pare că a fost atât de mare, să știți că NBC nu a fost chiar atât de impresionat. Asta pentru că “Seinfeld” avusese un record incredibil cu șase ani înainte. Poate că a părut “Seinfeld” că este un show la scară mică pentru că putea să dedice un între episod să descifreze ce era în capul unui personaj, dar Larry David și Jerry Seinfeld au ales să meargă pe ceva BIG pentru final. Așa că, au adus în episod multe personaje din sezoane trecute care să depună mărturie împotriva lui Seinfeld.

Și, chiar dacă episodul a avut aceste performanțe incredibile, a atras și foarte multe critici negative din partea fanilor și ale specialiștilor.

3. The Fugitive | ABC — 78 milioane de telespectatori

Probabil că mai puțin cunoscut la noi ca “Friends” sau “Seinfeld”, “The Fugitive” a fost o dramă care îl avea în centrul acțiunii pe doctorul Richard Kimble (interpretat de actorul David Janssen) care fusese acuzat pe nedrept de moartea soției sale. Tipul fuge de închisoare și începe o căutare nebună pentru a-l descoperi pe adevăratul criminal. Iar această cursă nebună după adevărat a captiva America între 1963 și 1967. Deci, un serial alb negru.

Citeşte şi: Cele mai bune filme cu Harrison Ford, ale tuturor timpurilor

Ultimul episod al seriei urma să dezvăluie identitatea criminalului, ceea ce a atras atenția a nu mai puțin de 78 de milioane de oameni. Așa că episodul “The Fugitive” a ajuns să dețină recordul pentru cel mai urmărit final al unui serial de dramă din istorie.

2. Cheers | CBS — 84.4 milioane de telespectatori

Din nou, poate mai puțin cunoscut la noi, “Cheers” lasă în urmă competiția din categoria sa –  “Friends” sau “Seinfeld”. Serialul îi avea în distribuție pe Ted Danson, Shelley Long, Nicholas Colasanto, Rhea Perlman, George Wendt, John Ratzenberger, Kelsey Grammer, Woody Harrelson, Bebe Neuwirth și Kirstie Alley.

Iar episodul final, “One for the Road”, a fost cu adevărat o nebunie. A avut o durată triplă față de cât era în mod normal și a fost difuzat pe 20 mai 1993. În plus, a avut-o pe actrița Shelley Long întorcându-se în serial, interpretând-o pe Diane Chambers. Episodul a fost de departe cel mai urmărit peste ocean în anii ’90 și al doilea din toate timpurile.

1. M*A*S*H | CBS — 105 milioane de telespectatori

Nu știu de câte ori a fost difuzat și răs-difuzat la noi, dar M*A*S*H a fost o senzație nu doar a anilor ’80, atunci când a fost difuzat peste ocean, ci și mult timp după. Așa că, nu este nicio mirare că ne gândim imediat la M*A*S*H atunci când vorbim despre cele mai urmărite seriale din toate timpurile.

De aceea, ultimul său episod, difuzat în februarie 1983, a atras atenția a nu mai puțin de 105 milioane de oameni. Ai recordul său a fost bătut abia în 2010, de către super show-ul de la Super Bowl XLIV.

Episodul “Goodbye, Farewell and Amen” a pus capăt terapiei pe care o întreagă națiune o făcea în direct, în fața televizorului, după Războiul din Vietnam (chiar dacă serialul era despre un fictiv război din Coreea). Iar la cât de fragmentată este acum piața de televiziune, dominată de producțiile lansate de mogulii Netflix, HBO, Amazon, Hulu și … mai nou Apple, pare imposibil ca recordul deținut de M*A*S*H să mai fie vreodată egalat de altcineva.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO