Cine a fost Edith Wilson, prima femeie care a ocupat funcția de Președinte al Americii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine a fost Edith Wilson, prima femeie care a ocupat funcția de Președinte al Americii

Cine a fost Edith Wilson, prima femeie care a ocupat, chiar dacă în mod neoficial, funcția de Președinte al Americii, în timpul bolii soțului său?
Share this article

Povestea lui Edith Wilson? La finalul acestui an americanii își vor alege un nou președinte. Iar lupta pare să fie destul de încrâncenată, în special în aceste zile când se decide omul care ar urma să se lupte cu Donald Trump. Și democrații au încă în luptă o femeie: Elizabeth Warren care, conform istoriei, nu ar fi prima care să se afle într-o astfel de poziție.

Cel puțin neoficial, America a avut deja o așa numită First Lady President. Nu a fost aleasă de popor, ci a ocupat această poziție în urma căsătoriei din 18 decembrie 1915 cu Președintele Americii, Woodrow Wilson.

Însă atunci când cei doi au câștigat un al doilea mandat la Casa Albă, aceștia nu aveau de unde să știe că în doar trei ani, Edith Bolling Galt avea să conducă lumea. Dar cum a început relația lor? Și cum a fost Edith să conducă America?

Drumul lui Edith Wilson, de la fetița din Virginia către Casa Albă

Născută în 1872, Edith Wilson a crescut într-o familie în Virginia, descendentă a legendarei Prințese Native American Pocahontas. Aceasta a renunțat la facultate atunci când și-a dat seama că era prea frig în camera din caminul său de la Mary Washington College.

Edith Bolling în copilărie | Foto: Wikipedia

Imediat după a plecat împreună cu una dintre surorile sale mai mari în capitală, unde s-a măritat cu un bărbat mult mai în vârstă care deținea un magazin de bijuterii. În timpul celor 12 ani de mariaj, aceasta a avut un băiat care a murit la doar câteva zile după naștere. Iar după această căsătorie a ajuns să fie destul de bogată, călătorind des în Europa. Ba mai mult, a devenit și prima femeie din Washington care conducea o mașină.

După moartea soțului, aceasta are o relație cu Cary Grayson, doctorul Casei Albe. Iar prin această relație ajunge să îl cunoască pe Președintele Woodrow Wilson care încă suferea după moartea soției sale Ellen.

Dragoste la prima vedere și loialitate până la moarte

Relația dintre Woodrow și Edith a fost dragoste la prima vedere. Cel puțin din punctul lui de vedere. La început, dragostea lor a fost aproape una adolescentină cu Woodrow care trimitea limuzina pentru a o aduce pe Edith la Casa Albă în fiecare seara și cu bilețele de dragoste trimise în fiecare dimineață către aceeași adresă. Și în scurt timp, mesajele lor de iubire s-au transformat în mai mult decât atât, iar Woodrow începe să o întrebe pe Edith despre probleme diplomatice, măsurile pe care le propuneau membrii cabinetului său ori acțiunile militare care se întâmplau în Europa.

Iar atunci când Președintele i-a propus doamnei Galt să se căsătorească, toată lumea a fost șocată, iar consilierii săi au fost de-a dreptul alarmați. Se cunoșteau doar de trei luni și deja cel mai important om din lume îi oferea acesteia informații clasificate într-o perioadă în care lupta pentru al doilea mandat, în cursa prezindețială din 1916.

Președintele Woodrow Wilson | Foto: Wikimedia Commons

Woodrow voia să se recăsătorească la doar un an de la moartea primei soții, iar acest lucru, credeau oamenii din echipa sa, urma să cântărească foarte greu în alegeri. Așa că aceștia uneltesc un plan diabolic în care trimit scrisori de dragoste false între Președinte și o anume Mary Peck. Lucrul acesta ar fi trebuit să o rănească pe Edith Galt care să renunțe la relație după ce unele dintre scrisori au ajuns în presă.

Dar lucrurile nu au stat deloc așa. Iar cei doi s-au căsătorit. Și Woodrow Wilson a fost reales Președinte în aprilie 1917, conducând America în Primul Război Mondial. În toată această perioadă, Edith Wilson a avut mereu acces la toate documentele clasificate ale soțului său, lucra într-un birou lângă acesta și participa la toate întâlnirile politice. Iar la finalul războiului, l-a acompaniat pe Wilson în Europa pentru a negocia Tratatul de la Versailles și a-și expune viziunea în ceea ce privește întemeierea unei grupări numite Liga Națiunilor care ar fi avut ca obiectiv oprirea unor acțiuni militare similare.

Propunerea sa pentru Liga Națiunilor este acceptată. Însă, odată ajuns acasă Președintele este primit cu foarte mare rezistență de republicani. Și, deși epuizat fizic, se hotărăște să traverseze țara cu trenul pentru a vorbi cu aceștia. Însă, la întoarcerea la Casa Albă suferă un infarct. Iar Edith îl găsește leșinat în baie.

De atunci, aceasta a trebuit să ocupe poziția soțului său, până când acesta urma să își revină. La sfaturile medicilor, Edith nu accepta ca soțul său se demisioneze pentru că acest lucru i-ar fi înrăutățit acestuia starea de spirit, așa că măsluiește rapoartele medicale și prezintă presei doar faptul că președintele are nevoie de puțină odihnă, lucrând din dormitor.

Din dragoste cu cele mai bune intenții și cu rezultate meritorii

Nimeni nu a știut adevărata situație. Iar Edith Wilson nu a ocupat niciodată funcția de Președinte în mod oficial. Însă, în toată această perioadă membrii din cabinet treceau măsurile cu ajutorul Primei Doamne. Atunci când trebuiau semnate acte, acestea ajungeau la ea care se ducea în dormitor „să le discute cu soțul său” și se întorcea cu ele comentate și modificate.

Însă în toată această perioadă de un an și cinci luni (octombrie 1919 – martie 1921), guvernarea nu a avut de suferit, chiar dacă anumiți membri din Cabinet au fost nemulțumiți de modul în care se întâmplau lucrurile. De altfel, au existat și conflicte între aceștia, ca atunci când unul dintre Secretarii de Stat a convocat Cabinetul fără permisiunea Președintelui, iar Edith i-a acuzat de insubordonare și l-a demisionat.

Edith Wilson
Președintele Woodrow Wilson și Prima Doamnă, Edith Wilson | Foto: Wikimedia Commons

Cu toate că a fost evidentă implicarea sa în guvernarea țării, până la moartea sa, în 1961, Edith Wilson a insistat că nu a ocupat niciodată funcția de Președinte, ci doar că a folosit anumite prerogative ale puterii pentru a-și ajuta soțul să depășească aceea perioadă dificilă.

Însă, indiferent cum s-a numit această tranziție, Wilson este un exemplu pe care americanii ar putea să îl urmeze atunci când vor vota la început de noiembrie. Și dacă nu a fost să fie timpul lui Hillary Clinton, poate Elizabeth Warren are o șansă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora