Cine este Liz Cheney, femeia care vrea să se asigure că Donald Trump nu mai ajunge vreodată președintele SUA - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este Liz Cheney, femeia care vrea să se asigure că Donald Trump nu mai ajunge vreodată președintele SUA

Deși Liz Cheney a spus în repetate rânduri că luptă pentru o imagine cât mai curată a partidului, este descrisă drept o trădătoare de mulți dintre fanii lui Trump.
Share this article

Atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, sediul Congresului SUA, când susținători ai lui Donald Trump au luat clădirea cu asalt în încercarea de a împiedica validarea lui Joe Biden în funcția de președinte, i-a adus lui Trump o serie de oponenți extrem de vocali în interiorul propriului partid. Iar cea mai aprigă dintre ei este Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte al SUA, Dick Cheney și cea care anchetează implicarea lui Trump în încercarea de invalidare a alegerilor prezidențiale din 2020.

Liz Cheney, femeia care vrea să-l scoată pe Donald Trump din ecuația puterii

Donald Trump n-a acceptat nicio clipă pierderea alegerilor prezidențiale din 2020 și a susținut mereu că voturile au fost fraudate. Tot el a fost cel care i-a îndemnat pe susținătorii săi să lupte ca să își ”ia țara înapoi”, iar când aceștia au luat cu asalt Capitoliul a așteptat zeci de minute până să le ceară să plece acasă și chiar și atunci a ținut să îi asigure de dragostea pe care le-o poartă. 4 protestatari și un polițist au murit atunci și zeci de oameni au fost răniți.

La scurt timp după aceste evenimente o parte dintre parlamentarii republicani s-au ridicat împotriva lui Trump, iar 10 dintre ei eu votat chiar alături de democrați pentru punerea sub acuzare a acestuia pentru atacul de la Capitoliu. În fruntea grupului s-a aflat încă de la bun început deputata Liz Cheney, sprijinită de liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell.

Președintele Statelor Unite a convocat această adunare violentă și a aprins flacăra acestui atac. Tot ce a urmat a fost responsabilitatea lui. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără dorința președintelui. El ar fi putut interveni imediat și cu hotărâre pentru a opri violența. N-a făcut-o. N-a existat niciodată trădare mai mare a unui președinte al Statelor Unite față de funcția și jurământul său de a respecta Constituția. – extras din comunicatul transmis de Liz Cheney

Tot Liz Cheney este co-președinta comisiei parlamentare de anchetă care îl acuză pe fostul președinte că s-ar fi aflat ”în centrul unei tentative de lovituri de stat” în încercarea de a păstra puterea în fața lui Joe Biden.

Un om atât de periculos ca Donald Trump nu mai poate, în mod categoric, să se întoarcă în Biroul Oval. (…) Aceia dintre noi care cred în principiile și idealurile republicane au responsabilitatea de a readuce partidul pe drumul cel bun. – Liz Cheney pentru ABC

Peste 1.000 de oameni au fost audiați până acum de această comisie, iar finalul ar putea culmina cu o cerere adresată Departamentului de Justiție pentru formularea de acuzații penale împotriva fostului președinte.

Cheney, care este în prezent în campanie pentru o nouă candidatură pentru Camera Reprezentanților, nu exclude însă nici posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. În același timp Donald Trump, subiectul unor anchete multiple, nu doar cea din Congresul american, pare că se pregătește și el pentru o nouă candidatură la Casa Albă. Deși nu a anunțat nimic oficial în acest sens, vorbește tot mai des despre acest subiect și merge constant să-și sprijine colegii de partid aflați în campanie pentru alegerile din toamnă. Mai mult, cel mai recent sondaj realizat la Convenția CPAC (Conferința de acțiune politică conservatoare) arată că susținerea în rândul republicanilor este încă extrem de mare, Trump obținând 69% din voturile participanților.

Liz Cheney şi Donald Trump pe vremea când făceau parte din aceeaşi tabără, foto: Facebook Liz Cheney

Cine este Liz Cheney și ce șanse are să ajungă președintele SUA

Membră a Camerei Reprezentanților din SUA, avocat de profesie, Liz Cheney este fiica cea mare a fostului vicepreședinte american, Dick Cheney. După ce a terminat colegiul cu o diplomă în Arte a preferat să lucreze decât să meargă la facultate. A fost angajată a Departamentului de Stat vreme de 5 ani, a lucrat apoi la o firmă de consultanță, timp în care a început și studiile de Drept, iar după finalizarea acestora, la vârsta de 30 de ani, s-a angajat la o firmă de avocatură.

A trecut rapid la consultanță în drept internațional, apoi a devenit asistenta unui secretar de stat adjunct, după care a lucrat în ambasadele SUA din Budapesta și Varșovia.

În 2002 a fost numită asistent adjunct al secretarului de stat însărcinat cu afacerile din Orientul Apropiat, un post despre care presa de atunci a scris că ar fi fost creat special pentru ea. 2 ani mai târziu a părăsit însă postul ca să se implice în campania pentru realegerea cuplului George W. Bush – Dick Cheney în fruntea Statelor Unite, ceea ce s-a și întâmplat.

Liz Cheney şi tatăl său, Dick Cheney, foto: Facebook Liz Cheney

A revenit la Departamentul de Stat la începutul lui 2005 ca adjunct principal al secretarului de stat adjunct însărcinat cu afacerile din Orientul Apropiat și coordonator al inițiativelor economice din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În 2007 s-a întors la organizarea de campanii electorale, de această dată pe post de co-președinte al campaniei ce avea ca scop să-l ducă la prezidențiale pe Fred Thompson. Un an mai târziu retragerea acestuia din cursă a determinat-o să se alăture echipei lui Mitt Romney pe post de consilier pe politică externă. Finalul campaniei i-a deschis o altă oportunitate, o colaborare cu Fox News, încheiată un an mai târziu, când Liz Cheney a anunțat că va candida pentru un post de senator în Congresul SUA din partea Wyoming, post pe care îl ocupase și tatăl său în trecut, vreme de 10 ani. Nu a reușit să devină prea populară la acel moment, iar câteva luni mai târziu și-a anunțat retragerea din cursă, motivată de probleme de sănătate existente în familia sa.

Liz Cheney alături de soţul său şi cei 5 copii

A găsit o nouă portiță odată cu retragerea Cynthiei Lummis din funcție și și-a depus din nou candidatura în 2016. De această dată nu doar că a convins, dar a primit 60% din voturi, iar următoarele 2 alegeri la care a participat, în 2018 și 2020, le-a câștigat fără prea mari emoții.

Liz Cheney în timpul campaniei electorale din 2016, foto: Facebook Liz Cheney

Nu același lucru se întâmplă acum, când Cheney candidează din nou. Au fost ani de zile în care l-a sprijinit pe fostul președinte în mai toate inițiativele sale. Intrarea în opoziție cu Donald Trump i-a scăzut însă considerabil popularitatea în rândul republicanilor din Wyoming, locul în care fostul președinte se bucură în continuare de un sprijin substanțial. Deși Liz Cheney a spus în repetate rânduri că luptă pentru o imagine cât mai curată a partidului, este descrisă drept o trădătoare de mulți dintre fanii lui Trump. Politiciana spune însă că va lupta pentru a readuce partidul la valorile de odinioară indiferent de rezultatele alegerilor din această toamnă.

Citeşte şi: Donald Trump, de la televiziune la Casa Albă: cum a ajuns unul dintre cei mai controversați oameni din lume să ocupe funcția de Președinte al Statelor Unite – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora