fbpx

Căutare

Share this article

Sunt doar 5 ani de când a scos single-ul ei de debut, dar parcă face asta de-o viaţă întreagă. Şi chiar aşa este, în ciuda faptului că nu a fost în vizorul publicului decât în ultimii ani. Dua Lipa, cântăreaţa britanică cu origini albaneze, scoate hit-uri pe bandă rulantă şi are deja în palmares unele dintre cele mai râvnite premii din industrie, inclusiv un Grammy. La nici 25 de ani este numită regina pop-ului britanic şi pare să aibă inspiraţie cât pentru 10 artişti la un loc.

Cine este Dua Lipa – Fuga din faţa războiului le-a arătat o altă lume

Lipa s-a născut în 1995, la Londra, fiind cea mai mare dintre cei 3 fraţi ai unei familii de albanezi fugită din actualul Kosovo în timpul războiului. Bunicul patern al lui Dua Lipa conducea Institutul de Istorie din Kosovo şi, conform spuselor cântăreţei, sârbii le-au cerut angajaţilor de acolo să rescrie istoria. Refuzul bunicului său de a se conforma i-a adus acestuia pierderea locului de muncă şi lipsa siguranţei vieţii acolo.

Părinţii artistei erau pe atunci studenţi. Tatăl ei se pregătea să devină stomatolog, iar mama, avocată. Mutarea la Londra a însemnat finalul carierelor lor înainte ca acestea să înceapă. Erau nevoiţi să supravieţuiască şi să îşi întreţină copilul ce avea să vină pe lume, aşa că s-au angajat ca ospătari în cafenele. Au continuat studiile în paralel, doar că în alte domenii decât cele la care visau nu cu mult timp în urmă: afaceri pentru tatăl lui Dua Lipa şi turism pentru mama ei.

Dua Lipa cu părinţii săi, foto: thelist.com

Ambii părinţi erau însă pasionaţi de muzică, aşa că aceasta răsuna în casa lor cât era ziua de lungă. Tatăl fusese chiar membru al unei trupe rock înainte să ajungă la Londra, aşa că nu e de mirare că Dua Lipa s-a apucat de cântat încă din primii ani de viaţă. Distracţia ei preferată în copilărie era să dea concerte improvizate în faţa prietenilor părinţilor ei, invitaţi la cină.

Dua Lipa, foto: dazeddigital.com

La şcoală a început să ia lecţii de violoncel, apoi a încercat să intre în cor. La audiţii profesorul i-a spus că nu poate cânta, însă Lipa nu avea de gând să renunţe, aşa că a început să ia lecţii de canto.

La câţiva ani după ce Kosovo şi-a proclamat independenţa, în 2008, familia artistei a decis să se mute înapoi, la Priştina. Ajunsă acolo, Lipa a realizat că deşi ştie să vorbească în albaneză, la şcoală nu se descurcă nici pe departe foarte bine în limba maternă. S-a bucurat să descopere însă cultura şi ţara de unde provenea, a aflat mai multe despre ororile care i-au făcut pe părinţii ei să fugă de acolo şi a început să-şi facă tot mai mulţi prieteni. A început să meargă cu ei la concerte şi aşa a descoperit muzica hip-hop. Tot atunci a înţeles că nu vrea doar să asculte, ci vrea să facă muzică, iar pentru asta avea mai multe şanse de reuşită la Londra.

Cine este Dua Lipa – Muzica, cel mai bun CV

Deşi i-au fost mereu sprijin, părinţii ei nu au fost tocmai încântaţi când au auzit că Dua Lipa vrea să urmeze o carieră în muzică în loc să îşi vadă de studii. Nu au fost încântaţi, dar nici nu s-au opus şi i-au permis să se mute înapoi, la Londra, de data asta singură. Avea numai 15 ani când s-a întors în capitala Marii Britanii, iar până la finalul liceului muzica a venit în completarea şcolii.

A început să urce videoclipuri cu ea pe Youtube, interpretând piese ale Aliciei Keys sau Christina Aguilera, apoi a început o carieră ca model. Visa şi respira însă muzică, iar cariera de model nu îi era tocmai pe plac, aşa că a continuat să scrie şi să compună. După ce a scris Hotter Than Hell a fost doar o chestiune de timp până să semneze cu Warner Bros Records.

Dua Lipa, foto: celebsupdate.com

Primul ei single, New Love, a fost făcut public în august 2014 şi se vorbea deja de o nouă Lady Gaga. Dar Dua Lipa nu avea de gând să fie copia nimănui, ceea ce a şi demonstrat cu următoarele single-uri.

„Când am început să scriu mi-am dat seama cine sunt cu adevărat şi cum vreau să sune muzica mea.”

Dua Lipa, foto: harpersbazaar.com

În 2015 Europa era cucerită de artista născută la Londra. Single-ul Be the One ajungea numărul 1 în Belgia, Polonia şi Slovacia şi intra în Top 10 în multe alte ţări de pe vechiul continent. A fost însă şi melodia care a făcut-o cunoscută şi în Australia, Noua Zeelandă, iar începutul lui 2016 i-a adus primul turneu european. Un an mai târziu obţinea primul număr 1 în Marea Britanie cu single-ul New Rules şi era prima artistă care reuşea asta la mai bine de 2 ani de când Adele cucerea topul cu al ei Hello. La finalul anului era declarată cea mai ascultată artistă a lui 2017 pe Spotify, în Marea Britanie. O lună mai târziu era nominalizată la 5 categorii la Brit Awards, mai multe decât orice artist în acel an. Era pentru prima dată când o femeie primea atâtea nominalizări la aceste premii, iar la 2 dintre categorii a şi câştigat.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/k2qgadSvNyU” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Cine este Dua Lipa – O inimă mare şi convingeri de neclintit

Împreună cu tatăl ei a pus bazele Sunny Hill Foundation, organizaţie prin intermediul căreia adunau bani pentru kosovarii aflaţi în dificultate. Aşa a apărut şi ideea realizării unui festival în Priştina. În acest fel, ofereau locuitorilor posibilitatea de a vedea live artişti de talie mondială, iar fondurile strânse erau folosite pentru a duce mai departe misiunea fundaţiei. Miley Cyrus a fost prima femeie – artist internaţional – care a cântat vreodată în Kosovo.

Dua Lipa şi Miley Cyrus, foto: news24viral.com
Citeşte şi: Viața cântăreței Miley Cyrus. De la vedeta Disney Channel la artista controversată şi contestată – LIFE.ro

Dua Lipa nu a dat însă înapoi nici de la actele caritabile puse la cale de alţii, fie că vorbim de evenimente dedicate strângerii de fonduri pentru persoanele fără adăpost din Londra, de ajutorarea copiilor refugiaţă din Liban sau de îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de boli mintale. A militat deseori pentru drepturile minorităţilor sexuale, dar şi pentru discriminarea sexuală din industria muzicală şi nu s-a ferit să vorbească despre dezamăgirea faţă de Brexit şi limitarea şanselor pentru refugiaţi.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO