Cine este Giorgia Meloni, femeia despre care se spune că ar fi cea mai periculoasă din Europa. Cum ajunge o „fiică” a lui Mussolini să conducă Italia? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este Giorgia Meloni, femeia despre care se spune că ar fi cea mai periculoasă din Europa. Cum ajunge o „fiică” a lui Mussolini să conducă Italia?

Giorgia Meloni nu s-a îndepărtat clar de fascism; în autobiografia ei din 2021, ea a scris că este conștientă că navighează pe un câmp minat politic
Share this article

Pe Via Della Scrofa din Roma, nu departe de sediul parlamentului din centrul istoric, o tăbliță de piatră și o coroană uscată îl comemorează pe Alberto Marchesi, un luptător de rezistență antifascist executat de trupele germane SS în Peșterile Ardeatine, în 1944. Placa atârnă în stânga unei arcade largi de pe fațada clădirii galbene.

Într-o juxtapunere neobișnuită, o placă mult mai mică din plexiglas în dreapta intrării indică că acesta este sediul partidului neofascist Frații Italiei.

Alianța partidelor neofasciste își are sediul pe Via Della Scrofa 39 încă din 1946 – Mișcarea Socială Italiană, Alianța Națională și acum Frații Italiei, numite după primul vers al imnului național italian. Liderul de partid, Giorgia Meloni, s-a străduit să păstreze biroul în clădirea istorică, care a fost odinioară frecventată de adepții fostului lider fascist Benito Mussolini.

Meloni a spus că are o relație neîntreruptă cu istoria. Dictatorul Mussolini a fost „o personalitate complexă”, a spus ea în interviuri și chiar și astăzi, mulți italieni nu cred că lucrurile au fost toate rele sub conducerea lui Mussolini.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni rămâne cu o poziție ambiguă cu privire la trecut

Giorgia Meloni nu s-a îndepărtat clar de fascism; în autobiografia ei din 2021, ea a scris că este conștientă că navighează pe un câmp minat politic. „Suntem copii ai istoriei noastre. Din întreaga noastră istorie. Ca și în cazul tuturor celorlalte națiuni, drumul pe care l-am parcurs este complex, mult mai complicat decât doresc mulți să-l facă cunoscut”, a scris ea.

Cu toate acestea, ea respinge cultul liderului fascismului și spune asta cu subiect și predicat. Dar când Giorgia Meloni ține conferințe de presă la sediul partidului, un simbol fascist este întotdeauna la vedere – logo-ul Fraților Italiei.

Este o flacără stilizată în culorile naționale italiene – verde, alb și roșu – o flacără eternă care arde la figurat la mormântul lui Mussolini. „Nu am pentru ce să-mi cer scuze în viața mea. Dar în două din trei discuții la televiziune, ar trebui să vorbesc despre istorie și nu despre politica actuală. Nu cred că este corect.”

Se pregătește să devină prim ministru de ani de zile

Toamna trecută, în pregătirea campaniei electorale premergătoare votului din 25 septembrie, Giorgia Meloni a trimis memorii interne grupurilor de partid în care i-a instruit pe oameni să nu mai facă declarații extreme, să nu facă referiri la fascism și, mai ales, să se abțină de la așa-numitul salut roman, un gest cu brațul drept întins care seamănă cu salutul hitlerist sau nazist.

Această femeie politician susține că vrea să mute partidul de la marginile politice de extremă dreaptă la centru dreapta. Meloni încearcă să remodeleze partidul și să-l prezinte drept un campion conservator al patriotismului, care apelează la clasa de mijloc pentru a forma o coaliție cu alte partide de dreapta – Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi.

„Dacă a ajuns atât de departe în Italia, este mulțumită tuturor celor care au zugrăvit-o – de la mass-media care insistă să-i cheme pe Salvini și Meloni până la Berlusconi și Grillini (adepți ai Mișcării 5 Stele de stânga) și care a adus-o astfel la putere, și până la un centru stânga dezorientat care a subestimat-o și a legitimat-o”, a spus Alba Sidera, o jurnalistă spaniolă care a cercetat ani de zile extrema dreaptă italiană. „Meloni nu a apărut brusc de nicăieri. Se pregătește de ani de zile să devină prim-ministru”.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni – Pur populism

Născută în 1977, Meloni s-a alăturat aripii de tineret a partidului neofascist Mișcarea Socială Italiană când avea 15 ani pentru a lua atitudine împotriva terorii de extremă stângă care a afectat Italia în acea epocă. Ulterior, ea a condus filiala studențească a Alianței Naționale de extremă dreapta, a fost aleasă în Camera Deputaților a Parlamentului italian în 2006 și a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei doi ani mai târziu.

La 31 de ani, ea a preluat portofoliul de tineret din guvernul lui Berlusconi. În urmă cu zece ani, Meloni a înființat Frații Italiei, formațiune pe care o conduce din 2014. În 2020, ea a preluat și președinția Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care include, printre altele, partidul de guvernământ polonez, PiS.

Giorgia Meloni a intrat în campania electorală cu sloganul populist „Italia și poporul italian în primul rând!” Ea a cerut mai multe beneficii favorabile familiei, mai puțină birocrație europeană, taxe scăzute și oprirea imigrației.

Ea vrea să renegocieze tratatele UE, iar partidul ei respinge avorturile și căsătoriile între persoane de același sex. În ceea ce privește politica economică și externă este relativ lipsită de experiență. Ea și-a petrecut cea mai mare parte a carierei politice ca membru al parlamentului și oficial al partidului.

Încrederea în sine este deplină

Giorgia Meloni și-a păstrat încrederea și calmul, deși a fost ținta criticilor dure din partea taberei politice de stânga. Ginevra Bompiani, scriitoare, a declarat pentru televiziunea La7 că „Meloni este o adevărată ticăloasă…. este înconjurată de naziști”. La care Meloni a răspuns pe Facebook că s-a săturat să fie portretizată drept „doamna de culoare”.

Adversarii ei, a spus ea, sunt disperați doar pentru că are atât de mult succes. Asocierea ei cu Mussolini, Hitler sau Putin este ridicolă, a spus ea. „La urma urmei, susțin Ucraina”.

Într-un interviu TV, ea le-a spus criticilor săi să arunce o privire asupra Franței și Germaniei, unde partidele populiste de extremă dreaptă au avut succes și nimeni nu a transformat asta într-un scandal. „De ce ar trebui să fie altfel în Italia?” Partidul german la care se referă Meloni este Alternativa pentru Germania (AfD), care a pierdut voturi la alegerile federale din 2021 și s-a situat la puțin peste 10% din voturi.

Meloni se bazează pe conducerea Italiei pentru a transforma UE într-o uniune economică liberă. Președintele francez, Emmanuel Macron a fost slăbit din cauza pierderii majorității sale în parlament, a spus ea. Și într-un interviu recent acordat radioului public italian, RAI, ea l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz de lipsă de încredere, adăugând că Scholz cu siguranță nu are aceeași forță ca predecesorul său, Angela Merkel.

Citește și: Viața lui Emmanuel Macron. De la băiețelul pasionat de discuțiile cu adulții, la marea iubire pentru profesoara de teatru și până la primul președinte independent al Franței

Tocmai acolo ar vrea să intre ea, a spus Giorgia Meloni.

Giorgia Meloni

Viața personală a lui Giorgia Meloni: o mamă italiană de religie creștină

Născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a crescut în cartierul muncitoresc Garbatella și a fost încă din primii ani ai adolescenței cufundată în politică.

Are o fiică, născută în 2006 și concepută cu partenerul ei de viață, un jurnalist TV și și-a folosit viața personală pentru a-și vinde brandul național.

„Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creștină”, a declarat ea la un miting din Roma din 2019, care a devenit viral după ce a fost remixat într-o piesă de muzică dance.

Singurul partid principal care a refuzat să se alăture guvernului de unitate națională al lui Draghi în februarie 2021 a fost cel al lui Meloni care și-a asumat o poziție în opoziție, ceea ce a ajutat-o să ridice ratingurile sondajelor.

Meloni s-a opus măsurilor dure de prevenire a coronavirusului ale lui Draghi, în special așa-numitul Green Pass care impune vaccinarea lucrătorilor.

Spre deosebire de Salvini și Berlusconi, care au de multă vreme legături cu Moscova, ea a susținut sprijinul puternic al lui Draghi pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei.

Dar critică puternic Uniunea Europeană și este președintele Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care include partidele Vox din Spania și partidele Lege și Justiție din Polonia.


Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora