Life Stories
Foto: Don Shirley
Life Stories
Cine a fost Don Shirley, pianistul din filmul câștigător de Oscar “Green Book”
Cristina Bucur
|Reading time: 3 mins
Foto: Don Shirley
Share this article

Don Shirley, personajul principal din filmul câștigător de Oscar “Green Book”, a fost o adevărată legendă a jazzului american. Deși marea sa dragoste a fost muzica clasică, Shirley s-a îndreptat către acest gen muzical la recomandarea unui impresar. Motivul ar fi fost unul rasial: publicul american nu ar fi acceptat un pianist de culoare pe scena unui concert de muzică clasică. Considerat un geniu al pianului, despre Don Shirley se spune că ar fi început să cânte încă de la vârsta de 3 ani. Pianistul a revenit în atenția publicului prin filmul “Green Book”, în care este prezentat un fragment din viața sa: prietenia neobișnuită cu șoferul său italiano-american Tony „Lip” Vallelonga, într-o perioadă în care rasismul era la apogeu. Cine a fost Don Shirley cu adevărat? Un pianist excepțional, care a intrat în istoria jazzului.

Cine a fost Don Shirley: un geniu al pianului

Donald Walbridge Shirley, cunoscut pe numele de scenă Don Shirley, s-a născut în 1927 în Statele Unite, deși multe surse îl dau ca fiind născut pe pământ jamaican, de unde au emigrat părinții săi. În realitate, pianistul s-a născut în Florida, America. Shirley și-a arătat talentul excepțional încă de mic: a început să cânte la pian de la 3 ani. La 9 ani, deja avea studii muzicale serioase, iar până la 10 ani era capabil să susțină un întreg repertoriu de concert. Mai târziu, Don Shirley și-a obținut doctoratul în muzică, psihologie și arta liturgică.

Cine a fost Don Shirley: un iubitor de muzică clasică, care a făcut “compromisul” de a cânta jazz

Impresarul american Sol Hurok a jucat un rol major în orientarea carierei lui Don Shirley. Pe când pianistul avea în jur de 20 de ani și își făcuse deja debutul pe scena muzicii clasice alături de orchestra din Boston, Hurok i-a sugerat să se orienteze mai bine spre jazz și muzica mai populară. “Publicul american nu este dispus să accepte un pianist negru pe scena unui concert”, i-ar fi spus impresarul. Astfel, Shirley i-a urmat sfatul și a ajuns o legendă a jazzului.

Cine a fost Don Shirley: un interpret de jazz, căruia nu îi plăcea… jazzul

Cum muzica clasică era marea sa dragoste, Shirley nu a fost prea încântat să schimbe genul și mai ales să cânte în cluburi de noapte. I se părea înjositor să treacă de la sala de concerte de muzică clasică la cluburi. Totuși, jazzul l-a transformat într-un artist de succes.

Cine a fost Don Shirley: liderul unui trio de jazz

Artistul a pus bazele grupului Don Shirley Trio, care avea o combinație mai puțin obișnuită: un pianist, un basist și un violoncelist. Între 1955 și 1972, Shirley a înregistrat 23 de albume.

Cine a fost Don Shirley: un artist care a ales cariera în locul familiei

Don Shirley a fost căsătorit, însă a acesta a divorțat, alegând să se ocupe de carieră mai degrabă decât de familie. Se zvonește că pianistul ar fi fost homosexual, însă acesta nu a vorbit niciodată despre aceste aspecte din viața sa privată.

Life Stories
Share this article