Căutare

Share this article

Într-o zi, la finalul lunii august a anului 2018, Greta Thunberg a luat poziție pentru prima dată în curtea Parlamentul Suedez. S-a așezat cu o pancartă albă pe care scria cu litere negre „School Strike for Climate” (grevă școlară pentru climat).

„M-am simți ca fiind singura căreia îi pasă de climat și de crizele ecologice”, a spus Greta Thunberg într-un interviu pentru BBC. Puștoaica de 15 ani a fost singura, dar nu pentru multă vreme.

De-a lungul timpului, greva ei școlară a inspirat milioane de tineri din întreaga lume să ia atitudine, să iasă în stradă și să solicite acțiuni concrete legate de schimbările climaterice.

În timp ce mii de studenți protestează în marile orașe ale lumii, iată ce știm despre Greta Thunberg, adolescenta de la care a început totul.

Unde a crescut Greta Thunberg?

Greta este cea mai mare fiică a familie Thunberg și s-a născut pe data de 3 ianuarie 2003. Ea a crescut în Stockholm împreună cu familia sa. Mama, Malena Ernman este cântăreață de operă și a fost concurentă la Eurovision. Tatăl, Svante Thunberg este actor și este un descendent al lui Svante Arrhenius, omul de știință care a expus lumii un model al efectului de seră și a fost premiat cu Nobel pentru chimie în 1903.

Greta mereu a spus că părinții ei nu erau nici pe departe implicați în activismul împotriva schimbărilor climaterice, înainte ca ea să-i facă să devină conștienți de aceste probleme. Ea a fost cea care și-a convins părinții să devină vegani, iar în 2016 a reușit să o convingă pe mama sa să mai zboare cu avionul, în ciuda călătoriilor lungi pe care trebuia să le facă în interes de serviciu.

Împreună cu fiica lor au scris cartea „Our House is on Fire: Scenes of a Family and a Planet Crisis”, carte ce va fi lansată în curând.

Greta Thunberg suferă de sindromul Asperger, o tulburare de dezvoltare pe care a descris-o ca pe un dar și o super putere.

Cum s-a implicat Greta Thunberg în proteste?

Ea a mărturisit că prima dată a învățat despre schimbările climaterice când avea opt ani și la vremea respectivă nu a putut înțelege de ce oamenii nu acționează în consecință.

Greta Thunberg în timpul unei greve școlare la Bruxelles, Foto: Shutterstock

„Îmi amintesc că mă gândeam că e foarte ciudat că suntem capabili să schimbăm întreaga față a Pământului și prețiosul strat subțire de atmosferă ce înconjoară casa noastră. Și dacă suntem capabili să facem asta, de ce nu auzim despre acest lucru peste tot?” a scris Greta în The Guardian.

În mai 2018, adolescenta a câștigat o competiție locală de eseistică cu lucrarea sa despre schimbările climaterice. Trei luni mai târziu a decis să protesteze în fața Parlamentului suedez, promițând să continue până când guvernul va îndeplini obiectivul privind emisiile de carbon, stabilit de liderii mondiali la Paris în 2015.

Greta a spus că părinții ei nu erau deloc entuziaști din pricina protestelor ei și i-au spus că dacă va face asta, o va face fără susținerea lor.

Cum s-au transformat protestele Gretei într-o mișcare la nivel global?

După ce a fost fotografiată în fața parlamentului suedez, ținând pancarta sa în mâini, protestul adolescentei a devenit viral în rețelele de social media.

Pentru a susține cauza ei, alte greve au izbucnit în întreaga lume, iar mesajul s-a răspândit sub hashtag-ul #FridaysForFortune. Până în decembrie 2018, peste 20 de mii de elevi din întreaga lume i s-au alăturat, punând pe hartă nume de țări precum Australia, UK, belgia, SUA sau Japonia.

Greta în timpul unei greve în Berlin

Greta Thunberg a călătorit în Europa pentru a participa la alte astfel de greve, însă a ales să meargă cu trenul pentru a limita impactul poluării asupra mediului.

În aprilie 2019 și-a făcut apariția la protestul Extinction Rebellion din Londra, spunând mulțimii: „de prea mult timp politicienii și oamenii ce dețin puterea au scăpat fără să facă nimic. Ne vom asigura că politicienii nu vor mai face asta de aici înainte”.

În septembrie anul acesta, Greta Thunberg a călătorit la New York pentru a vorbi la conferința pe teme climaterice a ONU. Călătoria ei până la New York a fost efectuată pe o barcă cu 0 emisii, motiv pentru care a făcut două săptămâni pe drum.

În săptămâna în care ea a ajuns, milioane de oameni din întreaga lume au luat parte la o grevă climaterică, subliniind amploarea influenței ei.

În timpul discursului său de la ONU, ea a hulit politicienii că s-au bazat pe tineri pentru a primi răspunsuri la schimbările climatice.

„Cum îndrăzniți?”, a spus Greta. „Eu nu ar fi trebuit să fiu aici. Eu ar fi trebuit să fiu la școală, pe cealaltă parte a oceanului și cu toate astea voi veniți la noi, tinerii, să căutați speranță? Cum îndrăzniți?. Mi-ați furat visele și copilăria cu cuvinte voastre goale. Vom fi cu ochii pe voi”.

Ce spun criticii ei?

Mesajul ei nu a fost bine primit de toată lumea, mai ales de către vocile conservatoare proeminente. Însă ea le-a răspuns sfidător și deseori cu umor.

După apariția sa la ONU, președintele SUA, Donald Trump, a ridiculizat-o spunând că „pare o tânără foarte fericită ce caută un viitor luminos și minunat”.

Ca răspuns, Greta apoi, și-a schimbat biografia pe Twitter pentru a include cuvintele domnului Trump. A făcut același lucru câteva săptămâni mai târziu când președintele Rusiei, Vladimir Putin a numit-o „o adolescență amabilă, dar prost informată”.

Ce urmează pentru Greta Thunberg?

Greta și-a înghețat anul școlar pentru a putea participa la conferința din New York, dar și la cel mai mare summit anual pe tema climatului, ce are loc la Madrid, în decembrie.

Summitul de la Madrid era programat să fie ținut în Chile, iar Greta își planificase să străbată America de sud pe uscat pentru a ajunge acolo. Cum planurile s-au schimbat, iar Spania a anunțat că va fi gazda acestui summit, Greta a decis că va naviga înapoi spre Europa.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO