Căutare

Share this article

Istoria McDonald’s începe în 1940, când frații Richard și Maurice McDonald au deschis primul lor magazin, în San Bernardino, California. Însă “geniul” din spatele brandului este, de fapt, Ray Kroc, un om de afaceri american care a preluat afacerea de la cei doi frați și a transformat-o într-un succes mondial. Cine este fondatorul McDonald’s? Un om care demonstrează că succesul în viață poate veni la orice vârstă: Kroc avea 59 de ani când a cumpărat compania. Înainte de asta, vindea mixere pentru milkshakeuri și pahare de plastic.

Cine este fondatorul McDonald’s: Ray Kroc, omul care a inventat fast food-ul de azi

Raymond Albert Kroc a fost un afacerist american care a revoluționat industria fast food, transformând McDonald’s in cel mai de succes lanț de restaurante de acest gen din întrega lume. Harvard Business School s-a referit la Ray Kroc ca fiind “echivalentul lui Henry Ford din sectorul de servicii”. Dar înainte de McDonald’s, viața lui Kroc era una destul de modestă.

Vezi și: “Fondatorul” – un film despre omul care a transformat McDonald-ul, un simplu stand de hamburgeri la origini, într-o franciză gigantică

În 1917, la numai 15 ani, Ray Kroc a mințit în legătură cu vârsta sa și s-a înscris în Crucea Roșie ca șofer de ambulanță. Însă Primul Război Mondial s-a terminat înainte ca el să își termine pregătirea. A avut apoi joburi modeste: cântăreț de pian, vânzător de pahare de plastic și de mixere. Dar tocmai aceste mixere l-au adus în magazinul fraților McDonald’s, lucru care i-a schimbat viața.

Astfel, văzând că un restaurant din San Bernardino comandă constant un număr mare de mixere, Kroc a avut curiozitatea să meargă să vadă despre ce este vorba.  Acolo a găsit un restaurant mic, dar de succes, condus de doi frați. Afaceristul a fost fascinat de eficiența cu care frații își făceau treaba: aveau o metodă de asamblare care le permirea să prepare mâncarea și să o vândă într-un timp foarte rapid. Restaurantul avea un meniu limitat – burgeri, cheeseburger, cartofi prăjiți, milkshakeuri și răcoritoare, ceea ce le permitea fraților să fie rapizi și să facă produse de calitate. Vânzările erau atât de mari, încât 8 dintre mixerele vândute de el funcționau în continuu. Frații McDonald căutau un agent care să se ocupe de fanciza lor, așa că Ray Kroc a profitat de oportunitate.

Fondatorul McDonald’s, Ray Kroc

Cine este fondatorul McDonald’s: cum a reușit Ray Kroc să facă cel mai mare lanț de fast food din lume

Fascinat de metoda de lucru a fraților McDonald, acesta a vrut să o ducă la un alt nivel. Aceștia i-au cedat drepturile pentru metoda de asamblare, deși inițial nu s-au arătat prea interesați. La vremea respectivă, Kroc avea 52 de ani și suferea de diabet și artrită. Cu toate astea, nu voia să rateze o asemenea șansă.

În 1955, Kroc și-a deschis primul restaurant în Des Plaines, Illinois. Până la sfârșitul anului, a mai deschis încă două, câștigând 235.000 de dolari din vânzări. Folosea cu succes metoda de pregătire a fraților McDonald, acordând mare atenție curățeniei. Mai târziu, a început să vândă francize, cerând 1.9 % din profitul acestora.

Spre finalul anilor ’50, restaurantele McDonald’s deveniseră un adevărat succes, însă disputele dintre frații McDonald și Kroc erau din ce  în ce mai dese, din cauza schimbărilor pe care cel din urmă voia să le aducă afacerii. În cele din urmă, în 1961, Kroc a cumpărat McDonald’s de la cei doi frați cu 2.7 milioane de dolari. Din acel moment a început expansiunea McDonald’s: în 1965 erau deja 700 de restaurante în 44 de state din America. Până la finalul decadei, erau deja 1500 de restaurante McDonald’s în întreaga lume. In prezent, sunt peste 36.000.

În 1965, Kroc a devenit președintele McDonald’s și a început un program de training al celor care achiziționau franzia, accentuând importanța standardizării și automatizării producției. Doi ani mai târziu s-a retras din această funcție, devenind Chairman of the Board și apoi Senior Chairman, până la moartea sa, în 1984.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO