Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Festivalul Internaţional de Film de la Cannes - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Astăzi începe cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care va ţine în sărbătoare Riviera Franceză până pe 28 mai. Cea de-a şaptea artă va fi omagiată, în această perioadă, prin proiecţii de film, evenimente artistice dar şi prin prezenţa unor invitaţi speciali. Unele dintre cele mai apreciate pelicule ale momentului vor fi prezentate în competiţie: ”D’Après Une Histoire Vraie”, regizată de Roman Polanski, ”Happy End”, de Michael Haneke, ”The Beguiled”, de Sofia Coppola. Peronalităţi importante ale filmului vor participa la eveniment în calitate de juraţi – Pedro Almodovar, Will Smith şi Paolo Sorrentino etc. – sau de invitaţi – Sofia Coppola, Noah Baumbach, Todd Haynes -. Ediţia din acest an va fi, cu siguranţă, una memorabilă, ca mai toate ediţiile festivalului, dar haideţi să vedem câteva aspecte legate de celebrul festival de la Cannes pe care, poate, nu le ştiaţi:

1. Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film de la Cannes are parte de o aniversare majoră: se împlinesc 70 de ani de când există evenimentul, primul festival de film organizat în oraşul Cannes. Deşi ediţia din 1946 s-a desfăşurat între 20 septembrie şi 5 octombrie, începând cu următoarea ediţie, festivalul a avut loc, în fiecare an, la jumătatea lunii mai. Pentru a marca 70 de ani de Festival la Cannes, trofeul Palme d’Or – cel mai mare premiu din festival, acordat pentru cel mai bun film – va fi încrustat cu diamante.

2. Până în anul 2002, Festivalul de Film de la Cannes a fost cunoscut cu numele de Festivalul Internaţional de Film. Adăugarea numelui „Cannes” s-a dovedit a fi una ingenioasă, astăzi fiind suficient să pronunţi Cannes şi să te gândeşti deja cu celebrul festival.

Foto: Festival Cannes

3. Deşi prima ediţie oficială a festivalului a avut loc 1946, acesta a fost conceput înca din 1939 pentru a reprezenta o alternativă la deja existentul Festival de Film de la Veneţia.

4. Dincolo de bugetul de 20 de milioane de euro – din care, jumătate provine, se pare, din finanţare publică -, peste 200.000 de invitaţi şi fani sosesc în oraş în fiecare an pentru vestitul eveniment. Anul acesta, spre exemplu, vor fi prezenţi: Monica Bellucci, care va prezenta galele de deschidere şi de închidere ale festivalului, Nicole Kidman, care are patru proiecţii la Cannes, Kristen Stewart, Robin Wright, Vanessa Redgrave, Rihanna, Cara Delevingne etc.

 

5. Festivalul Internaţional de Film de la Cannes se numără printre cele mai prestigioase festivaluri dedicate celei de-a şaptea artă, acesta făcând parte din grupul de festivaluri cunoscut cu numele “Big Three”, ce include şi Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Festivalul de Film de la Veneţia

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO