fbpx

Căutare

Share this article

Când văd o fetiță jucându-se cu o păpușă Barbie, aș vrea să-i spun cine a fost Ruth Handler, un nume care pentru ea nu înseamnă nimic, dar care a schimbat pentru totdeauna universul copilăriei multora dintre noi.

Ruth Handler a fost o inventatoare americană ce a creat iconica păpușă Barbie în anul 1959. Păpușa a primit numele după cel al fiicei lui Ruth, Barbara. Barbie a pășit prima dată în lumea magică a jucăriilor, la New York. Păpușa Ken a primit numele după cel al fiului lui Handler și s-a născut la doi ani după Barbie. Ruth Handler a fost co-fondatoarea Mattel, o companie americană ce produce numeroase jucării extrem de populare în întreaga lume.

Cine a fost Ruth Handler? Foto: Pinterest

Cine a fost Ruth Handler? Copilăria și adolescența unei inventatoare și apariția companiei Mattel

Handler s-a născut purtând numele Ruth Marianna Mosko, pe data de 4 noiembrie 1916, în Denver, colorado. Părinții ei au fost Jacob și Ida Mosko. În 1938 s-a căsătorit cu iubitul ei din liceu, Elliot Handler.

Cu Harold „Matt” Matson, Elliot a creat un atelier de garaj în 1945. Numele afacerii loc, „Mattel” era o combinație a literelor numelor și prenumelor lor. În scurt timp, Matson și-a vândut partea sa din companie, astfel încât familia Handler, Ruth și Elliot, au preluat controlul deplin. Primele produse ale lui Mattel au fost rame pentru tablouri. Cu toate acestea, Elliot a început în cele din urmă să fabrice mobilier pentru case de păpuși din resturi de cadre. Acest lucru s-a dovedit a fi un succes atât de mare, încât Mattel a trecut la a face altceva decât jucării. Primul mare produs de succes al lui Mattel a fost „Uke-a-doodle”, un ukulele de jucărie. A fost primul din linia jucăriilor muzicale.

Ruth și soțul ei. Foto: Greelane.com

În 1948, Mattel Corporation a fost înființată în mod oficial în California. În 1955, compania a schimbat pentru totdeauna marketingul jucăriilor prin dobândirea drepturilor de producere a produselor populare „Mickey Mouse Club”. Promovarea cross-marketing a devenit o practică obișnuită pentru viitoarele companii de jucării. În 1955, Mattel a lansat un pistol de jucărie brevetat cu succes, numit pistolul burp.

Cine a fost Ruth Handler și cum a apărut păpușa Barbie

În 1959 Ruth Handler a creat păpușa Barbie, motiv pentru care, mai târziu, s-a autoproclamat „mama lui Barbie”. Ruth s-a tot uitat la fiica ei, Barbara, cum împreună cu prietenele ei se tot jucau cu păpuși din hârtie. Fetele se foloseau de aceste păpuși imaginându-și tot felul de roluri din viața reală, precum acelea de studente, majorete sau adulți cu cariere. Handler aspira să inventeze o păpușă care să faciliteze mai bine felul în care fetele tinere se jucau cu păpușile lor.

foto: heyalma.com

Handler și Mattel au prezentat-o pe Barbie, modelul la modă pentru adolescenți, cumpărătorilor sceptici de jucării la Târgul anual de jucării din New York, pe 9 martie 1959. Noua păpușă nu se asemăna cu păpușile pentru bebeluși și copii mici, care erau populare la acea vreme. Aceasta era o păpușă cu corpul unui adult.

Care a fost inspirația? În timpul unei călătorii de familie în Elveția, Handler a văzut păpușa Bild Lilli fabricată în Germania într-un magazin elvețian și a cumpărat una. Păpușa Bild Lilli era un obiect de colecție și nu era destinată vânzării copiilor; in orice caz, cu toate acestea, Handler a folosit-o ca bază pentru designul ei pentru Barbie. Primul iubit al păpușii Barbie, Ken Doll, a debutat la doi ani după Barbie, în 1961.

Foto: Shutterstock

Handler a spus că Barbie este un simbol al libertății și oportunităților pentru fetele și femeile tinere:

„Barbie a reprezentat întotdeauna faptul că o femeie are de ales. Chiar și în primii ani, Barbie nu a trebuit să se mulțumească doar cu faptul că este iubita lui Ken sau că este pasionată de shopping. Avea haine, de exemplu, pentru a-și lansa o carieră ca asistentă medicală, stewardesă, cântăreață de club de noapte. Cred că alegerile pe care le reprezintă Barbie au ajutat păpușa să prindă inițial la public, nu doar pentru fiicele noastre – care într-o bună zi ar constitui primul val major de femei din conducere și profesioniști – ci și pentru mame. ”

Cine a fost Ruth Handelr și cum sună povestea păpușii Barbie?

Handler a creat o poveste personală pentru prima păpușă Barbie. A fost numită Barbie Millicent Roberts și era din Willows, Wisconsin. Barbie a fost un fotomodel pentru adolescenți. Acum, însă, păpușa a fost realizată în multe versiuni legate de peste 125 de cariere diferite, inclusiv președintele Statelor Unite.

Barbie a venit în două versiuni, brunetă sau blondă, iar în 1961 a luat naștere o Barbie roșcată. În 1980, au fost introduse primele Barbie afro-americane și Barbie hispanice.

Foto. Shutterstock

Prima Barbie a fost vândută cu 3 dolari. Îmbrăcămintea suplimentară bazată pe ultimele tendințe ale modei din Paris a fost vândută și la prețuri cuprinse între 1 și 5 USD. În 1959, anul lansării Barbie, au fost vândute 300.000 de păpuși Barbie. Astăzi, o păpușă Barbie „# 1” în stare bună poate aduce până la 27.000 de dolari. Până în prezent, peste 70 de designeri de modă au realizat haine pentru Mattel, folosind peste 105 milioane de metri de țesătură.

În 1965, Barbie avea picioarele și ochii pliabili care se deschideau și se închideau. În 1967, a fost lansată o Barbie Twist ‘N Turn care avea un corp mobil care se răsucea în talie.

Cea mai bine vândută păpușă Barbie din toate timpurile a fost Barbie Totally Hair din 1992, care avea părul de la vârful capului până la degetele de la picioare.

Ruth Handler. foto: Inventors.com

Cine a fost Ruth Handler și ce alte invenții a mai adus societății?

După ce a luptat împotriva cancerului de sân și a suferit o mastectomie în 1970, Handler a studiat piața pentru un sân protetic adecvat. Dezamăgită de opțiunile disponibile, ea a început să proiecteze un sân de înlocuire care să fie mai asemănător cu unul natural. În 1975, Handler a primit un brevet pentru Nearly Me, o proteză realizată dintr-un material apropiat ca greutate și densitate de cel al sânilor naturali.

Handler a dezvoltat cancer de colon în anii ’80. A murit pe 27 aprilie 2002, la vârsta de 85 de ani. Soțul ei a murit pe 21 iulie 2011.

Handler a creat una dintre cele mai de succes companii de jucării din lume, Mattel. Păpușa ei Barbie este una dintre cele mai populare și iconice jucării din lume. În 2016, Muzeul Artelor Decorative din Paris a avut un spectacol de Barbie cu sute de păpuși alături de lucrări de artă inspirate de Barbie.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO