fbpx

Căutare

Share this article

Îl ai instalat pe telefon, pe tabletă, pe computer și chiar și pe laptop. Chrome este peste tot! Din aprilie 2019, StatCounter estimează că Google Chrome este folosit de 70.05% dintre utilizatorii de PC-uri și 63.16 % dintre utilizatori, indiferent de platforma pe care o folosesc. Cine a creat Google Chrome? După cum spun cei de la Google, “a fost un efort de echipă” și nu există un singur om care să își asume meritele. Liderul echipei care s-a ocupat de dezvoltarea acestui proiect a fost însă Ben Goodger, care a conceput designul original. Însă Chrome, cel mai ambițios proiect al companiei Google, are la bază mai multe surse de inspirație, apărute de-a lungul timpului.

Google Chrome a fost lansat în 2008 pentru Microsoft Windows, iar mai târziu s-a extins la Linux, macOS, iOS și Android. Browserul este o componentă importantă și a Chrome OS, unde sevește ca platformă pentru aplicații web.

În urma succesului obținut cu acest browser, Google a folosit brandul “Chrome” și pentru alte produse ale sale: Chrome OS, Chromecast, Chromebook, Chromebit, Chromebox și Chromebase.

Sursa foto: istock

Cine a creat Google Chrome: cum a apărut cel mai folosit browser

Primele zvonuri legate de apariția unui browser marca Google au apărut prin 2004. Presa vremii scria că Google a adus în cadrul companiei anjajați Microsoft, dar nu numai, pentru a se ocupa de acest proiect. Zvonurile au apărut în perioada în care Mozilla Firefox a lansat versiunea 1.0, devenită atât de populară încât a “furat” o mare parte din utilizatorii Internet Explorer.

Eric Schmidt, CEO Google, s-a opus dezvoltării unui browser timp de șase ani. Motivul pe care îl invoca atunci era că “Google este o companie mică” și că nu vrea să participle la “războaie” și pe segmentul ăsta de piață. Dar după ce co-fondatorii Google Sergey Brin și Larry Page au angajat mai mulți developeri de la Mozilla Firefox, care au creat o variantă demonstrativă a Chrome-ului, Schmidt a recunoscut că “era atât de bun, încât m-au făcut să îmi schimb părerea”.

Anunțul oficial legat de lansarea Google Chrome a fost făcut în septembrie 2008.

Prima versiune pentru sistemele de operare Microsoft Windows a apărut în 43 de limbi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

That’s the way the cookie crumbles. #NationalCookieDay

O postare distribuită de Google (@google) pe

Google Chrome a avut ca principale obiective îmbunătățirea securității, vitezei de acces și stabilității , în comparative cu alte browsere

Chrome face actualizări periodice la bazele de protecție pentru două liste negre: una împotriva înșelătoriei și alta împotriva malware-ului. Astfel, userii sunt avertizați când încearcă să intre pe un site “suspect”, prin Google Safe Browsing API.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO