Cine a fost fondatorul Metro? Și cum a reușit un fost membru al partidului nazist să creeze unul dintre cele mai mari supermarketuri din țară - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Pe 13 februarie 2013, toată presa de business din lume scria că fondatorul Metro, Otto Beisheim s-a sinucis. Deși toată lumea îl considera un pionier, un vizionar și un revoluționar în domeniul vânzărilor en gross și cu amănuntul, unul dintre cei mai bogați oameni din Germania și chiar din lume, nu și-a putut cumpăra propria sănătate. Sub povara unui diagnostic incurabil, a ales să se sinucidă, lăsând viața sa un capitol deschis în manualele de business.

Cine a fost fondatorul Metro?

Otto Beisheim, omul care a revoluționat comerțul cu amănuntul în Germania de după război prin introducerea conceptului de vânzare a mărfurilor cu ridicata direct către clienți și constructorul celui mai mare comerciant cu amănuntul din țară, Metro, a fost găsit mort, la domiciliul său din Bavaria. Avea 89 de ani.

Domnul Beisheim, care suferea de o boală incurabilă, s-a sinucis, a declarat purtătoarea de cuvânt a Grupului Otto-Beisheim.

Domnul Beisheim, despre care se spunea că a acumulat o avere de 3,3 miliarde de dolari, era foarte rezervat cu privire la viața sa privată și rareori apărea în ochii publicului. Chiar și la adunările acționarilor companiei sale, s-a raportat că ar fi apărut ocazional, mascându-se sub numele de Müller.

Fondatorul Metro, una dintre cele mai mari companii din lume

Otto Beisheim a fondat Metro în 1964 și a continuat să dețină o participație de 10% din companie până în ultima zi a vieții sale. Acum este al treilea cel mai mare comerciant cu amănuntul din Europa, în spatele Carrefour din Franța și Tesco din Marea Britanie. La fel ca Sam’s Clubs și Costco din Statele Unite, magazinele Metro vând doar membrilor săi. Însă membrii Metro sunt în mare parte întreprinderi sau profesioniști.

Fiul unui îngrijitor, domnul Beisheim s-a născut la 3 ianuarie 1924, lângă Essen, Germania. Familia sa era prea săracă pentru a plăti ca el să urmeze liceul, așa că a devenit meseriaș în domeniul marochinăriei. Ajuns om bogat, el a donat mai târziu pe scară largă școlilor și universităților. Cea mai cunoscută dintre acestea, o școală de afaceri de lângă Koblenz, îi poartă numele: WHU-Otto Beisheim School of Management.

fondatorul Metro

În timpul celui de-al doilea război mondial, Beisheim era controlor radio în Waffen-SS, aripa armată a Partidului nazist. Serviciul său militar a devenit cunoscut public abia în 2006, iar unii au spus că dorința de a-și ascunde trecutul ar fi contribuit la dorința sa de intimitate.

După război, Otto Beisheim a lucrat ca distribuitor de electronice. În timp ce călătorea în Statele Unite, el a observat cum mărfurile erau vândute din depozite către clienți în numerar. Ideea diferea de practica germană de a plasa comenzi pe credit și de a livra bunuri către comercianții cu amănuntul sau alți cumpărători instituționali.

Citește și: Cine este patronul Auchan: Gerard Mulliez, omul care face parte din cea mai bogată familie din Franța

Întorcându-se în Germania, el a fondat Metro, primul comerciant cu amănuntul din țară, în 1964, la Mülheim an der Ruhr, în centrul industrial al Germaniei de Vest.

Ulterior s-a alăturat familiilor Haniel și Schmidt-Ruthenbeck și a extins compania în Austria și Franța. Ulterior s-a mutat și în Danemarca și Italia.

Grupul Metro, care include astăzi magazinele Metro cash-and-carry, magazinele de electronice Saturn și Media Markt, hipermarketurile Real și linia de magazine universale Kaufhof din Europa și Asia, s-a format printr-o fuziune a mai multor companii, în 1996.

fondatorul Metro

Una dintre principalele realizări ale lui Otto Beisheim la Metro a fost achiziționarea în 2006 a 85 de magazine Walmart de către divizia Real a grupului. Walmart a decis să se retragă din Germania după ce a pierdut miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu; magazinele funcționează acum sub numele Real.

Soția lui Otto Beisheim, femeia cu care a fost căsătorit aproape 50 de ani, Inge, a murit cu câțiva ani înaintea lui, în 1999. Din păcate nu au avut copii și moștenitori care să preia compania. Toată averea lui a fost donată către două fundații care îi poartă numele, una la München și cealaltă la Baar, Elveția.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO